Yozgat'ta keklik ölümleri

Yozgat'ta ki keklik üretme istasyonu, yaşanılan toplu keklik ölümleri üzerine karantinaya alındı. Yozgat Valisi Amir Çiçek, ''Keklik ölümlerinin sıkça görülmesi üzerine hemen gerekli önlemler alınıp, bakanlık bilgilendirildi. Ankara'dan gelen uzman ekip hastalığın nedenini araştırdı. Bakteriyele bağlı olarak yaşanan ölümler şu an durdu, istasyondaki kekliklerin tamamı aşılandı'' dedi.

Yayınlanma: 13.08.2008 - 09:22
Abone Ol google-news

Yozgat Valisi Amir Çiçek, doğaya bırakılmak üzere istasyonda yetiştirilen kekliklerde görülen ölüm olayları üzerine Çevre ve Orman Bakanlığı ile irtibata geçilip, uzmanların Yozgat'a getirildiğini söyledi. Vali Çiçek, yapılan araştırmada keklik ölümlerine bakteriyel bir virüsün neden olduğunun belirlenip, karantina uygulaması başlatıldığını, kekliklerin tamamının aşılanarak ölümlerin durdurulduğunu ifade etti. Vali Çiçek, ''Keklik ölümlerinin sıkça görülmesi üzerine hemen gerekli önlemler alınıp, bakanlık bilgilendirildi. Ankara'dan gelen uzman ekip incelemelerde bulundu, hastalığın nedenini araştırdı. Bakteriyele bağlı olarak yaşanan ölümler şu an durdu, istasyondaki kekliklerin tamamı aşılandı'' dedi.

Bakteriyel virüsün insanlar istasyona girip çıkarken veya serçeler aracılığı ile gelmiş olabileceğini, bunun daha sonra netlik kazanacağını anlatan Vali Çiçek, daha sonra şöyle konuştu: '''Türkiye'de en önemli keklik üretme istasyonlarından birisi olan istasyonumuz geçen sene Yozgat'ta üretime başladı ve devam ediyor. Amacımız istasyonumuzda ürettiğimiz keklikleri doğaya salmak, bir de diğer yerlere anaç sağlayabilmekti. Çevre ve Orman Bakanlığımız, istasyonun mevcut kapasitesini artırmaya, türünü çeşitlendirmeye yönelik çalışma başlattı ve bu çalışmalar devam ediyor. Son günlerde, 'Keklik Üretme İstasyonumuzdaki kekliklerin ölmeye başladığı, yok olma ile karşı karşıya olduğu, buranın tamamen sönebileceği' şeklinde duyumlar bizim de kulağımıza geliyor. Bunlar tamamen büyütülen, abartılan konulardır. Çünkü orada ölüm başladığında, birkaç keklik ölünce hemen uzman ekipler geldi, veteriner hekimler inceleme yaptılar. Bu inceleme sonucunda ölen kekliklerimizin neden öldüğü tespit edildi. Ölmüş olan kekliklerin laboratuvar analizleri Ankara'da yapıldı, sonucu da geldi, bakteriyel bir olay var. Ölümlerle ilgili orada aşılama yapıldı, ölümde durduruldu.''

4 Binin üzerinde keklik var

Yozgat Valisi Amir Çiçek, Keklik Üretme İstasyonu'nda 4 binin üzerinde kekliğin bulunduğunu, bu kekliklerin bir bölümünün doğaya bırakılacağını, diğer anaç kekliklerden bir bölümünün ise bakanlık tarafından üretim yapılmak üzere başka bölgelere götürüleceğini kaydetti.
Bu arada, istasyonda telef olan keklikler, görevliler tarafından açılan derin çukura üzeri kireçlenerek gömüldü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler