"Milyonlarca sessiz insanın sesi ol"

Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Obama Türkiye ziyareti başlarken New York Times'de yayınlanan söyleşide Obama'nın "milyonlarca sessiz insanın sesi" olmasını isterken "Ben bizzat, Barack Hüseyin Obama'nın başkan seçilmesinin çok büyük bir sembolik anlamının olduğunu düşünüyorum. Müslüman ve Hristiyan bir ad, yani isminde bir sentez var "diye konuştu.

Yayınlanma: 06.04.2009 - 07:36
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama'dan "milyonlarca sessiz insanın sesi" olmasını istedi. Erdoğan, Obama'nın Türkiye ziyareti başlarken New York Times'de yayınlanan söyleşide Obama için "Ben bizzat, Barack Hüseyin Obama'nın başkan seçilmesinin çok büyük bir sembolik anlamının olduğunu düşünüyorum. Müslüman ve Hristiyan bir ad, yani isminde bir sentez var" diye konuştu.

Recep Tayyip Erdoğan, Başkan Obama'nın Türkiye ziyareti öncesi Londra'da New York Times ile yaptığı söyleşide Obama Yönetiminden beklentilerini anlattı. Obama'dan "Milyonlarca sessiz insanın sesi ve korumasız milyonlarca insanın koruyucusu" olmasını isteyen Erdoğan, "Ortadoğu beklediği budur" dedi. Erdoğan şöyle devam etti:
"Ben bizzat, Barack Hüseyin Obama'nın başkan seçilmesinin çok büyük bir sembolik anlamının olduğunu düşünüyorum. Müslüman ve Hristiyan bir ad, yani isminde bir sentez var, insanlar zaman zaman bunu görmezlikten gelmek isterse ve bunu bilerek yapsa da. Barack Hüseyin Obama."

Hedeflerin sadece hayallerin temelinde gerçekleşebileceğini de söyleyen Erdoğan, "Eğer, Obama'ya baktığında herses 'bizden biri' diyebiliyorsa bu, dünyanın lider ülkesine yakışmaz mı?" şeklinde konuştu.
 

"İslam bir dindir bir ideoloji değil"

Başbakan Erdoğan, "İslam ve modernite birbiriyle bağdaşır mı?" yolundaki bir soruyu yanıtlarken de "İslam bir dindir. Bir ideoloji değil. Bir Müslüman için moderniteye karşı olmak diye bir şey yok. Bir Müslüman neden modern bir insan olmasın? Ben, bir Müslüman olarak dinimin tüm vecilerini yerine getiriyorum ve demokratik, sosyal bir devlette yaşıyorum. Zorluklar olabilir mi? Evet. Ancak, onlar, karşılıklı güven olduğu sürece bir olgunluk döneminin sonunda çözümlenir" dedi.
 

"Hamas müzakere masasında temsil edilmeli"

Londra'daki Dorchester Oteli'nde yapıldığı belirtilen söyleşi sırasında Erdoğan, Gazze sorununa değinirken "Hamas, müzakere masasında temsil edilmeli. Sadece o zaman bir çözüm olabilir" dedi. Erdoğan, "Sadece Abbas (Filistin Yönetimi Başkanı) ile konuşarak bir yere varamazsınız. Batılı dostlarımıza söylediğim budur" şeklinde konuştu.

ABD'nin Ortadoğu'ya yaklaşımında "yeni bir denge" gereğine işaret eden Erdoğan, adil ve kapsamlı bir çözüm olabilmesi için ABD'nin politikasının "mutlaka" değişmesi gerektiğini de vurguladı.
 

Davos'la ilgili pişman değil

Başbakan Erdoğan, yazar Roger Cohen tarafından gerçekleştirilen ve köşesinde yer verilen mülakatta Davos olayı konusunda "pişman olup olmadığı" da sorulması üzerine Gazze'yi kastederek "Yapmasaydım, hem kendime, hem de orantısız güç kullanıldığı binlerce kurbana saygısızlık olurdu" ifadesini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler