Öldürülen gazeteci UNESCO ödülü aldı

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu UNESCO, Dünya Basın Özgürlüğü Ödülü'nü, bu yıl başında öldürülen Sri Lankalı gazeteciye verdi.

Yayınlanma: 07.04.2009 - 08:46
Abone Ol google-news

UNESCO bu yıl başında öldürülen Sri Lankalı gazeteciye ödül verdi. UNESCO'nun internet sitesinde yayımlanan açıklamada, "Jüri üyeleri, karşı karşıya olduğu tehlikelerin farkında olmasına rağmen düşündüklerini açıkça söylemeyi seçen Lasantha Wickrematunge'yi oy çokluğuyla ödüle layık görmüştür" denildi.

Ocak ayında işe giderken aracının içinde vurulan Wickrematunge, yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla ve ayrılıkçı Tamillere karşı yürütülen savaş konusunda hükümete yönelik sert eleştirileriyle tanınan bir gazetenin genel yayın yönetmeniydi.

Öldürülmeden önce yayımlanan son köşe yazısında hükümeti, muhalif sesleri bastırmak için şiddet ortamı oluşturmakla suçlayan Wickrematunge, ölmeden önce yazdığı ve ölümünden üç gün sonra yayımlanan ölüm ilanında, "Öldürüldüğümde, faili hükümet olacaktır" demişti.
Hükümet ise iddiaları kabul etmiyor.

Merkezi İngiltere'de bulunan Uluslararası Af Örgütü'ne göre, Sri Lanka'da 2006 yılından beri en az 14 gazeteci öldürüldü, 20 gazeteci ise tehditler sonucu ülkeden ayrılmak zorunda kaldı.

UNESCO, 1997 yılında, basın özgürlüğünü savunan kişi ya da kurumları teşvik etmek için Basın Özgürlüğü ödüllerini vermeye başlamıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler