Kriz, ABD otomotiv sektörünü geriletti

ABD'de mart ayında otomotiv satışlarındaki gerileme sürdü. ABD otomotiv sektörünün en büyüğü olan ve muhtemelen iflasla karşı karşıya bulunan General Motors (GM), mart ayı satışlarının yüzde 45 gerilediğini, bunun büyük oranda beklentiler dahilinde olduğunu açıkladı.

Yayınlanma: 02.04.2009 - 10:27
Abone Ol google-news

General Motors GM satış şefi uzmanı Mike DiGiovanni, ''Mart ayında otomotiv sektörünün görünümünde ilk ışığın işaretlerini gördüğümüzü düşünüyorum'' dedi. Ford'un aynı ayda satışları yüzde 40,9 gerilerken, bunun beklenenden biraz daha iyi olduğu belirtildi.

ABD'de otomotiv sektörünün kalbi Detroit'in üç büyüğünün en küçüğü Chrysler de satış sonuçlarının korktuğundan biraz daha iyi olduğunu, martta 101 bin adet araç satarak, geçen yıl eylül ayından bu yana ilk kez 100 bin adet sınırını geçtiğini bildirdi. Chrysler'ın satışları martta yüzde 39 azaldı.

Bu arada Toyota, mart ayında ABD'de 857 bin 635 adet araç sattığını, bunun şubat ayına göre yüzde 25'lik bir düzelmeyi gösterdiğini, ancak satışların halen bir yıl önce aynı aya göre yüzde 37 azaldığını bildirdi.

Toyota yetkilileri, ABD otomotiv piyasasının yakında düzeleceğini umduklarını, satışlardaki düşüşün dibi gördüğünü söylemek için henüz çok erken olduğunu, ancak satış rakamlarının düzelme konusunda umut verdiğini söylediler.

 

Avrupa ve Asya

İspanya'da şubat ayında yüzde 48,8 gerileyen araç satışları mart ayında da yüzde 38,7 azaldı. Fransa'da Renault mart ayında Fransa'da siparişlerin yüzde 8,1 arttığını, teşviklerin desteğiyle kendi satışlarının yüzde 12,8 yükseldiğini kaydetti. İtalya'da da teşvikler otomotiv satışlarının artışını destekledi.

Rusya'da, Güney Koreli Kia firmasının araçlarını ve AvtoVAZ otomobillerini üreten Izhavto firması, Udal Dağları'nda Izhevsk kentindeki fabrikada üretimini bu aydan itibaren süresiz durduracağını bildirdi. Fabrikada çalışan 5,000 işçinin işten çıkarılacağı kaydedildi.
Japonya'da martta araç satışlarının yüzde 25,3, Güney Kore'de ise araç satışlarının yüzde 18,8 ve ihracatın yüzde 19,9 düştüğü belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler