New York Times'dan Obama'nın Türkiye ziyareti yorumu

ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times (NYT), "ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye'yi Batı'ya daha sıkı bağlaması gerektiğini, önemli bir müttefik ve önemli bir demokrasi olan Türkiye ile ilişkilerini güvence altına alması gerektiğini" yazdı.

Yayınlanma: 04.04.2009 - 14:37
Abone Ol google-news

New York Times'ın (NYT) bugün yayımlanan "Başkan Obama ve Türkiye" başlıklı baş makalesinde, Obama'nın Avrupa'ya yaptığı ilk resmi ziyaret sırasında Türkiye'ye gitme kararının akıllıca olduğu, ABD'nin Irak ve Afganistan kadar İran ve Orta Doğu'da barışı sağlamada da Türkiye'nin işbirliğine ihtiyacı olduğu vurgulandı.

Gazete, ABD Başkanı Obama yönetiminin Türkiye'nin Avrupa ile olan ilişkilerinde ve reformlar konusunda kendisine destek vermesi gerektiğini ve Türkiye'yi Batı'ya daha sıkı bağlaması gerektiğini yazdı.

"AK Parti'nin pazar ekonomisine dayalı politikalarının getirdiği ekonomik büyüme ve AB ile artan ticari ilişkiler sonucunda 2007 yılında etkileyici bir şekilde yeniden seçildiği" ifade edilen makalede, "hükümetin ülkede insan haklarını da genişlettiği ve yasaları Avrupa standartlarına getirdiği" kaydedildi.
"Bu reformların daha sonra durduğu ve AB üyeliği için duyulan heyecanın azaldığı" görüşü savunulan yazıda, "özellikle Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'yi AB'nin dışında tutmak için elinden geleni yapacağını açıkça belli etmesinin de Türkiye'nin AB üyelik sürecine hiç yardımcı olmadığı" belirtildi.
"Başkan Obama, Sarkozy ve diğerlerini Müslüman nüfusa sahip bir demokrasi olan Türkiye'yi AB'ye kabul etmenin herkesin çıkarına olduğuna ikna etmelidir" ifadesinin kullanıldığı makalede, "Obama'nın aynı şekilde Ankara'yı da gerekli reformların Türkiye'nin demokrasisini güçlendireceğine ve daha fazla istikrar ve büyüme getireceğine ikna etmesi gerektiği" kaydedildi.

Makalede, "Türkiye'nin Afganistan'da okul inşa edilmesine yardımcı olma isteğinin memnuniyet verdiği, ancak Afganistan'daki durumun kötü olduğu" da belirtilerek, "NATO'nun Afganistan'da daha fazla askeri birliğe, ABD'nin de Afganistan'a asker ve ekipman göndermeye ve Irak'tan asker ve ekipman çekmede Türkiye'nin askeri üslerine ulaşmaya ihtiyacı olduğu" ifade edildi.

"Türkiye ile Ermenistan ilişkilerinin yakında normalleşebileceği yönünde haberlere" işaret edilen yazıda, "Ermeni tasarısının ABD Kongresine sunulmamasının ve tasarının geri çekilmesinin Türkiye ve Ermenistan için çok daha iyi olacağı" belirtildi ve "seçim kampanyası sırasında Ermeni iddialarını kabul edeceğini söyleyen Başkan Obama'nın bunu yapmaması gerektiği" kaydedildi.

"Bush yönetiminin Irak'taki yıkıcı savaşının Türkiye'de Amerikan karşıtlığına neden olduğunu" yazan gazete, "Obama'nın Türkiye ziyaretinin bu duyguları muhtemelen yatıştıracağını" belirtti. Gazete, ''Ancak Başkan Obama önemli bir müttefik ve önemli bir demokrasi olan Türkiye ile ilişkilerini güvence altına almak için bunun ötesine geçmelidir'' ifadesini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler