'Otomotiv sektörü umulanın üzerinde canlandı'

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, ÖTV indiriminin ardından otomotiv sektörünün umulanın üstünde canlandığını, insanların otomobil satın almak için adeta sıraya girdiklerini söyledi.

Yayınlanma: 03.04.2009 - 19:08
Abone Ol google-news

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu ve Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı ve üyelerinin katılımıyla, esnaf ve sanatkarların sorunları ve çözüm önerilerinin ele alındığı, ''Ortak Akıl Platformu Toplantısı''na katıldı.

Çağlayan, toplantıda yaptığı konuşmada, hükümetin dünyadaki genel krizin Türkiye'ye etkilerini en aza indirmek amacıyla türlü önlem paketlerini yürürlüğe koyduğunu hatırlattı. Türkiye'deki ekonomik durgunluğun önemli oranda ''psikolojik'' olduğunu belirten Çağlayan, siyasal istikrarsızlıktan en çok etkilenen kesimin esnaf ve sanatkarlar olduğunu bildirdi. ''Yanıyoruz, ölüyoruz, bitiyoruz'' denildikçe ilk darbeyi esnaf kesiminin yediğini anlatan Çağlayan, 2007 yılı başından beri, cumhurbaşkanlığı seçimiyle başlayan, Anayasa Mahkemesi'nde AKP'nin kapatılması istemiyle açılan davaya dek olan süreçte çok sayıda esnafın siftahsız dükkan kapattığına işaret etti. Bu dönemdeki ekonomik sıkıntının yurttaşların harcamalarını kısmasından, ertelemesinden ve savunmaya geçmesinden kaynaklandığını vurgulayan Çağlayan, şöyle konuştu: ''İnsanlar doktora, berbere gitmiyor, alacağı giyeceğini erteliyor. Otomotiv sektöründe gördük. 15 gün evvel ÖTV indirimi yapıldıktan sonra otomotiv sektörü umulanın üzerinde canlandı. ÖTV'nin indirilmesiyle beraber bir hücum başladı. Otomobil satın almada kuyruklar oluştu. Hatta bazı kişiler, otomobil satın almak için aracı olmamı istedi. Ben bakanım, galericileri dolaşıp otomobil alamam ki. Eldeki stoklara hücum oldu. 4 büyük otomotiv fabrikası 24 saat çalışmaya başladı. 3 vardiya çalışıyorlar. ÖTV indirimi öncesinde kısa çalışma ödeneğine başvuran bazı otomotiv firmaları bu haklarından vazgeçtiler ve üretime geçtiler. Otomobil alanların sadece 4'te 1'i banka kredisine başvurdu. Geri kalanları kendi paralarıyla aldılar. Ama altınlarını bozdurdular ama yastık altındaki paralarını çıkarıp harcadılar. Bu insanlar, ortamı iyi gördükleri zaman yastık altındaki paraları ekonomiye katıyorlar. ÖTV indiriminin ekonomi için ne kadar önemli olduğunu gördük.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler