Dünyanın gözü Türkiye'de

ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretinin başlamasıyla dünyanın gözü de Türkiye'ye çevrildi. Dış basındaki değerlendirmelerde, Obama'nın son yıllarda bozulan Türkiye-ABD ilişkilerini yeniden tahsis etmeye çalışarak, Türkiye'nin, Doğu ile Batı arasında köprü vazifesine dikkat çektiği belirtildi. Obama'nın "ABD ile Türkiye dünya için bir model olabilir" sözlerine de vurgu yapıldı.

Yayınlanma: 06.04.2009 - 08:09
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Barack Obama'nın göreve geldikten 3 ay sonra yaptığı 2 günlük Türkiye ziyareti dünyada da yankı buldu.

 

CNN

CNN internet sitesinde verdiği haberde, Obama'nın, "ABD ile Türkiye dünya için bir model olabilir" başlığını kullandı. Haberde, ABD Başkanı'nın, iki ülkenin dostluklarıyla dünyaya çok önemli bir mesaj verebileceğine dair açıklaması öne çıkarıldı ve Obama'nın yaptığı bu ziyaretle Türkiye'ye verdiği önemi gösterdiği belirtildi.

 

New York Times

New York Times gazetesi, "Obama, Türkiye'yi, Doğu ile Batı arasında köprü vazifesi gördüğünü söyleyerek övdü" başlığını kullanarak, ABD Başkanının, önemli bir müttefik olarak Türkiye'nin önemine vurgu yaptığını yazdı.

 

Washington Post

Washington Post gazetesi de, haberinde "Obama Türkiye'de ortaklığın ve barışın önemini vurguladı" başlığıyla verdiği haberde, ABD Başkanının, İslam dünyasına ulaşma arzusunda olduğunu yazdı. Gazete, Obama'nın dostluk mesajı verdiğini ve işbirliğinin önemine dikkati çektiğini kaydetti.


BBC

BBC, Obama "Türkiye ile daha sıkı ilişkinin yolunu arıyor" başlığıyla verdiği haberinde, Obama'nın "Türkiye'nin AB'ye alınması Müslüman dünyaya önemli bir mesaj olacaktır" sözlerine vurgu yaptı.
 

Reuters

Reuters haber ajansı, Obama'nın, Türkiye'deki temaslarının tüm İslam dünyası tarafından yakından izlendiğini yazdı, coğrafi durumunun önemine dikkati çekerek, Türkiye'nin ABD açısından önemine değindi. Haber ajansı, "Obama, artan nüfuzuyla, İran ve Afganistan'da çözüm için yardımına ihtiyaç duyduğu Türkiye ile ilişkilerini yenileme arayışında" ifadesini kullandı.

 

Times

İngiltere'de yayımlanan Times gazetesi de internet sitesinde verdiği haberde, Obama'nın Türkiye ziyareti sırasında diplomasi sınavı verdiğini yazdı. Gazete, 1915 yılına dair Ermeni iddialarıyla ilgili bir soru üzerine Obama'nın, "soykırım" kelimesini kullanmaktan özellikle kaçındığını, kendi görüşünün değişmediğini belirtmekle yetindiğini belirtti.

 

Le Monde

Fransız Le Monde ise, Barack Obama'nın "Türkiye ABD ve AB için önemli bir müttefiktir. Türkiye'yi AB'ye alın. Bu Müslüman dünyaya bir mesaj olacaktır" cümlesini verdiği haberinde, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin Obama'ya cevabını da gördü. Sarkozy, "Türkiye'nin AB üyeliğine karşıyım" demişti.

 

Deutsche Welle

Alman Deutsche Welle'de "Obama'nın Ankara ziyareti Türkiye ile Rusya'nın belki de tarihleri boyunca olmadığı kadar yakınlaştığı bir döneme denk geldi" cümlesinin kullanıldığı haberde, "Obama'nın Türkiye ziyareti açıkça dile getirilmese de Moskova'da rahatsızlık yarattı" yorumu yapıldı.

 

Le Soir

Belçika medyası, ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretiyle Türklerin gönlünü tekrar kazanmak istediği yorumunda bulundu. Yüksek tirajlı Le Soir gazetesi, Obama'nın Türkiye ziyaretine ilişkin haberinde, ''ABD diplomasisinin Türkiye'yi ılımlı İslam çerçevesinde gören (eski Başkan George) Bush yönetiminin hatalarını düzelttiği'' görüşüne yer verildi.
''Obama'nın Türkiye Cumhuriyeti'nin laiklik ilkesinin altını çizmeyi tercih ettiğini'' kaydeden gazete, ''ABD Kongresi'nde bazı üyelerin Obama'nın Türkiye ziyaretini ABD'nin en stratejik müttefiki ile ilişkileri geliştirmek için tarihi bir fırsat olarak değerlendirdiklerini'' belirtti.

Türkiye'nin İran, Irak, Afganistan ve Ortadoğu gibi dosyalarda ağırlığına işaret eden gazete, Obama'nın 1915 olaylarına ilişkin olarak Ermenilere bazı sözler verdiğini hatırlattı ve ABD Başkanının ''soykırım'' sözünü teleffuz etmesinin ''ilişkileri bir anda bitireceği'' görüşüne yer verdi.



El Arabiya

"Obama, Avrupa gezisinin son durağı Türkiye'de" başlığıyla verilen haberde, Obama'nın göreve başlamasından sonra ilk defa nüfusunun çoğunluğunun Müslüman olduğu bir ülkeye gittiğine dikkat çekildi. El Arabiya bu ziyareti, "Washinton'un İran ve Afganistan gibi konularda konularda bu ülkeye duyduğu ihtiyacın tanınması" olarak yorumladı.

 

El Cezire

El Cezire, Barack Obama'nın Türkiye ziyaretinin yüzlerce kişi tarafından protesto edilmesine değindiği haberinde, protestocuların “Obama evine dön" sloganına vurgı yaptı. Haberde, "muhalif gösterilere rağmen Obama'nın ziyaretinin, Irak işgalinden sonra bozulan ilişkilerin yeniden güçlenmesini sağlaması bekleniyor" yorumu da yapıldı.

 

Haaretz

İsrailli Haaretz gazetesi, ABD'nin Irak'ı işgal ettiği 2003'ten beri Washington-Ankara ilişkilerinin gerildiğinden bahsettiği haberinde, Obama'nın NATO üyesi Türkiye'den yeni Afganistan stratejisi için destek isteyeceği kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler