"HSYK'nin yapısı değiştirilmelidir"

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), mevcut sistemin, ''Türkiye'yi tayin dönemlerinde ve özlük işlerinde Adalet Bakanlığı'nın kapısını aşındıran yargıçlar ülkesi haline getirdiğini'' belirterek, yargı bağımsızlığının sağlanması için öncelikle Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısının değiştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Yayınlanma: 06.04.2009 - 11:01
Abone Ol google-news

Çağdaş Hukukçular Derneği'nden (ÇHD), 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, ''Türkiye'de yargının hiçbir zaman bağımsız olmadığı'' ifade edildi.

''Sistemin, Türkiye'yi tayin dönemlerinde ve özlük işlerinde Adalet Bakanlığı'nın kapısını aşındıran yargıçlar ülkesi haline getirdiği'' belirtilen açıklamada, yargı bağımsızlığının sağlanması için öncelikle HSYK'nin yapısının değiştirilmesi gerektiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, ''Bu yapılmadıkça, siyasi iktidarın yargı üzerindeki etkisi ve baskısının, yargıda kadrolaşmalarının artarak devam edeceği'' iddiasında bulunuldu.

Açıklamada, avukatlığın, neoliberal sürecin ihtiyaçlarına göre yeniden yapılandırıldığı kaydedilerek, TBB ve Ankara Barosu'nun, bu dönüşümün öncülüğünü yaptıkları ifade edildi.

Zorunlu müdafi uygulamasının (CMK sistemi) sınırının daraltıldığı, avukatların uygulamadan doğan ücretlerinin ödenmediği, hakim ve savcı denetimine tabi kılınmalarının istendiği anlatılan açıklamada, bu sorunların giderilmesi talep edildi.

''Özgürlükler hukukunun'', hukuk uygulayıcıları tarafından bile yeterince özümsenmediği ileri sürülen açıklamada, ''Temelinde bağımsızlık ve serbestce temsil olan bir mesleğin uygulayıcısı avukatların, pek çok saldırı ve engellemeyle karşılaşmasına şaşırmalı mıyız?'' diye soruldu.

Açıklamada, saldırılar sırasında hayatını kaybeden, yaralanan ve görev yapmaları engellenen çok sayıda avukat bulunduğu ifade edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler