İstanbul'da uyuşturucu operasyonları

İistanbul'da eş zamanlı yapılan uyuşturucu operasyonlarında, 446 kilo uyuşturucu madde ve 546 bin adet sentetik hap ele geçirildi. Olayla ilgili 286 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahısların iki ayrı terör örgütü ile bağlantılı olduğu bildirildi.

Yayınlanma: 09.08.2008 - 13:55
Abone Ol google-news

İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğün'den yapılan açıklamada, son 3 hafta boyunca insanlığı hedef alan transit uyuşturucu madde kaçakçılığı ile sokak satıcılarına yönelik çalışma kapsamında 23 ilçede 125 ayrı operasyon yapıldığı belirtildi.

Kaçakçılığa yönelik operasyonlarda, yurt dışına gönderilmek üzere olan 309 kilogram eroin maddesi, 904 gram Afyon sakızı ve eroin yapımında kullanılan ''3 ton 520 litre asit anhidrit'' ele geçirildiği kaydedildi. Olayla ilgili, 37 şüphelinin gözaltına alındığı bildirildi.
Sokak satıcılarına yönelik operasyonlarda ise; iç piyasaya sürülmek üzere olan 133 kilogram esrar, 3 kilo 18 gram kokain, 56 bin 5 tablet sentetik hapın ele geçirildiği belirtilerek, bu operasyonlarda da 213 kişinin yakalandığı bildirildi.

Açıklamada, 15 Temmuz 2008 tarihinden itibaren daha önceki operasyonlardan ''firari'' konumda bulunan 36 kişinin de yakalanarak adliyeye sevk edildiği ifade edildi

Terör örgütü bağlantısı

Emniyet yetkilileri, eş zamanlı yapılan operasyonlardan birinde olayla ilgili 6 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Yaklaşık 1 yıl süren teknik ve fiziki takip sonucunda İran üzerinden Hollanda'ya gideceği tespit edilen bir tıra Eminönü Sirkeci'de operasyon yapıldığını anlatan yetkililer, aracın mazot tankının içerisine zulalanmış halde 109 kilogram eroin maddesinin ele geçirildiğini kaydetti.
Olayla ilgili tır şoförü Yaşar İ. ile Haydar A, Ertan E, Ali K. ve Lübnan asıllı Ferdi B. ile Süreyya B.'nin gözaltına alındığını, Hollanda da olduğu belirlenen Ali A. ile Haydar A'nın yakalanması için çalışmaların sürdüğünü belirtildi.

Yakalanan kişilerin iki ayrı terör örgütü ile bağlantısının tespit edildiğini vurgulayan emniyet yetkileri, uyuşturucu sevkıyatından kazanılan para transferlerinin de operasyon sürecindeki teknik takip sonucunda net bir şekilde ortaya çıktığını bildirdiler.
Yetkililer, gözaltına alınan 6 kişiden yaklaşık 70 yaşlarındaki Haydar A'nın kalp rahatsızlığı gibi sağlık sorunları nedeniyle tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığını, diğer 5 kişinin de tutuklanarak cezaevine gönderildiğini kaydetti.
Emniyet yetkilileri, İstanbul polisinin yaklaşık 6 ay boyunca yaptığı bir başka takip sonucunda, bir şebekenin uyuşturucu maddeleri Mersin üzerinden gemiyle Hollanda'ya göndereceği bilgisine ulaşıldığını ifade etti.
Sevkiyatın ne zaman yapılacağı bilgisinin netleştirilmesi üzerine İstanbul ve Mersin polisinin yaptığı ortak çalışmayla gemiye yüklenmek üzere hazırlanmış Mermer konteynerlerin içine yerleştirilen 52 kilogram eroin maddesinin ele geçirildiğini bildirildi.
Söz konusu operasyonda Rohat G, Seydullah A, Atilla S, Hakan A. ile Mehmet E'nin gözaltına alındığını dile getiren yetkililer, eroin maddesini Hollanda'da teslim alacak olan İbrahim I'nın yakalanması için çalışmaların sürdüğünü belirttiler.

Ayakkabı topuğunda cezaevine esrar sercisi

Yetkililer, söz konusu operasyonlardan birinde, yaklaşık 10 günlük bir çalışma sonucunda Cihan E. adlı bir kişinin esrar maddesini ''Ayakkabı topuğunun içerisine yerleştirerek'' Amasya E Tipi Kapalı Cezaevindeki bazı kişilere göndereceği bilgisine ulaştığını bildirdi.
Bu kişinin Kağıthane'deki evinde yapılan operasyonda cezaevine gönderilmek üzere topuğuna yaklaşık 10 gram esrar maddesi yerleştirilmiş bir çift ayakkabının ele geçirildiğini belirten yetkililer, Cihan A'nın esrar yerleştirilmiş ayakkabıyı kargo aracılığıyla Amasya'da cezaevinde kalan bazı kişilere göndereceğinin belirlendiğini ifade etti.
Yapılan operasyonda evde bulunamayan Cihan A.'nın yakalanması için çalışmaların sürdürüldüğü bildirildi.

Gençleri uyuşturucuya özendiren internet sitesi

Yetkililer, uyuşturucu madde imalatı, kullanımı ve satışının detaylarıyla anlatıldığı bir internet sitesinin de çalışmalar kapsamında tespit edildiğini, yapılan operasyonlarda sitenin 5 yöneticisinden birinin Ümraniye'de yakalandığını söyledi.
Uyuşturucu madde kullanımına özendirmenin suç teşkil ettiğine dikkati çeken yetkililer, operasyonun bu kapsamda ilk olduğunu vurguladı.
Yetkililer, söz konusu sitenin kapatıldığını, gözaltına alınan kişinin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığını, ancak konuyla ilgili çalışmaların süreceği ifade edildi.
Emniyet yetkilileri, operasyonlardan birinde, eroin imalatında kullanılan 3 ton 520 litre Asit Anhidrit ele geçirildiğini belirterek, söz konusu maddenin İran'a gönderilmek istendiğini kaydetti. Ele geçirilen miktardan yaklaşık 3 ton eroinin imal edilebileceği belirtildi.
Yetkililer, İstanbul'da gerçekleştirilen 2 ayrı müzik konserinde uyuşturucu kullandığı belirtilen yaklaşık 20 kişinin de gözaltına alındığını bildirdi.
Sultanbeyli'de yapılan bir başka operasyonda da Hakkari'den geldiği belirlenen bir otomobile yapılan aramada, 35 kilo 5 gram eroin ele geçirildi. Operasyonda gözaltına alınan Abdulnasır Ş'nin, yine başka bir uyuşturucu suçundan arandığı bildirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler