"Türkiye, IMF'deki değişikliklerden yararlanan ilk ülke olabilir"

New York Times gazetesi, IMF'nin rolüne ilişkin en "ciddi gerginlikler"in Türkiye'de yaşandığını savunduğu haberinde, ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyareti öncesi Başbakan Tayyip Erdoğan ile IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın geçen hafta Londra'da buluşmasını, Türkiye'nin Fon'da yapılan değişikliklerden yararlanan ilk ülke olabileceğinin bir işareti olarak da yorumladı.

Yayınlanma: 05.04.2009 - 11:27
Abone Ol google-news

New York Times gazetesi, G-20 zirvesinde küresel ekonomiye destek amacıyla üzerinde anlaşmaya varılan 1.1 trilyon dolarlık kaynaktan 750 milyon dolara IMF'ye ayrıldığını anımsatarak IMF'nin bundan sonra oynayacak rolün tartışıldığına dikkat çekti. Gazete, "Harcamaları sıkılaştırması ile tanınan IMF, dizginleri gevşetme zorunda kalabilir" görüşünü dile getirdiği analizinde özellikle Türkiye'ye değinerek şunları yazdı:
"IMF'nin rolüne ilişkin gerginlikler hiçbir ülkede, Ocak ayında kesilen müzakereleri Perşembe günü yeniden başlatan Türkiye'de kadar ciddi değil. Bütçe açıkları, yüksek enflasyon ve reform yapabilme yeteneğinden yoksun hükümetleriyle Türkiye, yıllarda anlaşmalardaki koşulları yerine getirmeyen, IMF kurallarına kulak asmayan, klasik bir vaka oldu."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan döneminde ise hükümetin birçok ekonomik sorunları ele aldığını ancak krizin Türk ekonomisini zor bir duruma getirdiğini kaydeden gazete, "Yabancı yatırımcılar ve Türk iş dünyasından gelen çağrılara karşın hükümet aylarca yeni bir IMF anlaşmasına direndi" diye yazdı.

Haberde anlaşma yapmak yerine Türkiye'nin, IMF'nin istediği gibi harcamaların azaltılması ve vergilerin artırılmasının ekonomik daralma ortamında "anlamsız" olduğunu savunduğu belirtilirken Türk ekonomisinin 2008 yılının son çeyreğinde yüzde 6.2 daraldığı da anımsatıldı.

New York Times, bu bağlamda, Türkiye'de özel sektörde IMF anlaşmasına karşı yükselen az zayıda seslerden biri olduğu belirtilen, Denizbank'ın ekonomisti Saruhan Özel'in "IMF'nın, sadece bize verdiği parayı garantilemek için malipolitikalarımıza kısıtlamalarını getirmesini istemiyorum" sözlerini de yer verdi.

Saruhan Özel'in, "Hükümet, reel ekonomiyi yeniden harekete geçirebilmek için gerekli olan harcamaları yapabilmelidir" değerlendirmesine dikkat çektikten sonra gazete şöyle devam etti:
"Türkiye'nin IMF ile müzakereler, Fon'un, kredilerin karşılığında daha az mali tavizleri talep edeceği açıklaması öncesi askıya alınmıştı. Ve Başkanı Obama'nın Türkiye ziyareti öncesi Sayın Erdoğan ile IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın geçen hafta Londra'da buluşması, Türkiye'nin Fon'da yapılan ilk değişikliklerden yararlanacak ilk ülke olabileceğini gösteriyor."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler