68 öğrenci olayları Ankara'da sergileniyor

Sipa Press'in kurucusu Gökşin Sipahioğlu'nun ''Monsieur Sipa, Photographe'' adlı sergisi, Ankara'da Hacettepe Üniversitesi Sanat Merkezi'nde 9 Nisan Perşembe günü açılacak. 1968 öğrenci olayları, 1961 Küba füze krizi ve Çin'deki ayaklanmalarla ilgili fotoğraflardan oluşan sergi 28 Nisan'a kadar açık kalacak.

Yayınlanma: 07.04.2009 - 07:31
Abone Ol google-news

Ankara'daki Fransız Kültür Merkezi ve Paris'teki Maison Européenne de la Photographie (Avrupa Fotoğraf Evi) tarafından düzenlenen Gökşin Sipahioğlu'nun ''Monsieur Sipa, Photographe'' adlı sergisi, Sipahioğlu'nun meslek hayatı boyunca tanıklık ettiği görüntüleri izleyicilerle buluşturuyor. Hacettepe Üniversitesi Sanat Merkezi'nde 9 Nisan Perşembe günü açılacak serginin açılışına Paris'te yaşayan Gökşin Sipahioğlu da katılacak. Sergi, 28 Nisan'a kadar açık kalacak.

Sipahioğlu'nun 36 fotoğrafının yer aldığı sergi daha önce Paris, İstanbul ve İzmir'de açılmıştı. Bunların arasında dünyayı sarsan 1968 öğrenci olayları ve Çin'deki ayaklanmalarla ilgili fotoğraflar da bulunuyor.

Sipahioğlu, 1961 yılında patlak veren ''füze krizi'' sırasında Küba'ya girmeyi başaran tek Batılı gazeteci olarak yaptığı röportajlar ve 1968 Paris olaylarını yansıttığı fotoğrafların da aralarında bulunduğu dünyanın sıcak bölgelerindeki çatışmalarla ilgili çalışmalarıyla dünya çapında tanınan bir foto muhabiri olarak biliniyor.

Sipahioğlu'nun Paris'teki 1968 öğrenci olaylarıyla ilgili çektiği tarihi fotoğrafların yer aldığı bir kitap, geçen yıl Nisan ayında Fransa'da kitapçılarda satışa çıkmıştı.

Sipahioğlu, 1973 yılında kurduğu SİPA'yı maddi sıkıntılar yüzünden 2001 yılında Fransız medya grubu ''Sud Communication''a satmıştı.

SİPA ajansı, 30 milyon civarındaki fotoğraf arşiviyle dünyanın en büyük üç fotoğraf ajansından biri olarak gösteriliyor. Sipahioğlu, Fransa'da üne kavuşan çok sayıda muhabiri mesleğe kazandırmasıyla da tanınıyor.

Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Sipahioğlu'na geçen yıl ''Legion d'Honneur'' nişanı vermişti.

 

Gökşin Sipahioğlu röportajını okumak için:

http://www.cumhuriyet.com.tr/?im=yhs&hn=35032


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler