Tayland'daki OHAL kaldırıldı

Tayland'ın Pattaya kentinde protesto gösterileri nedeniyle Asya zirvesi iptal edildi. Asya zirvesine katılmak için Tayland'ın Pattaya kentinde bulunan liderlerin, helikopterle tahliye edilmesinden sonra bölgedeki olağanüstü hal kaldırıldı.

Yayınlanma: 11.04.2009 - 07:28
Abone Ol google-news

Tayland Başbakanı Abhisit Vejjajiva, hükümet karşıtı protesto gösterileri nedeniyle iptal edilen Asya zirvesinin yapıldığı Pattaya kentinde ilan edilen olağanüstü halin kaldırıldığını bildirdi.

Vejjajiva, televizyonda yaptığı kısa açıklamada, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) zirvesi için gelen liderlerin hepsinin helikopterlerle bölgeden tahliyesinin tamamlandığını belirterek, "Görevimi tamamladım ve olağanüstü halin kaldırılması talimatını verdim" dedi.

Başbakanın istifasını isteyen protestocular ASEAN zirvesinin yapılacağı binayı basmışlardı. Göstericilerin binaya zorla girmelerinin ardından zirve iptal edilmişti.
Tayland'da gerilim geçen hafta başkent Bangkok'ta yaklaşık 100 bin kişinin katıldığı hükümet karşıtı gösterilerle tırmanmıştı.

Eski Başbakan Thaksin Şinavatra yanlısı göstericiler, Abhisit'in parlamentoyu feshederek, seçim çağrısında bulunmasını talep ediyor.

Şinavatra'nın 2006'da darbeyle uzaklaştırılmasının ardından Abhisit'in iktidara halkın oylarıyla değil, meşru olmayan yollarla geldiğini söyleyen göstericiler, Abhisit'in istifa etmesini ve yeni seçimlerin yapılmasını istiyor.
 

Ban Ki-mun üzgün

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Tayland'daki Asya zirvesinin ertelenmesinden derin üzüntü duyduğunu bildirdi. Ban Ki-mun yaptığı açıklamada, Tayland hükümetinin bu zor kararı almasına neden olan şartları anlayabildiğini ifade etti.

Genel Sekreter, Tayland'da bir an önce normale dönülmesini ve görüş ayrılıklarının diyalog ve barışçı yollarla giderilmesini beklediğini belirtti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler