"ABD, Türkiye ile ilişkilerini yenilemeyi bekliyor"

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones, ABD'nin Türkiye ile ''stratejik ortaklık'' olarak nitelediği ilişkilerini yenilemeyi beklediğini söyledi. Jones, ayrıca Türkiye'nin de ABD gibi sorunlu bölgelerde barış ve istikrar arayışında olduğunu belirterek, ''Bu alanlarda Türkiye ile birlikte çalışıyor olacağız'' diye konuştu.

Yayınlanma: 02.04.2009 - 16:12
Abone Ol google-news

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile birlikte Fransa'nın Strasbourg ve Almanya'nın Kehl kentlerinde gerçekleştirilecek NATO zirvesi öncesinde ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones, bir telekonferansla gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin Afganistan ve Pakistan liderleriyle üçlü toplantı girişimine ilişkin bir soru üzerine Jones, ''Türkiye müthiş önemli olacak. Sadece NATO müttefikleri için değil, Afganistan ve Pakistan bakımından da. Türkler iki kez Afganistan'daki uluslararası gücün komutasını üstlendi. Afganistan'ın ekonomik olarak canlandırılmasına katıldılar. Türkiye ile ortaklığımızı yenilemeyi bekliyoruz. Bu, stratejik bir ortaklık'' dedi.

James Jones, Türkiye'nin de ABD gibi sorunlu bölgelerde barış ve istikrar arayışında olduğunu belirterek, ''Bu alanlarda Türkiye ile birlikte çalışıyor olacağız'' diye konuştu.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da ''Türkiye olağanüstü önemli bir NATO üyesi. Özellikle bölgesinde oynadığı rol kayda değer. Afganistan ve Pakistan liderlerini bir araya getirerek Türkiye, kendi bakış açısını ortaya koyma fırsatına da sahip oluyor. Türklerle beraber çalışmayı bekliyoruz'' dedi.

Clinton, kısa süre önce Türkiye'yi ziyaret ettiğini hatırlattı ve ABD Başkanı Barack Obama'nın da 6-7 Nisan tarihlerinde Ankara ve İstanbul'u kapsayacak şekilde Türkiye'ye gideceğini söyledi. Hillary Clinton, ''Türk hükümetiyle hem NATO temelinde, hem de ikili ilişkiler bakımından görüşme ve danışmalarımız sürüyor'' diye konuştu.

Afganistan'ın ihtiyaçları konusunda NATO ülkelerinden beklentilere ilişkin bir soru üzerine Clinton, bu ihtiyaçların neler olduğu üzerinde görüşmelerin devam ettiğini kaydetti. Clinton, bütün NATO ülkeleri, AB üyeleri ve bölge ülkelerinin Afganistan'ın barış ve istikrara ulaşmasından çıkarı bulunduğunu ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler