"Türkiye kendi ayağını vurdu"

Liberation gazetesi, Rasmussen'in NATO Genel Sekreterliği adaylığına karşı çıktıktan sonra onay veren Türkiye için "kendi ayağını vurdu" iddiasına yer verdi. Gazete, Fransa Cumhurbaşkanlığını kastederek "Elysee'de bu kadar büyük manevra hatasından duyulan mutluluk gizlenmiyordu" diye yazdı.

Yayınlanma: 07.04.2009 - 10:53
Abone Ol google-news

Türkiye'nin, Anders Fogh Rasmussen'in NATO Genel Sekreterliği adaylığına karşı çıktıktan sonra onay vermesi olayı, Batı basınında tartışılmaya devam ediliyor. Liberation gazetesi, Türkiye için "kendi ayağını vurdu" iddiasına yer verdiği yazısında Fransa Cumhurbaşkanlığını kastederek "Elysee'de bu kadar büyük manevra hatasından duyulan mutluluk gizlenmiyordu" diye yazdı. İspanyol El Pais gazetesi ise, Rasmussen'in İstanbul'da üzüntüsünü dile getirdiğini ancak özür dilemediğini belirtirken, "Rasmussen, Medeniyetler İttifakı Forumu'nun yıldızı oldu" yorumunu yaptı.

Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Liberation'un yazarı Jean Quatremer, Rasmussen olayına ilişkin olarak NATO'da ilk defa üye bir ülkenin genel sekreteri atamasını veto etmekle tehdit ettiğini kaydederken Avrupalı bir diplomatın, şaşkınlıkla "Ankara, ayağını vurdu" değerlendirmesini yaptığına dikkat çekti.

Rasmussen olayının Türkiye'nin AB müzakere sürecini daha da zora sokması riskinin bulunduğunu savunan Quatremer, ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye'yi zor durumda kalmasını istemediğini, Türkiye'nin Rasmussen'e onay vermesinin karşılığında aldığı bir takım tavizlere garantör olduğunu belirtti.

Gazete şunları yazdı:

"NATO'daki bir diplomat, 'Türkiye kaybetti' analizini yaptı. 'Erdoğan, Rasmussen'i, ıvır zıvır karşılığında kabul etmek zorunda kaldı. Her şeyden çok gerçek yüzünü gösterdi. Rasmussen'in karikatürlerin yayınlamasını engellemek ve Kürt kanalını yasaklamak için yasal yetkisi yoktu' dedi. Elysee'de ise, böyle bir hatalı manevranın karşısında duyulan mutluluk gizlenmiyordu."

 

El Paris: "Rasmussen Forumun yıldızı oldu"

Bu arada, İspanya'ın en büyük gazetesi El Pais, Rasmussen'in İstanbul'da birçok Müslümanın, Hzb Muhammed karikatürlerini İslam'a bir hakaret olarak görmesinden üzüntü duyduğunu söylediğine dikkat çekerek "Gelecekteki NATO Genel Sekreterinin bu sözleri, bir özrüye en benzeyen açıklaması idi" diye yazdı. Gazete ayrıca, "Rassmusen, Medeniyetler İttifakı İkinci Forumu'nun yıldızı oldu" ifadesini de kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler