Rus basını: Rice nakavt oldu

Rusya-Gürcistan çatışması Rus basınında bugün detaylı şekilde ele alınırken, Rus İzvestiya gazetesi gelişmeleri, ''Sergey Lavrov, ABD Dışişleri Bakanını nakavt etti'' başlığıyla duyurdu. Gazetenin haberinde Lavrov, Rice'ı özel telefon görüşmelerini açıklamakla suçladı.

Yayınlanma: 13.08.2008 - 12:45
Abone Ol google-news

Rusya-Gürcistan çatışması Rus basınında bugün detaylı şekilde yer aldı., Rus İzvestiya gazetesi gelişmeleri, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un ABD Dışişleri Bakanı Condoleza Rice'ı nakavt etmesi şeklinde yorumladı.

Lavrov'un dün Moskova'da yaptığı basın toplantısında kullandığı ifadeleri yorumlayan haberde, şunlar kaydedildi: ''Lavrov, basın toplantısında, Rusya'nın batılı ortaklarının da Güney Osetya'da meydana gelen olaylardan sorumlu olduğunu düşünmesi gerektiğini söyledi. Lavrov, bu sözleriyle Gürcistan ordusunu eğiten ABD'yi kastediyordu. Konuşmasına ABD'nin Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'yi ikna etmeye çalıştıklarını bildiklerini söyleyerek devam eden Lavrov, Rice'ı eleştirerek, onunla yaptığı özel telefon görüşmelerindeki değerlendirmelerin açıklanmaması konusunda anlaştıklarını vurguladı.''

Lavrov, telefon görüşmesinde bazı değerlendirmelerde bulunduklarını ve Rice'ın isteği üzerine bu değerlendirmelerin sadece ikili arasında kalması konusunda anlaştıklarını belirterek, ''Ancak yaptığım değerlendirmeyi Moskova'nın Saakaşvili'yi devirmek istediği şeklinde ters yorumlayan Rice, bununla da yetinmeyip aramızda kalmasını istediği, ters anladığı bu durum değerlendirmesini başta ABD Başkanı George Bush olmak üzere birçok merci ile paylaştı'' açıklamasında bulunmuştu.

Haberde, Lavrov'un, telefon görüşmesinde Rice'ın kendisinden 'soykırım' kelimesini kullanmaması ricasında bulunduğunu belirttiği ve ''Biz buna dikkat ederken Saakaşvili tüm açıklamalarında her yerde bu kelimeyi kullandı. Bize bu ricada bulunan Rice, sanırım Saakaşvili'ye bu ricada bulunmakta gecikmiş'' dediği hatırlatıldı.

Rusya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant'ta Rusya-Gürcistan çatışmasının en önemli sonuçlarından birinin Rusya'nın G-8'den dışlanması ihtimali olduğu belirtildi ve ''Geçen gün G-8 Dışişleri Bakanları Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u davet etmeden Gürcistan'daki durumu görüştüler. ABD Dışişleri Bakanlığının bir yetkilisi, toplantının neden Rusyasız geçtiğine dair bir soruya, sadece Rusya'nın davet edilmediği karşılığını verdi'' denildi.

Gürcistan yönetimine muhalif olan ve şu anda Paris'te yaşayan eski Dışişleri Bakanı Salome Zurabişvili de Rus Vremyşa Novostey gazetesine yaptığı açıklamada, çatışmanın sorumlularının yurt dışında (Rusya ve Gürcistan dışında) aranmaması gerektiğini söyledi. Gürcistan'daki olaylardan Amerikalı ve Avrupalıları sorumlu tutmanın yanlış olacağını ifade eden Zurabişvili, ''Avrupa sadece siyasi müdahalede bulundu ve biz de Gürcistan'ın bağımsızlığının korunacağını ümit ediyoruz. Uluslararası kamuoyunun tepkisi çok zamanında oldu. Amerikalılar her türlü askeri maceraya karşılar'' dedi.

Rice'ın Gürcistan ziyareti sırasında tahrike kapılınmamasını istediğini kaydeden Zurabişvili, ''ABD meydana gelen olaylarda suçsuz olduğunu düşünüyor. Gürcistan'da Amerikalı danışmanlar var ve bu yeni bir haber değil. Onların Gürcistan ordusunun hazırlanmasında rolü var. Ancak askeri operasyonlarda ABD'nin siyasi sorumluluğu yoktur. Rusya ABD'yi boşuna suçluyor'' diye konuştu.

'Rusya tek başına kalabilir'

Rus Nezavisimaya gazetesine Rusya'nın Gürcistan'ın tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya cumhuriyetlerini tanımasının doğuracağı sonuçları yorumlayan Rusya Uluslararası Güvenlik Merkezi Başkanı Aleksey Arbatov ise ''Rusya tek başına kalabilir'' uyarısında bulundu.

Rusya'nın bu bölgeleri tanıması halinde Gürcistan'ın bunu işgal şeklinde değerlendireceğini belirten Arbatov, ''Bundan sonra Gürcistan için NATO üyeliği konusunda kolaylıklar sağlanacak. Yabancı askeri birlikler Gürcistan'a yerleştirilecek. Gürcüler Kuzey Kafkasya'da faaliyet gösteren teröristlere ve bölücülere rahatça destek verebilecek. Rusya'nın böyle bir adımını Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi ülkeler de desteklemeyecek'' görüşünü dile getirdi.

'Rusya'nın planı çok önceden hazırdı'

Rusya Devlet Başkanlığı Uluslararası ve Kültürel ilişkiler Bölümünün eski Başkanı Modest Kolerov da Vedomisti gazetesine yaptığı açıklamada, Gürcistan'ın Güney Osetya'ya yönelik olası saldırısına karşı Rusya'nın planının çok önceden hazır olduğunu savundu.

Güney Osetya'da olası bir çatışmaya karşı Kremlin planının önceden hazır olduğunu belirten Kolerov, ''Bunun en büyük ispatı, uzun süre gerektiren askeri operasyonun tüm bürokratik engelleri aşarak çok hızlı bir şekilde başlamasıdır. Kremlin'in bundan sonraki olası gelişmeler için de planı hazırdır. Rusya yönetimi, Gürcistan'ın askeri gücünü azaltmak, silahlarını kontrol altına almak ve batının yardımıyla buradaki siyasi rejimi değiştirip eski parlamento başkanı Nino Burjanedze'yi iktidara getirmek istiyor'' diye konuştu

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler