41 yıl sonra ilk düğün

Edirne’de restore edilerek ibadete açılan tarihi sinagog, 41 yıl sonra bir düğüne ev sahipliği yaptı. Musevi cemaatinin Edirne’deki tek temsilcisi Rifat Mitrani’nin eşi Sara Mitrani ile evlendiği sinagogda bu kez ailenin kızları Güneş Mitrani ile İstanbul Musevi cemaatinden Anita ve Selim Esentürk’ün oğulları Harun Esentürk dünyaevine girdi.

Yayınlanma: 30.05.2016 - 04:33
Abone Ol google-news

Geçen yıl 26 Mart 2015 tarihinde Edirne’de yıllardır yıkık dökük durumda olan Edirne Büyük Sinagogu’nun Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün maddi ve fiziki çalışmalarıyla restore edilip kullanılır bir duruma getirildiğini haberi tüm ulusal basınımızda yer almıştı.

Gerçekten o gün Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Türk Musevi Cemaati Yönetimi’nin ortak çalışmalarıyla başarılı bir tören gerçekleşmiş ; İstanbul’dan büyük çoğunluğu Musevi Cemaati mensubu bini aşkın kişi katılmışlardı.

Ardından sinagog iki önemli konsere ev sahipliği yaptı. Edirne Devlet Türk Müziği Topluluğu 18 Ekim 2015 tarihinde Türk Musikisinde Yahudi bestekârların eserlerinden oluşan ‘“Gülizar ‘’konseri büyük beğeni kazanırken, 15 Mayıs 2016’da iki önemli klarnet sanatçısının -Serkan Çağrı , Giora Feidman- konseri Edirneli sanatseverlere İstanbul’dan gelen konukların da katılımıyla inanılmaz bir sanat ziyafeti yaşattı.

Nikâhı Gürkan kıydı

Sinagog’un ibadethane ve kültür merkezi hüviyetinde hayat bulmasından bu yana en önemli eksik bir düğünün gerçekleşmemiş olmasıydı. Onu da nihayet dün yaşadık. Tamamen dolu olan Sinagog’da gerçekleşen düğün 41 yıl önce aynı sinagogda gerçekleşen Sara – Rıfat Mitrani çiftinin kızlarının düğünüydü. Her ne kadar Rıfat Bey Edirne’nin sevilen tüccarlarından ise de gerek Vali Mehmet Tekinaslan, gerek Belediye Başkanı Recep Gürkan tüm İstanbul’dan gelen konukları evlerine gelmiş gibi ağırladılar. Yeni kanundan yararlanarak Resmi Nikâhın Dini Tören sonrası gerçekleşmesi ve nikâhı Belediye Başkanı Gürkan’ın kıyması ayrıca Vali Tekinaslan’ın şahit olup Evlenme Cüzdanını bizzat geline sunması çok nazik davranışlardı.

Büyük ilgi gördü

Edirne halkı da düğüne büyük ilgi gösterdi. İstanbul’dan gelen konukların yanı sıra yurtdışından dahi katılan eski Edirneliler de bu törene katılmaktan çok mutluydular. Temennimiz bundan sonra da ülkemizde ve hatta dış ülkelerde yaşayan Musevilerin düğünlerini bu tarihi sinagogda yapmalarıdır. Periskoptan çekilen ve sosyal medyada yayını yapılan düğün merasimiyle ilgili olumlu mesajların yanı sıra olumsuz mesajların gelmesi üzücüydü.

Amaç, sadece Edirne’de hayata tekrar kazandırılan bu mabedi en iyi şartlarda yaşatmaktır. İyi niyetli Edirnelilerin bu törenden bir nebze olsun rahatsız olmuş olduklarına inanmıyorum.

Edirne yerel medyasıyla, Edirne’de faaliyet gösteren ulusal basınımızın mensuplarının göstermiş oldukları ilgi de bunun bir göstergesiydi. Dileğim bu etkinliklerin çoğalması ve vatandaşların, Türkiye’de yaşamakta olan başta Museviler olmak üzere diğer dine mensup vatandaşlarımızla olan ilişkilerini daha da samimileştirmeleridir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler