Obama'nın Türkiye ziyareti protesto edildi

ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyareti, başta İstanbul olmak üzere yurdun çeşitli yerlerinde protesto edildi. Tekirdağ'da Tüm Gençlik Birliği üyeleri, bir ağaca astıkları Obama fotoğrafına ayakkabı fırlattı.

Yayınlanma: 05.04.2009 - 13:24
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyareti, protestoları da beraberinde getirdi.

Beyoğlu'nda toplanan bir grup, ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretini protesto etti.Grup adına bir basın açıklaması yapan Türk Solu Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ali Özsoy, ABD'nin ''Büyük Ortadoğu Projesi''ni uygulamak için her yola başvurduğunu öne sürerek, ''ABD'nin Türk milleti ve diğer milletler için sömürü anlamına geldiğini'' ifade etti.

Özsoy, Obama'nın geliş nedeninin ''Türkiye'yi bölmek'' olduğunu iddia ederek, ''Obama, Türkiye'nin Ermenistan sınırını açmasını isteyecek, İran'a saldırmak için üs isteyecek, Irak'tan çekilen ABD askerlerinin Türkiye üzerinden taşınmasını isteyecektir. Tıpkı Irak ve Afganistan gibi Türkiye'de yok edilmek istenmektedir'' dedi. Grup, açıklamanın ardından dağıldı.


Ayakkabılı protesto

Tekirdağ'da Tüm Gençlik Birliği Tekirdağ Şube Başkanı Emre Alican Yücel, Tuğlalı Park'ta yaptığı basın açıklamasında, ABD Başkanı Obama'nın Türkiye ziyaretinin sebebinin, Irak'taki Amerikan askerlerinin Türkiye üzerinden geri çekilmesinin üsler kurarak sağlanması olduğunu iddia etti.

Yücel, dünyada ve Türkiye'de ABD karşıtlığının hızla arttığını ve Obama'nın geliş sebebinin AKP iktidarını iknaya değil, Türkiye'de ki ABD karşıtlığının önüne geçerek, imaj düzeltmek olduğunu öne sürdü.

Yıllarca siyah insanların aşağılandığı ABD'de Obama'nın başkan olmasıyla, Türkiye'de ABD yandaşlarının Bush üzerinden ABD politikalarını eleştirmeye başladığını ifade eden Yücel, şunları kaydetti ''Obama'nın Bush'tan farkı nedir? Derisi gibi, rengi dışında hiçbir farkı yoktur. Sonuçta Bush gibi ya bizim yanımızdasınız, ya da düşmanımızsınız demiyor. Haçlı seferi yürütüyoruz gibi laflar da etmiyor. İran'a mesaj gönderiyor. Irak'tan asker çekeceğini açıklıyor."

Konuşmanın ardından, Tüm Gençlik Birliği üyesi grup, bir ağaca astıkları Obama'nın fotoğrafına ayakkabı fırlattı.


Obama Antalya, Tekirdağ ve Kocaeli'de de  protesto edildi. Antalya'da, Akdeniz Dayanışma Platformu (ADAP) ve Antalya Gençlik Muhalefeti üyeleri, ABD Başkanı Obama'nın Türkiye ziyaretine tepki gösterdi.

Kışlahan Çarşısı önünde toplanan ADAP üyeleri tekbir getirip sloganlar atarak, Obama'nın Türkiye'ye gelişini protesto etti. Basın açıklamasını okuyan platform sözcüsü Alparslan Arslan, bu ziyaretin Türkiye'nin önündeki 10 yılı etkileyecek bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Oynanan oyunun fark edilmemesi durumunda batının ''ılımlı, radikal, gelenekselci Müslüman'' gibi kategorilere bölerek Türk halkını birbirine düşman etmeye başlayacağını öne süren Arslan, ''Yeni bir dünya düzeni şekilleniyor. Obama'nın Türkiye'ye gelişinin bu gerçekler üzerinden değerlendirilmesini, hükümetin de tavizkar bir tutum içinde olmasını istemiyoruz'' diye konuştu.

ADAP üyelerinin ardından aynı alanda kendilerine Antalya Gençlik Muhalefeti adını veren öğrenci grubu da ABD Başkanı Barack Hüseyin Obama'nın Türkiye ziyaretini protesto etti. Grup adına basın açıklamasını okuyan Evrim Tartan, Türkiye'nin NATO'nun egemenliği altına girdiğini ileri sürdü.


Kocaeli

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde Yeniçarşı'da toplanan Emek Partisi üyesi bir grup, dövizler açıp, Obama aleyhine sloganlar atarak, Hükümet Caddesi güzergahından Tarihi Çeşme önüne kadar yürüdü.

Grup adına basın açıklaması yapan Emek Partisi Gebze İlçe Başkanı Kenan Dede, NATO'nun kurucusu ABD'nin Devlet Başkanı Obama'nın, ülkesinin yeni planlarını yürürlüğe koymak üzere Türkiye'ye geldiğini öne sürdü.

''Ekonomik krizin girdabına düşmüş, dünyayı yeniden tasarlayan ABD, Türkiye'ye yeni roller biçme peşinde'' diyen Dede, Obama'nın gelişiyle birlikte Irak, İran, Afganistan ve Pakistan'a yönelik yeni hesapların yapılacağını, Türkiye'nin yeni savaş planlarının içine çekilmek isteneceğini ileri sürdü.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler