TRT, geçici personellerini sözleşmeli yaptı

TRT Genel Müdürlüğü, iddia edildiği gibi ne 1400 kişinin ne de 1242 kişinin işe alınmadığını belirtti ve "Kurumda geçici personel statüsünde istihdam edilen personel sözleşmeli personel statüsüne geçirilmiş ve yeni sicil numarası verilmiştir" açıklamasını yaptı.

Yayınlanma: 07.04.2009 - 12:00
Abone Ol google-news

TRT Genel Müdürlüğü yaptığı yazılı açıklamada, bir gazetede yeralan TRT'nin personel alımına ilişkin iddialarına açıklık getirdi. Yapılan açıklamada, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'in atandığı tarihten bu yana yapım, yayın vb. kurumsal hizmet ihtiyaçları göz önünde bulundurularak asgari düzeyde açıktan ve naklen personel alındığı belirtildi. Açıklamada, "Hukuk önünde TRT kurumu, ne kadar elaman aldığını, TRT tarihinin en az elamanıyla en çok işi yaptığını ispatlayacaktır" denildi.

 TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin döneminde kuruma alınan personel ile ilgili şu bilgilere yer verildi:

"İbrahim Şahin döneminde ne 1400, ne de 1242 kişi işe alınmamıştır. Bu çerçevede kimlere yeni sicil numarasının verildiği incelenecek olursa; 2954 sayılı Kanun'un geçici 11 inci maddesi gereğince kurumda geçici personel statüsünde istihdam edilen personel sözleşmeli personel statüsüne geçirilmiş ve yeni sicil numarası verilmiştir. Bu çalışanlarımızın hemen hepsi geçmiş yönetimler tarafından işe alınmış olup, oldukça düşük düzeyde sözleşme ücreti ile istihdam edilmişlerdir. Hiçbir siyasi ayrım yapmaksızın; yıllardır ekonomik ve sosyal yönden kayıpları olan bu personel kanun gereği sözleşmeli statüye geçirilerek kurum içinde yaklaşık 20 yıllık bir haksızlık giderilmiştir.

713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu gereği, şehit olan veya çalışamayacak derecede malûl olan kamu görevlileri, er-erbaş, geçici köy korucuları ve gönüllü köy korucularının varsa eşlerinin, yoksa çocuklarından birisinin, çocukları da yoksa kardeşlerinden birisinin veya malul olup da çalışabilir durumda olanların atamaları gerçekleştirilmiş ve yeni sicil numarası verilmiştir. Bu atama Kanun gereği bir atama olup idari takdirle bir ilgisi bulunmamaktadır."

 

Mahkeme kararıyla yapılan atamalar

Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğu, gerçek veya tüzel kişi olmak üzere herkesin mahkeme kararlarının gereğini kanuni süre içerisinde yerine getirmek zorunda olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, şöyle denildi:

"Bu bağlamda, mahkeme kararı gereğince yapılan atamalar söz konusudur ve bunlara yeni sicil numarası verilmiştir. Bunun da kadrolaşma ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Daha önceki dönemlerde götürü bedel vb çeşitli adlar altında çalıştırılan ve Kurumu yargı organları ile denetleyici Kurumlar nezdinde sorumluluk altına sokan kişilerin hukuki sorunları giderilmiş ve bu kişiler Kuruma kazandırılarak yeni sicil numarası verilmiştir. Bu atamaların da idari takdirle ve kadrolaşma ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Kurumsal hizmet ihtiyaçları çerçevesinde Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Personel Başkanlığı izinleri ile KPSS puanları dikkate alınarak giriş sınavları açılmış ve Kuruma yeni, çağdaş yayıncılığa uyum sağlayabilecek genç personel kazandırılmıştır. KPSS çerçevesinde gerçekleştirilen bu atamaların da kadrolaşma ve idari takdirle bir ilgisi bulunmamaktadır."

 

Asgari düzeyde personel alındı

Açıklamada, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'in atanma tarihi olan 23/11/2007 tarihinden bugüne kadarki zaman diliminde yapım, yayın vb. kurumsal hizmet ihtiyaçları göz önünde bulundurularak asgari düzeyde açıktan ve naklen personel alındığı belirtildi ve "Bu dönemde, 30 dilde WEB yayına başlanmış, TRT 6, TRT AVAZ gibi yeni kanallar hizmete girmiş, bir diğer ifade ile kurumsal hizmetlerde artış olurken emeklilik vb. nedenlerle personel sayısında anlamlı azalma meydana gelmiş olup, artan personel ihtiyacının giderilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Bugünkü TRT'de görev alan gazetecilerin daha önce Star gazetesi, STARTV, BRT, Kanal D, Lig TV, SKYTÜRK, FOXTV, TV8, KANAL B, Zaman, NTV, FLAŞTV, SHOWTV, CHA, İHA, CNN, Samanyolu TV ve ATV gibi basın yayın kuruluşlarında görev yapmıştır. Hukuk önünde TRT kurumu; ne kadar elaman aldığını, TRT tarihinin en az elamanıyla en çok işi yaptığını ispatlayacaktır" denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler