Talat ve Hristofyas bir görüşmeyi daha sonlandırdı

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın 25. görüşmesi de sona erdi. Görüşmede, "Avrupa Birliği Konuları"nın geçici olarak tamamlandığı ve ilerleyen günlerde "Ekonomi" başlığının ele alınacağı açıklandı.

Yayınlanma: 10.04.2009 - 07:44
Abone Ol google-news

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs sorununa çözüm bulmayı amaçlayan kapsamlı müzakereler çerçevesinde ele aldıkları ''Avrupa Birliği Konuları'' başlığı üzerindeki ilk tur görüşmeleri bugün tamamladı.

Liderler gelecek hafta yapacakları görüşmede, ''Ekonomi'' başlığını ele almaya başlayacak. BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, liderlerin 25. görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, ''Avrupa Birliği konusu geçici olarak tamamlandı'' dedi.

Müzakere sürecinde liderlerin yakaladığı ivmeden memnuniyetini dile getiren Downer, Kıbrıs sorununun başlangıcından bugüne, üzerinde en çok uzlaşmaya varılıp kağıda dökülen konunun bu süreçte yaşandığına ve uluslararası toplumun liderlerden beklentisinin üst düzeyde olduğuna işaret etti.


Talat: Suça ilşkin konularda bilgi paylaşımını sağlayacak bir ofis kurulacak

Cumhurbaşkanı Talat, Hristofyas ile görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığına döşününde yaptığı açıklamada, müzakerelerde ''Avrupa Birliği konularının'' tamamlandığını ve gelecek hafta çarşamba günü ''Ekonomi'' başlığına geçileceğini kaydetti.

AB konularında ilerleme kaydedilerek konunun kapatıldığını, az sayıda farklılıklar ve anlaşmazlıklar bulunduğunu ifade eden Talat, temsilcilerin bu konular üzerinde konuşacaklarını söyledi.

Daha önce teknik komitelerin ele aldığı dört konuda yeniden teyit yapıldığını açıklayan Talat, ambulansların geçişi konusunda var olan pürüzlerin ortadan kaldırıldığını, çevrede su tasarrufuna ilişkin BM Kalkınma Programının (UNDP) desteklediği projelerin yürütülmesiyle ilgili nihai sonuca varıldığını, kültürel miras danışma konseyinin kurulması ve faaliyetleriyle suç ve suça ilişkin konularda bilgi değişimine ilişkin konuların sonuçlandırıldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Talat, özellikle suç ve suça ilişkin konularda bilgi paylaşımını sağlayacak bir ofisin kurulmasının, her iki tarafın da bir suçlu sığınağı olarak kullanılmasını engelleyeceği için önemsediğini vurguladı.

Talat, ekonomi konusunda da temsilcilerin yapacağı çalışmalarla kısa zamanda önemli ölçüde yakınlaşma sağlanacağı umudunu dile getirdi.

 

"Ayrelli ve hosteslere baktık"

''Baş başa görüşme sırasında Rum lideri Hristofyas ile birlikte neden bahçede dolaşmaya çıktığı'' sorusuna Talat, ''Biz baş başa görüşmemizi tamamlayıp salona döndüğümüzde ekiplerimizin AB konularıyla ilgili ayrıntıları görüştüğünü gördük, hem teknik konulardı, hem de AB ile ilgili daha önce başlamış ve tartıştıkları konulardı. Onlara biraz zaman verebilmek için çıkıp biraz ayrellilere, hosteslere baktık, bir tur attık ve zaten biz dönene kadar onlar da bitirmişti'' karşılığını verdi.

 

"1963'ten beri gelişmiş ilk ve önemli işbirliği konusudur bu"

''Suç ve suça ilişkin konularda anlaşıldı. Bu, bundan sonra sorun çıkmayacağı anlamına gelir mi?'' sorusuna karşılık, Talat şunları söyledi:
''Anlaşmaya varılan konu şudur: Bir ofis olacak, bu ofis 24 saat görevli olacak. Görevliler suç ve suça ilişkin konularda bilgi paylaşımı yürütecekler, bu tabii çok önemli bir aşamadır. Her iki tarafı da bir suçlu sığınağı olarak kullanan kişiler artık bunu yapamayacak diye umuyoruz... 1963'ten beri gelişmiş ilk ve önemli işbirliği konusudur bu konu. Ben buna çok önem veriyorum. Bunu siyasi bir kılıfa büründürmeyeceğiz, başka maksatlarla kendi siyasi duruşumuzu güçlendirmek için kullanmayacağız... Bundan çok umutluyum, eğer bunu başarabilirsek örnek bir işbirliği gerçekleştirmiş olacağız diye düşünüyorum.''

Talat, süreç içinde yeni zorluklar çıkmaması umudunu da dile getirdi.

İki lider, 15 Nisan Çarşamba günü 26. kez buluşacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler