Yargı Yüce mi?

Yayınlanma: 03.04.2009 - 05:57
Abone Ol google-news

Yargı yüce olmalıdır. Bir ülkede güvenin, barışın, mutluluğun, huzurun, gelişmenin, umudun, uygarlaşmanın ve demokrasinin olabilmesi için yargı yüce olmalıdır.

Daha doğrusu yargının yüceliği ölçüsünde saydıklarımız varlık gösterebilir. Bu gerçeklik kendini “Devletin temeli adalettir” ilkesinde bulmuştur. Bu bağlamda olması gereken; yargının yüce olmasıdır. Ancak olması gereken her zaman olan değildir.

Bir ülkede binlerce insan aylarca yıllarca hapis tutulduktan sonra aklanabiliyorsa ve yaşama hakkı elinden alınan onlarca insan, kahraman olarak yüreklerde yer bulmuşsa ve yurttaşlar mahkemelere düşmekten(!) korkuyorsa yargının yüceliğinden dem vurmak gerçeklik değil, kafayı kuma gömmektir.

Olması gereken yargının yüceliği, olan değilse; hukukun dışına çıkılmalı sonucuna varmak çok büyük bir yanlıştır.

Hukuka inanmak zorundayız. Hukuka inanmak, gerçeklere göz yummak değildir. Tam tersi öncelikle gerçekleri belirlemek ve gerçeklikler üzerinden çözümler üretmektir.

Hukuka inanmak, olana teslim olmak da asla değildir, hukuk için savaşımı zorunlu görmektir. Hukuk için savaşımın önkoşulu olması gerekenle olanın ayırdına varmaktır.

Gerçek; yargının, bu yazıda sıralayamayacağımız kadar çok sorunla boğuştuğudur ve kesinlikle sağlıklı olmadığıdır. Sağlıksız adalet, her şeyden önce ülkenin demokrasisini hasta etmekte ve barış içinde yaşama olanağından uzaklaştırmaktadır. Bu gidiş, faşizme gidiş yoludur. Bu bağlamda tüm yurttaşlara, özellikle hukuk insanlarına çok görev düşmektedir.

İvedi olarak, her kesim kendi üzerine düşeni yerine getirmek zorundadır.

Bu görev üleşiminde savunmanlara düşen öncelikli görev; eşit olması gereken sav, savunma, karar ayaklarından sakatlanmış olan savunmanın sakatlığını sağaltmaktır. Herkes bilmelidir ki; savunmanın sakatlığı, sav ve kararı da sakatlayan ilk olgudur. Üçlü eşitliğin bozulduğu yerde yargının da ayakta kalamayacağı ve yargının yıkıldığı yerde toplumun da bu yıkıntının altında kalacağı kanıtlanmış bir gerçekliktir.

Savunmanlar Günü’nü kutladığımız bu günde, hukuk için savaşım veren tüm meslektaşlarımı saygı ile selamlıyor, Savunmanlar Günü’nü kutluyorum.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler