İspanya'dan, Türkiye-AB yorumu

İspanyol hükümetinin Avrupa Birliği'nden sorumlu Devlet Sekreteri Diego Lopez Garrido, Türkiye'nin AB'ye girişinin çok farklı sebeplerden olumlu olacağına inandıklarını ama Türkiye'nin Kıbrıs sorununda adım atması gerektiğini söyledi.

Yayınlanma: 03.04.2009 - 08:30
Abone Ol google-news

İstanbul'da 5 Nisan'da yapılacak 1. Türkiye-İspanya Hükümetlerarası Zirvesi öncesinde açıklama yapan İspanyol hükümetinin Avrupa Birliği'nden sorumlu Devlet Sekreteri Diego Lopez Garrido, iki ülke arasındaki ilişkileri, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) giriş sürecini ve Medeniyetler İttifakı girişimini değerlendirdi.

İspanya;nın, gerekli koşulları yerine getirmesi halinde Türkiye;nin AB üyeliğine tam destek verdiğini hatırlatan Garrido, "Ancak bu iki taraflı bir konu. Türkiye'nin AB'ye girmesi için AB çalışırken Türkiye'nin de kendi tarafından çalışması gerekiyor. Türkiye kendisinden talep edilen reformlara devam etmeli. Bu çok önemli. Ve Kıbrıs sorununda da Ankara antlaşmasının yükümlülüklerini yerine getirerek veya Kıbrıs;ta tarafların görüşmelerini kolaylaştırarak, birkaç ilerleme kaydetmeli" şeklinde konuştu.

İspanya'nın 2010'un ilk yarısında AB dönem başkanlığını yürütürken, başta Türkiye ve Hırvatistan olmak üzere genişlemeye ağırlık vereceğini vurgulayan Garrido, "Dönem başkanlığında hedefimiz AB'nin genişlemesine yoğunluk kazandırmak. Ama ekonomik sorunların dışında Hırvatistan'ın Slovenya ile sınır sorunu Türkiye'nin de Kıbrıs sorunu var. Yani bu bir bakıma Yunanistan'ın da sorunu. Ve biz iki taraflı çalışmalıyız. Ama biz Türkiye'nin AB'ye girişinin çok farklı sebeplerden çok olumlu olacağına inanıyoruz. Dönem başkanlığımızda AB tarafından bu yönde daha fazla çaba gösterilecek. Fakat Türkiye de siyasi, ekonomik ve devlet hukukuna saygı koşullarını tamamlamalı ve reform sürecine devam etmeli. Biz Türkiye'nin çok açık bir Avrupa perspektifi olduğuna ikna olduk ve onu destekliyoruz" dedi.

"Halkımızın tek merak ettiği konu Türkiye'nin ne zaman AB üyesi olacağı. Sizce ne zaman?" sorusuna ise Garrido, "Bunu bilmek imkansız. Çünkü bu bir müzakere. Ama yapabileceğimiz, sanal engeller ortaya koymamak. Çek Cumhuriyeti dönem başkanlığında müzakere başlıklarının açılımında az ilerleme olduğunu görüyoruz. İsveç ile biraz daha fazla olabileceğine inanıyorum. İspanya ile ise çok daha iyi olacak. Biz, Avrupa'da Türkiye'yi en fazla destekleyen ülkelerden biriyiz. Karşılıklı olağanüstü iyi ilişkiler var" cevabını verdi.

Türkiye'nin AB'ye girişine en fazla muhalif olan Fransa ve Almanya'yı İspanya olarak nasıl ikna edecekleriyle ilgili bir soru üzerine de Garrido "Son dönemlerde görüldü ki başta Fransa olmak üzere, çok uzun zamandır Türkiye ile ilgili hiçbir şey söylemiyorlar. Her iki ülke de Avrupa Komisyonu ile Türkiye arasındaki müzakere sürecini engeleleyecek bir girişimde bulunmuyor. Ben bu meselenin zamanla ortadan kaybolacağına inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

 

Medeniyetler İttifakı

Bu arada 6-7 Nisan tarihlerinde İstanbul'da yapılacak Medeniyetler İttifakı 2. Forumu'na da değinen Garrido şunları söyledi:
"Medeniyetler İttifakı, her geçen gün daha fazla kendini sağlamlaştıran bir girişim oldu. Kültürel karakterli, birlikte yaşama ve yakınlaşma için oluşturulan bir girişim. Uzun vadede de düşünmek gerekir. Hedef olarak çok kültürlülüğü, barışı ve kalkınmayı desteklemek gerekir. Medeniyetler İttifakı, kültürel ve dinsel farklılıktan doğan çatışmaları önceden engellenmekte bir rol oynamalı ve bir araç olmalı."

Medeniyetler İttifakı;nın dünyada insan hakları ve terörizmle mücadele konusunda önemli adımlar atabileceğini kaydeden Garrido şöyle devam etti:
"İnsan hakları İspanya olarak bizim çok üzerinde durduğumuz bir konu. 2010 yılında yapılacak BM genel kurulunda İspanya olarak idam cezasının tüm dünyada kaldırılması için bir öneri sunacağız ve Türkiye buna çok yapıcı bir destek verebilir. Ayrıca Türkiye, İspanya gibi terörizm mağduru olan bir ülke. Terörizmle mücadelede siyasi diyalog ve işbirliği konusu bir temele oturmalı. Bunda da Medeniyetler İttifakı önemli bir rol oynayabilir. Türkiye;nin ortaya attığı ve koordine ettiği terörizmle mücadeleye İspanya olarak çok sıcak bakıp, destekliyoruz."

Garrido ayrıca, ABD Başkanı Barack Obama'nın bu zamana kadar yaptığı görüşmelerde Medeniyetler İttifakı'na destek veren ifadeler kullandığına dikkat çekerek, "İstanbul;daki Medeniyetler İttifakı;na ne kadar süre katılacağını bilmesem de Başkan Obama, orada bulunacak olmakla önemli bir jest yapmıştır" dedi.

 

İspanya-Türkiye işbirliği

Öte yandan 5 Nisan'da yapılacak 1. Türkiye-İspanya Hükümetlerarası Zirve'nin İspanya'nın Türkiye;nin AB üyeliğine desteği, Medeniyetler İttifakı girişiminde iki ülkenin eşbaşkanlık yapması ve iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel yaklaşımın bir sonucu olduğunu söyleyen Garrido, "İspanya çok az ülke ile bu seviyede ilişkilere sahip. 1998 yılında iki ülke arasında eylem planı ve ikili ilişkiler üzerine bir anlaşma imzalanmış. Ve yavaş yavaş anladık ki bu ilişkileri geliştirmek gerekiyor. Başbakan Zapatero, 2006 kasım ayında Türkiye;ye ziyaretinde ilişkileri derinleştirmeye karar verdi" dedi.

Garrido ayrıca İspanya olarak Türkiye'nin terör örgütü PKK ile mücadelesine hukuk devletine saygı çerçevesinde tam destek verdiklerini kaydetti.

Garrido, Türkiye'deki yerel seçimlerin sonuçlarıyla ilgili olarak da "Biz tabii ki tarafsız bakıyoruz. Kararı veren Türk halkı. Sonuçta hükümetteki parti halen en fazla oy alan parti ve bizim Başbakan Erdoğan ile çok iyi ilişkilerimiz var. Ve bundan fazlasını Türk halkına saygıdan dolayı söyleyemeyiz" şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler