Baykal İzmir'de seçimi değerlendirdi

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İzmir'deki yerel seçim sonucuna ilişkin olarak ''İzmir'deki bu muhteşem tablo bizim için hiç de şaşırtıcı değildir. Önümüzdeki dönemde İzmir'in tercihleri doğrultusunda Türkiye de şekillenecektir'' dedi.

Yayınlanma: 04.04.2009 - 11:37
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ve partililer ile Tarihi Havagazı Fabrikası'nda basın toplantısı düzenledi.

Belediye başkanları, İl Genel Meclisi, Belediye Meclisi üyelerinin mazbatalarını almalarını kutlamak için İzmir'de bulunduğunu kaydeden Deniz Baykal, ''Onun da ötesinde İzmir halkına teşekkür etmek için geldim'' diye konuştu.

CHP'nin İzmir'de aldığı sonuçta belediye başkanlarının başarılı çalışmalarının da etkisinin bulunduğuna dikkati çeken CHP lideri Baykal, şunları söyledi:

''Ama bu muhteşem tablonun ortaya çıkmasının asıl sahibi olan İzmir halkının kendisidir. O nedenle CHP Genel Başkanı olarak İzmir halkına teşekkürlerimi bildirmek için buradayım. İzmir halkı muhteşem bir şey yapmıştır. Türkiye'de öncü bir kent olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır. Bizim tarihimiz boyunca İzmir zaten öncü kent durumundaydı. Anadolu'nun işgali, İzmir'in işgali ile birlikte toplumsal vicdana yansımış. Anadolu'nun kurtuluşu da İzmir'in kurtuluşu ile gerçekleşmiştir.''
 

''Seçim sonucu derin anlamlar taşıyor"

CHP'nin İzmir'deki başarısını sadece ''bir seçim değerlendirmesi'' olarak görmenin ''büyük haksızlık'' olacağını savunan Baykal, seçim sonucunun Türkiye'de ve İzmir'de çok derin anlamlar taşıdığını, önemli sonuçlar doğuracak ''muhteşem bir başlangıcı'' ortaya koyduğunu belirtti. İzmir'deki seçimin Türkiye'de iddia konusu olduğunu ifade eden Deniz Baykal, şunları kaydetti:

''İddianın muhatabı olan İzmirliler kendi gelecekleri ile ilgili arayışları soğukkanlı bir şekilde izlemiş, değerlendirmiş ve gerekeni en doğru biçimde yapmıştır. İzmir bu seçimlere 1 büyükşehir ve 30 ilçe belediyesi ile girdi. Seçim sonuçları hatırlanmalı. 30 ilçeden 28'ini CHP almıştır. Bayındır Belediyesi ile ilgili olarak YSK, İl Seçim Kurulu süreci işlemektedir, henüz sonuçlanmamıştır. Yani 30 ilçe belediyenin 28'i alınmıştır, 29'uncusunun da alınması muhtemeldir. Büyükşehirde de çok net sonuçlar alınmıştır. Buradaki seçimi etkileyebilmek için yeni ilçe girişimleri olmuş, Bayraklı, Karabağlar ilçeleri oluşturulmuştur. Siyasi tercihleri manipüle etmek amacıyla yapılan bu girişimler de İzmirliler tarafından bertaraf edilmiştir.''
 

Büyükşehir belediyesindeki oy oranı

Aziz Kocaoğlu'nun yüzde 55'lik oy oranı ile yeniden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiğini dile getiren Deniz Baykal, bu sonucun ''12 Eylül askeri müdahalesinden bu yana kentte alınmış en yüksek oy oranı'' olduğunu kaydetti.

Baykal, oranın, merhum Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'nın oy oranının da üstünde olduğunu söyledi. İl Genel Meclisindeki CHP oy oranının da yüzde 49 olduğuna dikkati çeken Deniz Baykal, İzmir halkının başarıyı, dürüstlüğü, alçak gönüllülüğü, samimiyeti ödüllendirdiğini ve bu değerlere sahip çıktığını kaydetti.

Sonucun Türk siyaseti açısında kaliteyi ortaya koyduğunu dile getiren Baykal, şunları söyledi: ''İzmir halkı demagojiye, tehdide, şantaja, kandırmacaya yüz vermemiştir. Biz İzmir ile iftihar ediyoruz. Bu tablo, bizim için hiç de şaşırtıcı değildir. Önümüzdeki dönemde İzmir'in tercihleri doğrultusunda Türkiye de şekillenecektir. İzmir'in açtığı yoldan sırasıyla Türkiye geçecektir.
Bu durumun bize yüklediği sorumluluğu hissediyoruz. Ben İzmir üzerinde çatışmalara tanık olduğum dönemde de İzmir'e sahip çıkmanın, savunmanın, İzmir'i ayakta tutmanın bir görev olduğunu kabul ettim. Bunun için gayret gösterdim.''


 

''İzmir şimdiden Antalya'ya örnek olmuştur"

Baykal, CHP adaylarının seçimlerde gösterdiği üstün başarıyı, bundan sonra görevlerini yürütürken de göstermelerini beklediğini, bunu yapacaklarını bildiğini ifade ederek, ''Biz de bu çalışmalara sahip çıkacağız, destek olacağız'' dedi.

Baykal, İzmir'in Türkiye açısından da umut ışığı yaktığını, neyin mümkün olduğunu gösterdiğini dile getirerek, İzmirlilerin demokrasi umudunun, demokrasiye güvenin tazelenmesini sağladığını söyledi.

Bugün Türkiye'de daha umutlu, geleceğe daha güven duyulan bir ortam şekillendiyse buna en büyük katkıyı yapan illerin başında İzmir'in geldiğini vurgulayan Baykal, ''İzmir Ege'ye örnek olacaktır. Şimdiden Antalya'ya örnek olmuştur. İzmir'den başlayan bu imbat rüzgarının Anadolu'nun derinlerine doğru daha güçlü bir biçimde eseceğine inanıyorum. Tekrar İzmir halkına yürekten teşekkür ediyorum, iyi ki İzmir halkı var'' diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Baykal, ''seçimi kazandık'' diye düşünmediklerini, İzmir'in seçimi kazanmasına yardımcı olmaktan kıvanç duyduklarını, İzmir'in kendi değerlerini, kendi anlayışını ortaya koymasına fırsat vermenin kendilerinin görevleri olduğunu ifade etti.
Seçimi kazanan belediye başkanlarını, Belediye ve İl Genel Meclisi üyelerini kutladığını ve başarılar dilediğini söyleyen Baykal, İzmir'e yakışan bir çizgide bu çalışmaların sürdürülmesini beklediğini belirtti.

 

Sorunlar

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Deniz Baykal, İzmir büyükşehir belediye başkan adayının geç açıklanmasına ilişkin soruya, ''Kimse kırılmadı, kimse dökülmedi. O, bir tereddütten kaynaklanan bir şey değil. Her başarının bir bedeli vardır'' karşılığını verdi.

Baykal, kentlerin hizmet alabilmesi için iktidar ile yerel yönetimin aynı partiden olması söylemlerinin hatırlatılması üzerine, seçim öncesinde bazı partilerin belli yöntemleri tercih edebileceğini, bu söylemlerin seçim kampanyasına ilişkin olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Seçimlerin ardından çalışmaların devam edeceğine inandığını, o söylemleri fazla önemsememek, seçim sonrasında gereken adımların atılmasını beklemek gerektiğini belirten Deniz Baykal, ''Böyle yapılmaması çok ağır sonuçlar doğurur, çok ağır bedelleri olur. Hiçbir iktidar o bedelleri ödemek istemez. Ben inanıyorum, İzmir hakkını her yerden gerekirse söke söke alır'' diye konuştu.

Baykal, ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Antalya'ya 28 defa gittiğini, buna rağmen kaybettiğini söyledi. Siz İzmir'e iki üç defa geldiniz, açılışlara katılmadınız, tarihi rekor kırdınız. Bunu neye bağlıyorsunuz?'' şeklindeki soruya karşılık, seçmenin oy verirken hangi ölçüleri baz aldığının anlaşıldığını, halkın kararını alırken daha önemli ve daha ciddi yöntemleri tercih ettiğinin görüldüğünü söyledi.

DSP İstanbul İl Örgütünde CHP İstanbul belediye başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na destek olanlarla ilgili yaşanan tartışmalara ilişkin soruya Baykal, ''O tartışma kendilerini ilgilendiriyor. Biz o tartışmaların içinde değiliz. Diğer partilere karşı tarafsız ve mesafeli bir tavır almak önemli'' yanıtını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler