Çeçen Komutanını Çeçen Başkan öldürttü iddiası

Dubai polisi, 28 Mart'ta Dubai'de öldürülen, "Rusya Kahramanı" ödülüne sahip Çeçen komutan Sulim Yamadayev cinayetinin arkasında, Çeçenistan Başkanı Ramazan Kadirov'un olduğunu ileri sürdü. Cinayetle ilgisi bulunmadığını savunan Kadirov, babasının Yamadev tarafından öldürüldüğünü belirtti.

Yayınlanma: 07.04.2009 - 07:52
Abone Ol google-news

Dubai Emniyet Müdürü, Rus Parlamentosu'nun alt kanadı Duma milletvekili Adem Delimhanov ve Çeçenistan Başkanı Ramazan Kadirov'u, Çeçen komutan Sulim Yamadayev cinayetini organize etmekle suçlayarak, gözaltındaki zanlının Yamadayev'i vurduğu altın kaplama silahı kendisine Delimhanov'un korumaları tarafından verildiğini söylediğini kaydetti.

Kadirov ise yaptığı açıklamada, aynı zamanda kuzeni olan Delimhanov'u savunarak, "Delimhanov, dostum, kardeşim ve bunun da ötesinde sağ kolumdur. Polisin kendisine karşı getirdiği suçlamalar provokasyon ve iftiradır. Kendisi şu anda Suriye'de ve yakında Rusya'ya dönecek" dedi.

Çeçenistan'ın eski Başkanı olan babası Ahmed Kadirov'u Yamadev'in öldürdüğünden kuşkulandığını söyleyen Kadirov, "Babamın öldürülmesine dahil olduğu konusunda yüzde 70 oranında delil var. Özellikle beni iki kez öldürmeye çalıştı. Gudermas'ta konutumun yanındaki gölü yemin töreninim sırasında zehirlemeye çalıştı ve bu konuda şahitlerim var" diye konuştu.

Çeçenistan'ın eski Başkanı Kadirov 9 Mayıs 2004'te, İkinci Dünya Savaşının sona ermesinin yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen töreni izlerken çok şiddetli bir patlama meydana gelmiş, olayda Kadirov ve yanında bulunan 15 kişi hayatını kaybetmişti.

Rus anayasası, vatandaşlarının başka bir ülkeye iadesine olanak tanımazken, Delimhanov milletvekili olmasından dolayı dokunulmazlık zırhına sahip bulunuyor. Rus basını, Çeçenistan'da ayrılıkçı militanlara karşı uzun süre savaşan ve Rusya'da milli kahraman ödülü payesi alan Yamadev'in Kadirov ile yıldızının bir türlü barışmadığını ve kardeşi Ruslan'ın geçen yıl eylül ayında Moskova'da uğradığı saldırıda hayatını kaybettiğini bildirmişti. Kadirov, Ruslan Yamadeyev'in öldürülmesinin arkasında olduğu iddialarını reddetmiş, cinayeti işleyenlerin kasıtlı olarak kendisini zan altında bırakmak istediğini kaydetmişti.

Rus basını, son 6 ay içinde İstanbul, Viyana ve en son Dubai olmak üzere 3 Çeçen mültecinin uğradıkları silahlı saldırıda hayatını kaybettiğine dikkati çekti.

 

Kadirov-Yamadayev çekişmesi

Yamadayev, Rusya'nın ağır yenilgiye uğradığı ve çekilmek zorunda kaldığı 1994-96 yılları arasındaki ilk Çeçen savaşında Rusya'ya karşı savaşmış, ancak Kadirov gibi o da 1999 yılında Putin'in bölgeye asker göndermesinin ardından Rus tarafına geçmişti.

Daha sonra Çeçenistan'ın Doğu Taburu Komutanı olan Yamadayev, 2005 yılında Rusya'nın en büyük ödülü sayılan Rusya Ulusal Kahramanı payesine layık görülmüştü. Yamadeyev, Kadirov ile geçen yıla kadar Çeçen güvenlik güçlerinin liderliği için çekişmiş, bu çekişme Kadirov ve Yamadayev'in adamlarının geçen yıl araçlarını birbirlerinin üstüne sürmesiyle iyice su yüzüne çıkmıştı.

Kadirov, adamlarının karşı karşıya gelmesinin ardından, geçen yıl nisan ayında Yamadayev'i, insanları yasa dışı şekilde gözaltına almak ve adam kaçırmakla suçlanmıştı. Kadirov, ardından Yamadayev'i mayıs ayında görevinden aldığını açıklamasına rağmen, bu kararı Moskova tarafından 3 ay boyunca onaylanmamıştı.

Rus basını, Rusya ile Gürcistan arasında geçen yıl ağustos ayında Güney Osetya yüzünden çıkan çatışmadan sonra, Kadirov'a bağlı birliklerden Güney Osetya'ya gitmelerinin istendiğini, ancak Kadirov'un askerlerinin Gürcistan ile çatışmayı kabul etmediğini, Kadirov ile sorunlu olan ve Moskova onaylamadığı için görevine devam eden Yamadayev'in, meşhur Doğu Taburuyla birlikte Çeçenistan'a gönüllü olarak gittiğini kaydetti.

Gürcü tarafı, Yamadayev komutasındaki Doğu Taburuna o dönemde birçok suçlamada bulunmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler