Gül'den "Kafkas İstikrarı"na destek

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Rusya ile Gürcistan arasında bir süredir devam eden gerilimle birlikte Başbakan Erdoğan tarafından gündeme getirilen “Kafkas İstikrar Forumu” fikrine destek verdi. Gül, “Kafkas İstikrar Forumu fikrinin mühim olduğu kanatindeyim. Bir bölgede eğer istikrar varsa, güven ortamı varsa, halkların refahı söz konusudur” dedi.

Yayınlanma: 12.08.2008 - 13:16
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dünyayı ilgilendiren önemli olayların Türkiye’nin çevresinde meydana geldiğine vurgu yaparak “Türkiye bu bölgede daima güçlü olmalıdır, istikrarlı olmalıdır, ekonomisi güçlü olmalıdır, silahlı kuvvetleri güçlü olmalıdır ve istikrarını daima muhafaza etmelidir. Daima bu yönde hepimizin, herkesin, çok büyük titizlikle hareket ettiğini görüyorum ve bundan sonra da ülkemize hepimizin çok daha fazla sahip çıkmamız gerektiğine inanıyorum” dedi

Abdullah Gül, Rusya ile Gürcistan arasında bir süredir devam eden gerilimle birlikte Başbakan Erdoğan tarafından gündeme getirilen “Kafkas İstikrar Forumu” fikrine destek verdi. Gül, “Kafkas İstikrar Forumu fikrinin mühim olduğu kanatindeyim. Bir bölgede eğer istikrar varsa, bir bölgede problemler önceden çözülebiliyorsa, güven ortamı varsa, kalkınma, ekonomik gelişme ve halkların refahı söz konusudur” dedi. Dünyayı ilgilendiren önemli olayların Türkiye’nin çevresinde meydana geldiğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Gül, bu nedenle Türkiye bölgede daima güçlü olması ve istikrarını daima muhafaza etmesi gerektiğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül'e, Rusya ile Gürcistan arasında devam çatışmalarla ilgili brifing verildi.

Rusya’nın askeri operasyonları durduğu yönünde alınan bilgiyi olumlu bir gelişme olarak gördüğünü söyleyen Gül, “Ümit ediyorum ki bu olumlu gelişme kısa süre içerisinde her iki tarafından teyit ettiği ateşkese dönüşür ve tamamen silahlar susar. Ancak bu kararın tabi ki uygulamasının ç ok önemli olduğu kanatindeyim. Bunun için her iki tarafın da titiz davranması gerektiğine inanıyorum. Daha fazla kan dökülmemesi için her iki taraf da titiz davranacaktır” dedi. AB, AGİT, Avrupa Konseyi Ortak Misyonu’nun ve BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un barışın tesisi için yaptıkları girişimleri kuvvetli şekilde desteklediklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, siyasi girişimler sürerken, Türk Hükümeti’nin Gürcistan’a insani yardım operasyonuna derhal başlamış olmasını da büyük bir memnuniyetle karşıladığını kaydetti. Gül, “Türkiye’nin bu yardımları da önümüzdeki günlerde güçlü bir şekilde sürdürüleceğine inanıyorum. Türkiye nerde sıkıntı olursa, nerde insanlar desteğe ihtiyaç duyarsa, barışçı amaçla her zaman bu desteği göstermiştir. Bunu Kafkaslar’da da, Gürcistan’da da göstermektedir. Bu bakımdan bunun herkese örnek olması gerektiğine inanıyorum” diye konuştu. Bölgede çatışmalardan etkilenen Türkler’in de bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Türk vatandaşların sağ salim Türkiye’ye getirilmesi için Dışişleri Bakanlığı’nın gerekli girişimleri yaptığını söyledi. Abdullah Gül, çatışmalarda yaralanan Türk gazetecinin de bir an önce Türkiye’ye getirilmesi için gerekli izinlerin alınmak üzere olduğunu belirtti.

Gürcistan'ın toprak bütünlüğü önemli

Türkiye’nin Gürcistan’ın bir komşusu olarak bölgede barış ve istikrarın yeniden tesisi için girişimlerini sürdüreceğini vurgulayan Gül, şunları söyledi: “Bu çerçevede Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine önem veriyoruz. Buna herkesin saygı duymasının da önemli olduğu kanatindeyim. Orta vadede ise, sayın Başbakan da dün atıfta bulunduğu Kafkas İstikrar Formu fikrinin mühim olduğu kanatindeyim. Bir bölgede eğer istikrar varsa, bir bölgede problemler önceden çözülebiliyorsa, güven ortamı varsa, kalkınma, ekonomik gelişme ve halkların refahı söz konusudur. Bunun örnekleri vardır. Bununla ilgili Türkiye’nin çok girişimleri olmuştur. Şimdi Ortadoğu ile ilgili de bu tür teklifler yapıyoruz. Balkanlarla ilgili de bu tip girişimler olmuştur. Bugün Balkanlar’da bir istikrar vardır. Aynı şekilde Kafkasların orta ve uzun vadede istikrarı için de bu tip girişimlerin elzem olduğu kanaatindeyiz. Türkiye bölgesinde barış, istikrar ve refahın genişletilmesi için üzerine düşen rolü daima oynamıştır ve bundan sonra da oynamaya devam edecektir.

Türkiye bölgede güçlü olmak zorunda

Dünyayı ilgilendiren önemli olayların Türkiye’nin çevresinde meydana geldiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi: “Geçen yıllar Irak, daha sonra Lübnan’daki olaylar, Filistin olayları ve şimdi Kafkaslar’daki, Gürcistan’daki olaylar. Bütün bunlar şunu gösteriyor ki, Türkiye bu bölgede daima güçlü olmalıdır, istikrarlı olmalıdır, ekonomisi güçlü olmalıdır, silahlı kuvvetleri güçlü olmalıdır ve istikrarını daima muhafaza etmelidir. Daima bu yönde hepimizin, herkesin, çok büyük titizlikle hareket ettiğini görüyorum ve bundan sonra da ülkemize hepimizin çok daha fazla sahip çıkmamız gerektiğine inanıyorum.”

Boru hatları zarar görmedi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Gürcü Lider Mihail Saakaşvili ile görüşmelerinde bölgeye ilişkin Türkiye’nin politikalarını dile getirdiğini kaydetti. Söz konusu gerilimin petrol boru hatlarına zarar verdiği yorumlar da Cumhurbaşkanı Gül’e soruldu. Gül, “Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum boru hatlarında bir sorun yoktur. Gürcistan kısmında hiçbir sorun söz konusu değildir. Dolayısıyla bunlar tamamen barışçıl amaçla yapılmış boru hatlarıdır. Bunları kimsenin hedef alması da söz konusu değildir” dedi. Cumhurbaşkanı Gül’e, Kafkas İstikrar Forumu’nun yapısına ilişkin de bir soru soruldu. Gül, konuya ilişkin çalışmaların Dışişleri Bakanlığı tarafından yapıldığını söyledi ve “Önemli olan şey, sorunlar çıkmadan sorunların çözülebileceği platformları oluşturmaktır. Buna Kafkaslarda ihtiyaç vardır” diye konuştu. Rusya’nın PKK’yı destekliği yolundaki iddiaların hatırlatılması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, “Doğru değil” karşılığını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler