Türker: Engellilerin hakları gaspedildi

DSP Genel Sekreteri Masum Türker, AKP iktidarı döneminde yapılan yönetmelik değişiklikleriyle özürlülerin sosyal haklarının gasp edildiğini savundu.Türker: "AKP iktidarı döneminde, özürlülerin sosyal hakları, yönetmeliklerle gasp edilmiştir" dedi.

Yayınlanma: 09.08.2008 - 10:43
Abone Ol google-news

Görme Engelliler Derneği Başkanı Bülent Kelleci, DSP Genel Sekreteri Masum Türker'i DSP Genel Merkezi'nde ziyaret etti. AKP iktidarı döneminde, engellilerin sosyal haklarının, yönetmeliklerle gasp edildiğini savunan Türker, 2006 yılında yürürlüğe giren ''Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Yönetmeliği'' ile ilgili eleştirilerde bulundu.
Bu yönetmelik ile özrüne göre Sağlık Kurulu Raporu almak isteyenlerin zora sokulduğunu kaydeden Türker, engellilik derecesi hesaplama kriterlerinin değiştiğine de dikkat çekti.
Yüksek derecede engelli olanların, yeni yönetmelikteki formüllerle yapılan hesaplamalar sonucu, düşük derecede özürlü çıkarıldığını kaydeden Türker, yeni hesaplama yöntemi yüzünden, kayıtlı bulunan özürlü sayısının da rakamlarda azalmış göründüğünü söyledi.
Türker, ''Hükümet bu aldatmacadan vazgeçsin. Emeklilik haklarında sorunlar çıkıyor. Özürlü kriterlerini değiştirerek sorunu azalmış gösteriyorlar ama, herkes biliyor ki, deve kuşu başını kuma gömse de gövdesi dışarıdadır. Herkes onu görür. Özürlüleri matematiksel yollarla yok saymak, insan haklarına aykırıdır'' dedi.
Kelleci de Türkiye'nin, Birleşmiş Milletler Sakat Hakları Sözleşmesi'ni imzaladığını ancak sözleşmenin TBMM Genel Kurulu'nda onaylanmadığı için yürürlüğe girmediğini belirtti. Kelleci, 2006 yılında hazırlanan bir yönetmelikle de özürlülerin haklarının kısıtlandığını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler