AB üyesi ülkeler resesyonda

AB'nin istatistik kurumu Eurostat, birliğin 14 üyesinin resesyonda olduğunu doğruladı. AB ekonomisi 2008 yılının son çeyreğinde yüzde 1.4 gerilerken Avro bölgesindeki daralma, yüzde 1.4 olarak hesaplandı. AB ülkeleri içinde Türkiye'nin yüzde 6.2'lik küçülmesini aşan ülkeler Estonya, İrlanda ve Letonya oldu. Diğer ülkelerin tamamı Türkiye'den daha iyi bir performans gösterdiler.

Yayınlanma: 08.04.2009 - 08:44
Abone Ol google-news

AB'nin istatistik kurumu Eurostat tarafından yayınlanan son veriler, AB'nin GSYH'sinin, 2008 son çeyrekte bir önceki yılın son çeyreğine göre yüzde 1.4 küçüldüğünü ortaya koydu. Bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 1.5 oranında daralma oldu.

Bu arada Avro sistemindeki ülkeler ise, 2008 yılının son çeyreğinde önceki üç aya göre yüzde 1.6, 2007 yılının dördüncü çeyreğine göre ise yüzde 1.5 küçüldü.

2008 yılının üçüncü çeyreğinde önceki çeyreğe göre hem AB tümü, hem de Avro bölgesi yüzde 0.3 daralırken, 2007 yılının aynı çeyreğine göre, Birliğin ekonomisi yüzde 0.7, Avro bölgesinin ekonomisi ise yüzde 0.6 büyümüştü.

 

Üç ülke dışında Türkiye geride

Avro bölgesindeki daralmanın, beklentileri aştığı belirtilirken son verilerin alındığı 27 üye devletten 14'ünün, teknik olarak resesyonda olduğu, yani ekonominin en az iki çeyrek ardı ardına küçüldüğü belirlendi. Bu ülkeleri Danimarka, Almanya, Estonya, İspanya, İtalya, Letonya, Litvanya, Macaristan, Malta, Hollanda, Portekiz, Finlandiya, İsveç, İngiltere oluşturdu.

Bu duruma karşın AB ülkelerindeki ekonomik daralma Türkiye ekonomisinin daralma hızına yetişemedi. Türkiye'nin son çeyrekteki yüzde 6.2'lik daralmasını aşan yalnızca üç ülke oldu. Bu ülkeleri yüzde 10.3 ile Letonya, yüzde 9.7 ile Estonya, yüzde 7.4 ile İrlanda oluşturdu.

 

Büyükler arasında sadece Fransa resesyonda değil

Eurostat verileri, GSYH'nin son çeyrekte bir önceki çeyreğe göre Almanya'da yüzde 2.1, İtalya'da yüzde 1.9 ve İngiltere'de yüzde 1.5 gerileyerek resesyonda olduğunu gösterirken Fransa, Belçika, Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi, Slovenya ve Slovakya'nın ise resesyonda bulunmadığı saptandı.

AB ülkeleri arasında dördüncü çeyrekte en büyük büyüme oranı, yüzde 2.1 ile Slovakya ile sağlandı. GSYH, Kıbrıs Rum Kesimi'nde yüzde 0.6, Yunanistan ve Polonya'da ise yüzde 0.3 arttı.

 

Tüketim, yatırım, dış ticarette gerileme

Bu arada, özel tüketim harcamalarının AB'de yüzde 0.3, Avro bölgesinde ise yüzde 0.4 gerilediğine dikkat çekilirken, yatırımlarda sırasıyla yüzde 3.3 ve yüzde 4 düştüğü de görüldü.

Son veriler ayrıca, ihracattaki çöküşü de teyit etti. Birliğin toplam ihracatı, Ekim-Kasım döneminde yüzde 6.1 gerilerken düşüş Avro bölgesinde yüzde 6.7'ye ulaştı. Kriz ithalatı da olumsuz etkiledi. Birliğin toplam dış alımlarında yüzde 5, Avro bölgesinin ithalatında ise yüzde 4.7'lik bir azalma meydana geldi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler