Obama'nın Ankara mesajları dünya basınında

ABD Başkanı Barack Obama'nın Ankara'dan verdiği mesajlar, tüm dünyada büyük bir yankı buldu. Yabancı medya, "Obama, Müslüman dünyasına zeytin dalı uzattı" görüşünde birleşirken "Obama Türkiye'de dikenli konulara girdi", "Obama, laik Türkiye'den Müslümanlara kur yaptı" ve "Obama Türkiye'yi fethetti" gibi ifadeler kullandı.

Yayınlanma: 07.04.2009 - 09:14
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Barack Obama'nın Ankara'dan verdiği mesajlar, tüm dünyada büyük bir yankı buldu.
 

ABD basını

Wall Street Journal: Obama Türkiye'de dikenli konulara girdi

"Obama Türkiye, gergin ilişkileri yumuşatmaya çalışıyor. Barack Obama, ABD Başkanı olarak bir Müslüman ülkesine yaptığı ilk ziyaret sırasında, birinci dünya savaşındaki Ermenilerin katliamı ve laik bir ülkede giderek artan siyasi İslam'ın gücü gibi en dikenli konulara girdi."


New York Times: Laik-Dini ayrışmanın her iki tarafını etkiledi

"Obama, Türkiye'deki laik/dini ayrışmanın her iki tarafındaki birçok insanı etkiledi. Türk Parlamentosu'ndaki konuşmasında Obama, İslam ile kişisel bağlarından ve Türkiye'nin 'güçlü ve laik demokrasi'nden söz ederek her iki tarafa çok zarif bir biçimde hitap etti."


Washington Post: Obama Türkiye'de Müslüman dünyasına uzandı

"Obama Türkiye'de Müslüman dünyasına uzandı. Obama, TBMM'ye ABD'nin İslam'da 'savaşta olmadığını ve olmayacağını'söyleyerek dünya çapındaki Müslümanlara en direkt bir biçimde uzandı.


La Times: Obama soykırım sözcüğünü kullanmaktan kaçındı

"Türkiye'de Obama, 'soykırım' sözcüğünü kullanmaktan kaçındı. Geçen yıl birinci dünya savaşı sırasında 1.5 milyon Ermenin ölümünü soykırım olarak niteledi ancak artık giderek artan bir biçimde iki ülke arasındaki samimi temaslara vurgu yapıyor."
 

İngiltere basını

Guardian: Obama laik Türkiye'den Müslümanlara kur yaptı

"Barack Obama, laik Türkiye'den Müslümanları kur yaptı. Barack Obama, ABD'nin İslam ile 'savaşta olmadığı'nı ilan ederek Türk parlamentosundan Müslüman dünyasına bir zeytin dalı uzattı."


Times: Müslüman dünyasına dostluk elini uzattı

"Başkan Obama, 'ABD İslam ile savaşta değil' diyerek Müslüman dünyasına dostluk elini uzattı.


Telegraph: Bush ile arasında mesafe koymak için uğraştı

"Genel Kurul'a, Sayın Obama'ın Strazburg'da kullandığını ancak 2008 yılındaki Beyaz Saray seçimi sırasında kullanmaktan kaçındığı, tam adı 'Barack Hüseyin Obama' olarak takdim edilerek yeni ABD Başkanı, selefi George W. Bush ile arasında mesafe koymak için çok uğraştı."


Independent: Obama'nın, net desteği Paris ve Berlin'i rahatsız etti

"Sayın Obama'nın Türkiye'nin AB üyeliği hedefine o kadar net destek vermesi Paris veya Berlin'de rahatsızlık yarattı. Ancak Sayın Obama, Türkiye'nin AB ailesine katılımının arzu edilebilir olduğunu ilke olarak vurgularken haklı idi. Türkiye'nin üyeliği, Avrupa ile İslam dünyası arasındaki ilişkilere çok büyük bir ivme kazandırır."


Financial Times: Yeni bir şey söylemedi ancak kulağa yeni gibi geldi

"Barack Obama'nın söylediklerinden çok, nasıl söylediği önemli. Hiçbir yerde çok yeni bir politika açıklamadı. Ancak sözlerini alışılmışın dışında bir biçimde çerçevelemesi ve Türk Meclis Başkanı tarafından Barack Hüseyin Obama olarak takdim edilmesi, her şeyin kulağa çok yeni olarak gelmesini sağladı."


Ermenistan basını

Ermenistan Devlet Radyosu: Sorunu Türkiye ve Ermenistan çözmeli

"Obama: tarihi kavgayı çözmek Türkiye ve Ermenistan'ın işidir."


Pan Armenian: Türkiye geçmişle yüzleşmeli

"Türkiye, geçmişle yüzleşmeli. ABD Başkanı, Türk ve Ermeni halkları için ilerlemenin en iyi yolunun geçmişi dürüst, açık ve yapıcı bir biçimde ele alan bir süreç olduğunu söylüyor."
 

Fransa basını

Le Monde: Obama Türklerin gözünde dünyanın en güvenilir politikacısı oldu

"Barack Obama, 'stratejik müttefik ile bağlarını sıkılaştırmak için Türkiye'de. Barack Obama'nın portresi, artık Türk dükkanlarında Atatürk ve Sultan Mehmet portrelerinin yanında. Yeni ABD Başkanı, Türklerin gözünde 'dünyanın en güvenilir politikacısı hale geldi."


Liberatian: Obama deliliği Türkiye'yi de fethetti

"Obama deliliği Türkiye'yi de fethetti. Avrupa'nın gezisinin son durağında ve bir Müslüman ülkesine ilk ziyaretinde Amerikan başkanı, Türkiye'nin Avrupa'ya entegrasyonu çağrısı, Mustafa Kemal'a hürmet ederek ve ABD'nin 'İslam ile savaşta olmadığını ve hiçbir zaman olmayacağı' yönündeki konuşması ile cazibesini sonuna kadar kullandı."
 

İspanya basını

El Pais: Obama Türkiye'de medeniyetler çatışmasını gömdü

"Obama, İslam ile barışmayı önerdi. Başkan Obama, El Kaide'nin ABD'nin Müslümanlar ile olan ilişkisini koşullandırmayacağını bildirdi. Obama, nüfusu çoğu Müslüman ve köktendincilik ile modernite arasındaki gerginliklerin sürekli hakim olduğu Türkiy'de medeniyetler çatışmasını göndü ve İslami dünyasına bir barışma mesajını gönderdi."
 

El Mundo: Obama medeniyetler ittifakına göz kırptı

"Obama Medeniyetler İttifakı'na göz kırptı. ABD Başkanı Obama, bunu Medeniyetler İttifakı resepsiyon ve yemeğine katılarak yaptı."


La Vanguardia: Obama Türkiye ile bağlarını sıkılaştırmaktan yana

"Obama, Türkiye ile bağlarını sıkılaştırmak ve Müslüman dünyasına açılmaktan yana."


Almanya basını

Deutsche Welle: "Obama'dan Türkiye'ye çarpıcı mesajlar. Türkiye'nin AB üyeliğine desteğini yineleyen Obama, Atatürk'ün büyük mirasının 'laik demokrasi' olduğunu vurguladı. Obama, Ermenistan ile Türkiye arasında uzlaşma istedi."


Frankfurter Rundschau: Obama'nın Avrupa ziyaretinden en çok Türkiye'nin kazançlı çıktı. Bu herkesin hoşuna gitmeyebilir. Ama son günlerde Avrupalılar'a Türkiye'siz olamayacakları hatırlatıldı."


Neue Osnabrücker Zeitung: "Obama'nın Türkiye ziyareti öncelikle ABD'nin çıkarlarına hizmet etti.


Bild: ''Obama Türkiye'nin gönlünü okşadı ve AB üyeliğini istedi'' başlığıyla verdiği haberde, Türkiye'ye AB üyeliği yolunda destek veren Obama'nın TBMM'de yaptığı konuşmada, ''ABD'nin İslamiyet'e karşı mücadele etmediği, tam aksine yüz yıllardan bu yana dünyayı daha iyi hale getirmeye çalışan İslam dinine büyük saygı duyduğuna vurgu yaptığı'' ifade edildi.
 

Yunan basını

Katimeri: "Obama, İslam'a siyasi açılım yaptı" başlıklı haberinde, ABD Başkanı'nın TBMM'de yaptığı konuşmada, "ABD hiçbir zaman İslam ile savaşta olmamıştır ve olmayacaktır" dediğini ve herkes tarafından alkışlandığını yazdı.

Obama'nın eski ABD Başkanı George Bush'tan farklı bir politika izlediği belirtilen haberde, "Obama'nın bavulunda taşıdığı armağanlardan birinin de Almanya ve Fransa'nın tepkisine yol açan, 'Türkiye'nin AB üyeliğine duyulan ihtiyaca verdiği sıcak destek' olduğu" vurgulandı.


Apoyevmatini: "Obama, Türkiye-ABD stratejik ilişkisini güçlendirdi" başlıklı haberinde, ABD Başkanı'nın Türkiye ziyaretinde iki ülkenin, Orta Doğu'daki karşılıklı çıkarları için stratejik ittifaklarını yenilediğini yazdı.

Haberde, Obama'nın Ankara'daki temaslarında ABD'nin terör örgütü PKK ile mücadelede Türkiye'ye destek olacağını söylediği de belirtildi.


Ethnos: "Obama, 1922 için Türkleri akladı" başlıklı haberinde, Obama'nın TBMM'deki konuşmasında, "Türkiye'nin Birinci Dünya Savaşında yabancı kuvvetlere teslim olmadığını ve kendisi için farklı bir gelecek tercih ettiğini" belirttiği aktarıldı.


Elefterotipia: "İslam ile savaşta değiliz" başlıklı haberinde, Obama'nın iki ülke ilişkilerindeki vizyonunun "Truman ruhu" temelinde olduğu ve Türk topraklarından İslam alemine işbirliği mesajları gönderdiğine işaret edildi.

 

Rus basını

Kommersant: ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretiyle iki ülke ilişkilerinde yeni bir başlangıç yapıldığını, Türkiye'nin ABD ile İslam dünyası arasında arabulucu olabileceğini yazdı.
Gazetede "Obama'dan Türkiye ile yeni başlangıç" başlığıyla yayımlanan haberde, Obama'nın bu ziyaretinin Türkiye'yi İslam ile Batı dünyası arasında köprü haline getirme isteğini ortaya koyduğu yorumu yapıldı.

 

Belçika basını

La Libre Belgique: ''Barack Hüseyin Obama İslam toprağında'' başlıklı haberinde, Obama'nın Anıtkabir ziyaretine ağırlık verdi ve İran İslam Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı ve Suudi Arabistan Kralı dışında her yabancı liderin Türkiye ziyaretinde Anıtkabir'e uğradığını belirterek, Obama'nın bu törende çok duygulandığını anlattı.

Obama'nın, ''Türkiye'yi modern ve laik bir demokrasi yapan'' Atatürk'ün ''ileri görüşlülüğünü, iradesini, kararlılığını ve cesaretini selamladığını'' yazan gazete, ABD başkanının Türkiye temaslarında Türklerin ''Yurtta sulh, cihanda sulh'' ilkesini temel aldığını ifade etti.

Le Soir: ''Müslümanlara ve AB'ye mesaj'' başlıklı haberinde, Obama'nın Türkiye'yi ziyarete öncelik vermeyi tercih etmesinin nedeninin, Müslüman dünyasına güvence ve İran'a uyarı mesajları vermek olduğunu yazdı.

 

Arnavutluk basını

55 gazetesi:  Manşetten yayımladığı haberinde, Obama'nın, "ABD Müslümanlarla savaş halinde değildir" sözlerini başlık olarak kullandı. Haberde, Obama'nın Türkiye'ye güçlü destek verdiği, Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda da yardım vaadinde bulunduğu belirtildi.

Zeri Popullit: "Obama, Türkiye'nin AB'ye üyeliğini destekliyor" başlıklı haberinde, ABD Başkanının ziyaretiyle Türkiye-ABD ilişkilerinde yeni ve olumlu bir döneme girildiği ifade edildi.

Shqip: Obama'nın Türkiye üzerinden Müslüman ülkelere ve Müslümanlara "barış ve kardeşlik" mesajı verdiğini yazdı.

 

Rum basını

Rum basın haberlerine göre, Demokratik Parti'nin (DİKO) lideri olan Marios Karoyan, ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretine ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin rolünün birçok uzman ve siyasetçinin görüşünün aksine 2004 öncesinde de önemli bir düzeyde olduğunu belirtti.

''Kıbrıs sorununa ilişkin tutumunu değiştirmesi için Ankara'ya baskı yapılmasını'' savunan Karoyan, ''Türkiye'nin zeki bir dış politikayla sadece bölgedeki rolünü artırmakla kalmayıp, dünyanın güçlü devletlerinin ihtiyaç duyduğu bir ülke konumuna geldiğini'' kaydetti.

İktidarın büyük ortağı komünist AKEL partisinin Genel Sekreteri Andros Kiprianu da, ''Türkiye'nin dünyanın güçlü ülkelerinin çıkarlarına hizmet edebilecek bir ülke olduğunu'' savunarak, ''bu yüzden de Güney Kıbrıs'ın, Kıbrıs sorununu BM platformundan ve uluslararası hukuk çerçevesinden çıkararak çıkar çatışmaları içerisine sokmaması gerektiğini'' kaydetti.

Rum gazeteleri, Obama'nın TBMM'deki konuşmasına atıfta bulunarak, ABD'nin Kıbrıs'ta kalıcı, iki kesimli, iki toplumlu federal çözümü desteklediğini, Türkiye'nin AB sürecine tam destek verdiğini ve Türkiye'ye ''inanılmaz methiyeler'' yaptığını yazdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler