Mersin'de tarihi eserlerin yok edildiği iddiası

Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Kızkalesi beldesindeki ''Adamkayalar'' olarak bilinen ve kabartmaların yer aldığı mevkinin, hazine arama gerekçesiyle dinamit lokumları kullanılarak tahrip edildiği iddia edildi.

Yayınlanma: 02.04.2009 - 10:33
Abone Ol google-news

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Kilikia Arkeolojisini Araştırma Merkezi'nin (KAAM) resmi internet sitesinde yer alan habere göre, Hüseyinler köyü yolu civarındaki Şeytan Deresi vadisinde, kayaların yüzündeki 11 niş (duvar içinde bırakılan oyuk) içerisinde insan kabartmalarının bulunduğu mevki, dinamit patlatılarak tahrip edildi.

MEÜ Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Durukan, yapılan tahribatla Türkiye'nin yanı sıra dünyanın kültür mirasının sabote edildiğini, bu tür tahribatlara, gelişmemiş veya gelişmekte olan ülkelerde rastlandığını ifade etti.

Durukan, sitede yer alan açıklamasında, şunları kaydetti: ''Buradaki durum, Afganistan'daki Buda kabartmasının bombalanarak tahrip edilmesinden farklı değildir. Bu tutum karşısında duyarsız kalmak, eserlerin kaybedilmesinin yanı sıra ülkemizin ve halkımızın imajına zarar verecektir. Her geçen gün artarak devam eden tahribatın önüne geçmek amacıyla, bu mekanda 24 saat bekçi bulundurulması gerekiyor. Bu tip kültürel yatırımlar doğrudan ülkemizin prestiji ile ilgili konular olduğu için masrafların bahane olarak gösterilmesi doğru değil. Çünkü burası kısa zamanda kendi masraflarını karşılayabilecek potansiyele sahip. Eğer Adamkayalar değerlendirilebilirse ülkemizin prestij noktalarından biri haline gelecek ve kentimizin tanıtımında öncelikli yer alacaktır.''

Durukan, yaklaşık 10 gün önce gerçekleştirildiği tahmin edilen olayın güvenlik güçlerince araştırıldığını söyledi. Söz konusu eserlerin, Kızkalesi'ne bakan derin bir vadideki uçurumun yüzeyine işlenmeleri nedeniyle, etki gücünün yüksek olduğunu belirten Durukan, şu bilgileri verdi: ''MÖ 3. yüzyıldan itibaren yapılmaya başlanan Adamkayalar, hem üst düzey yöneticilerin gömüldükleri mezarlık, hem de belli zamanlarda yapılan anma törenleri için bir kültür alanıdır. Ölen önemli kişilerin anılarını yaşatmak üzere yakınları tarafından yaptırılan kabartmalar, bölgenin antik dönemdeki yöneticilerine (asker, rahip ve krallar) ve ailelerine aittir.''

Kültür ve Turizm İl Müdürü Mehmet Çalışkan da yaptığı açıklamada, konudan haberdar olduklarını ve olayı gerçekleştirenlerin yakalanması için güvenlik güçlerince çalışma başlatıldığını söyledi.

Konu ile ilgili kaymakamlığın, jandarma ve emniyet güçlerinin bilgilendirildiğini ifade eden Çalışkan, olay yerinde dinamit fitilleri ile kazma ve kürek bulunduğunu belirtti.
Çalışkan, ''Tarihi eser kaçakçıları, havanın yağmur ve sisli olduğu bir günde, tarihi eser aramışlar. Figürleri tahrip etmişler. Konu ile ilgili güvenlik güçleri araştırma yapıyor'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler