Obama ziyaretinin ayrıntıları

ABD Başkanı Barack Obama Türkiye'deki temasları kapsamında bugün TBMM'yi ziyaret etti ve burda milletvekillerine ve komutanlara hitap etti. Obama daha sonra muhalefet liderleriyle de görüştü. İşte Obama'nın TBMM trafiğinden izlenimler...

Yayınlanma: 06.04.2009 - 14:23
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Barack Obama Ankara'daki temasları çerçevesinde TBMM'yi de ziyaret etti. Genel Kurul'da milletvekillerine hitap eden Obama konuşmasında önemli mesajlar verdi. Obama Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın yanı sıra muhalefet partilerinin liderleriyle de görüştü. Obama'nın 1.5 saatlik TBMM trafiği şöyle gelişti:

-Obama TBMM'ye saat 14.25'te giriş yaptı. İki limuzin çok sayıda koruma aracı ile Meclis'e giriş yapan Obama'yı Başkanlık makamının girişinde TBMM Başkanı Köksal Toptan karşıladı. Obama kendisini izleyen yabancı ve Türk basın mensuplarını el sallayarak selamladı.

-Toptan'la 15 dakika süren görüşmesinin ardından Obama yine Toptan'ın makamında sırasıyla CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'le 10'ar dakika görüştü.

-Obama'nın ziyareti nedeniyle Meclis'te yoğun güvenlik önlemleri alındı. Meclis'e ziyaretçi alınmazken, araç girişleri de sınırlandırıldı.

-ABD Başkanı'nın ziyareti nedeniyle Meclis'te hassas noktalara ve çatılara keskin nişancılar yerleştirilirken ziyaret tamamlanana kadar da askeri helikopter sürekli güvenlik uçuşu gerçekleştirdi.

-Obama'nın ziyareti bir ilke sahne oldu. 22 Temmuz seçimlerinden sonra Meclis'teki resepsiyonlara katılmayan Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları da TBMM'ye gelerek Obama'nın konuşmasını izledi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve kuvvet komutanları bu sayede 21 aylık Meclis ambargosunu da kaldırmış oldu.

-Obama Meclis başkanı Köksal Toptan ve muhalefet partilerinin liderleri ile yaptığı görüşmelerin ardından Genel Kurul salonuna saat 15.30 sıralarında girdi. Obama'ya Meclis Başkanı Köksal Toptan eşlik etti. Obama milletvekillerince ayakta alkışlanarak karşılandı.

-Beyaz Saray ile Meclis Başkanlığı arasında sıkıntıya neden olan Genel Kurul'a koruma alınması konusunda ise kazanan taraf Beyaz Saray oldu. Obama'nın yakın korumalarından bir görevlinin de Genel Kurul'a girmesine izin verildi. Koruması, Obama'nın konuşması boyunca Bakanlar Kurulu sıralarının arkasında bekledi.

-Obama'nın yapacağı konuşma nedeniyle basın mensupları, milletvekilleri ve konuklar yaklaşık bir saat önce Genel Kurul'da kendilerine ayrılan bölümde yerlerini aldılar.

-Obama konuşmasının bir bölümünde ABD'de yaşanan değişimden bahsetti ve ABD'de yaşayan Müslümanlardan bahsederken "Ben de o üyelerden biriyim" dedi. Obama'nın bu sözleri AKP ve MHP'lilerin alkışlamasına yol açtı. Obama'nın PKK'nin terör örgütü olduğuna yönelik sözlerini ise DTP'li milletvekillerinin dışındaki milletvekillerinden alkış aldı.

-Obama'nın Genel Kurul'daki konuşmasını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de izledi. Saat 15.10 sıralarında Meclis'e gelen Gül, Genel Kurul'a girerken AKP'li milletvekillerinin alkışlarıyla karşılandı. Genel Kurul'u selamlayan Gül, Obama'nın konuşmasını locada kendisine ayrılan bölümde izledi.

-Obama'nın konuşmasını izleyenler arasında Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, AKP'ye kapatma davası açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Sayıştay Başkanı Mehmet Damar, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in de bulunduğu dikkat çekti. Genel Kurul'da, Obama'yı çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilcisi ile bürokrat da izledi.

-Obama'nın Genel Kurul konuşmasını izleyenler arasında dikkat çeken bir isim de ABD Büyükelçiliğinin davetiye gönderdiği travesti ve eşcinsellerin derneği olarak bilinen İnsanca Yaşamı Destekleme Derneği Genel Sekreteri sıfatıyla Okşan Öztok oldu.

-Obama yarım saat süren konuşmasının ardından, kürsünün hemen yanında görevli bulunan stenograflarla tek tek tokalaştı. Ardından Bakanlar Kurulu sıralarına yönelen Obama, kendisini ayakta bekleyen Başbakan Erdoğan'ı kendine çekerek öptü. Obama, bakanlar ve bazı milletvekilleri ile de tokalaştı.

-Obama'nın Genel Kurul konuşmasını 200'ün üzerinde basın mensubu izledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler