NYT: Türkiye'ye gitme kararı akıllıca

ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyareti ABD medyası tarafından da yakından takip ediliyor. Obama'nın Türkiye ziyareti öncesinde başmakalesini bu konuya ayıran gazete, "ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye'yi Batı'ya daha sıkı bağlaması gerektiği"ni yazdı.

Yayınlanma: 05.04.2009 - 19:49
Abone Ol google-news

"Başkan Obama ve Türkiye" başlıklı baş makalede, Obama'nın Avrupa'ya yaptığı ilk resmi ziyaret sırasında Türkiye'ye gitme kararının akıllıca olduğu, ABD'nin Irak ve Afganistan kadar İran ve Ortadoğu'da barışı sağlamada da Türkiye'nin işbirliğine ihtiyacı olduğu vurgulandı.

Gazete, ABD Başkanı Obama yönetiminin Türkiye'nin Avrupa ile olan ilişkilerinde ve reformlar konusunda kendisine destek vermesi gerektiğini ve Türkiye'yi Batı'ya daha sıkı bağlaması gerektiğini yazdı. "AK Parti'nin pazar ekonomisine dayalı politikalarının getirdiği ekonomik büyüme ve AB ile artan ticari ilişkiler sonucunda 2007 yılında etkileyici bir şekilde yeniden seçildiği" ifade edilen makalede, "hükümetin ülkede insan haklarını da genişlettiği ve yasaları Avrupa standartlarına getirdiği" kaydedildi.

 

"Afganistan için türkiye'ye ihtiyacımız var"

Makalede, "Türkiye'nin Afganistan'da okul inşa edilmesine yardımcı olma isteğinin memnuniyet verdiği, ancak Afganistan'daki durumun kötü olduğu" da belirtilerek, "NATO'nun Afganistan'da daha fazla askeri birliğe, ABD'nin de Afganistan'a asker ve ekipman göndermeye ve Irak'tan asker ve ekipman çekmede Türkiye'nin askeri üslerine ulaşmaya ihtiyacı olduğu" ifade edildi.

 

Obama, Ermeni iddialarını kabul etmemeli

"Türkiye ile Ermenistan ilişkilerinin yakında normalleşebileceği yönünde haberlere" işaret edilen yazıda, "Ermeni tasarısının ABD Kongresine sunulmamasının ve tasarının geri çekilmesinin Türkiye ve Ermenistan için çok daha iyi olacağı" belirtildi ve "seçim kampanyası sırasında Ermeni iddialarını kabul edeceğini söyleyen Başkan Obama'nın bunu yapmaması gerektiği" kaydedildi.

"Bush yönetiminin Irak'taki yıkıcı savaşının Türkiye'de Amerikan karşıtlığına neden olduğunu" yazan gazete, "Obama'nın Türkiye ziyaretinin bu duyguları muhtemelen yatıştıracağını" belirtti. Gazete, ''Ancak Başkan Obama önemli bir müttefik ve önemli bir demokrasi olan Türkiye ile ilişkilerini güvence altına almak için bunun ötesine geçmelidir'' ifadesini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler