Süper Lig'de nefesler tutuldu

Turkcell Süper Lig'de 27. hafta derbi mücadelesine sahne oluyor. Galatasaray ve Fenerbahçe Ali Sami Yen Stadı'nda 44. kez karşı karşıya geliyor. Mecidiyeköy'de ev sahibi Galatasaray 19 , konuk ekip Fenerbahçe'nin 10 galibiyeti bulunuyor. Ezeli rakipler arasındaki 15 maç ise beraberlikle sonuçlandı.

Yayınlanma: 11.04.2009 - 08:13
Abone Ol google-news

Turkcell Süper Lig Galatasaray Fenerbahçe karşılaşmasına sahne oluyor. Derbinin biletleri satışa çıkar çıkmaz tükenirken, 23 bin kişi kapasiteli Ali Sami Yen Stadı'ndaki dev maç kapalı gişe oynanacak. Konuk Fenerbahçe'yi, stat kontenjanı oranında yaklaşık 1100 taraftarı destekleyebilecek.

Ligde 26. hafta sonunda 47'şer puan ve averajla üçüncü ve dördüncü sırayı paylaşan ezeli rakipler için yarınki derbi, zirve yarışını sürdürebilmek için ''devam'' ya da ''tamam'' açısından çok büyük önem taşıyor. Sezonun ikinci yarılarındaki derbiler baz alınarak yapılan değerlendirmede, tam 14 sezon sonra iki takımdan birinin puan cetvelinde ilk iki sırada yer almadan başlayacağı yarınki maçı kazanacak ekip zirve yarışını sürdürecek, kaybeden ise şampiyonluk yarışının oldukça uzağında kalacak. Beraberlik ise her iki takıma da yaramıyor.

Derbi maçın ev sahibi Galatasaray'da, sorunlarıyla gündemden düşmeyen Cassio Lincoln 'ün ilk 11'de oynayıp oynamayacağı merakla bekleniyor.Eskişehirspor maçının ardından izinsiz olarak İstanbul'dan ayrılan ve bir hafta sonra dönen, Gaziantepspor maçı kadrosuna da teknik heyet tarafından alınmayan Brezilyalı futbolcu hakkındaki kararı teknik direktör Bülent Korkmaz verecek.Bülent Korkmaz'ın teknik direktörlük kariyerindeki ilk derbisinde, ''Cim Bom''da sakatlıkları süren Servet Çetin, Emre Güngör ve Tobias Linderoth, Fenerbahçe'ye karşı forma giyemeyecek. Sakatlıktan kurtulan ve bir süredir takımla birlikte çalışan Mehmet Topal hakkındaki karar ise teknik heyetin olacak.

Fenerbahçe'de sakatlığı süren takım kaptanı Alex De Souza'nın derbide de forma giymesi çok zor gözüküyor.Hafta boyunca takımdan ayrı, salonda çalışan Brezilyalı yıldızın derbide oynaması büyük sürpriz olacak.Sarı-lacivertliler derbi maça ayrıca, Eskişehirspor maçında sakatlanarak sezonu kapatan Edu Dracena'dan yoksun çıkacak. Emre Belözoğlu ise eski takımına karşı Ali Sami Yen Stadı'nda ilk kez sahaya çıkacak olmanın heyecanını yaşıyor.

Fenerbahçe'nin derbi maçta gol yollarında en önemli kozlarından birisi İspanyol forveti Daniel Güiza olacak. Ligin büyük bölümünde gol yollarında suskun kalan, ancak son iki haftayı boş geçmeyen sarı-lacivertli futbolcu, zorlu derbi mücadelesi öncesi teknik heyete umut verdi. Sarı-lacivertli ekibin 25. hafta maçında deplasmanda Bursaspor'a 2-1 mağlup olduğu maçtaki tek golünü atan Daniel Güiza, 26. hafta Kadıköy'deki Eskişehirspor mücadelesinde de (2-1), takımının 2. golünü kaydetti.

Dev maçı hakem Fırat Aydınus yönetecek. Ezeli rekabetin son 6 randevusunda 4. kez düdük çalacak Fırat Aydınus'un yardımcılıklarını Bahattin Duran ile Tarık Ongun yapacak. Derbinin 4. hakemi ise Abdullah Yılmaz.
Aralarındaki rekabetin 100. yılında ilk kez karşılaşacak ezeli rakipler, hazırlıklarını bu akşam basına kapalı yapacakları antrenmanlarla tamamlayacaklar.

2009 yılının ilk derbi maçı öncesi, ezeli rakiplerin son 10 randevusunda Fenerbahçe'nin galibiyet sayısında 3 farkla üstünlüğü bulunuyor. 6'sı Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu, 4'ü de Ali Sami Yen Stadı'nda olmak üzere, ezeli rekabette yapılan son 10 müsabakada Fenerbahçe'nin toplam 19 golüne, Galatasaray 10 golle yanıt verdi. Ezeli rekabetteki son 10 maçtan 8'inde Fenerbahçe rakibine en az 1 gol atarken, Galatasaray ise bu süre içindeki 3 maçta gol yollarında suskun kaldı.

Ezeli rekabette oynanan son karşılaşmalarda çıkan kartların çokluğu dikkat çekiyor.Ezeli rakiplerin 17'si lig, 6'sı da Türkiye Kupası olmak üzere son 23 randevusunda hakemler toplam 17 kırmızı, 134 de sarı kart kullandı.Öte yandan, ezeli rakipler arasında Turkcell Süper Lig ve Fortis Türkiye Kupası'nda yapılan son 5 maçta hakemler toplam 6 kırmızı, 36 da sarı kart çıkardı.

Galatasaray Kulübü Başkanı Adnan Polat ise başkanlık koltuğunda 3. kez Fenerbahçe derbisi izleyecek.Galatasaray Kulübü'nün 22 Mart 2008 tarihinde yapılan seçimli olağan genel kurul toplantısında başkanlığa getirilen Adnan Polat, başkan sıfatıyla ilk derbi maçını 27 Nisan 2008 tarihinde Fenerbahçe'ye karşı izledi. Sarı-kırmızılı takım, Ali Sami Yen Stadı'ndaki maçı Shabani Nonda'nın golüyle 1-0 kazanırken, aynı zamanda şampiyon olarak tamamladığı sezonda çok önemli bir galibiyete imza attı.Bu sezonun ilk yarısında Kadıköy'de yapılan maçta ise Adnan Polat, 4-1'lik yenilgiye üzülen taraf oldu.

Fenerbahçe Kulübü Başkanlığı'na ilk kez 15 Şubat 1998 tarihinde seçilen Aziz Yıldırım, başkan olarak Galatasaray'a karşı 31. kez derbi heyecanı yaşayacak.Aziz Yıldırım döneminde Fenerbahçe, Galatasaray ile 30 kez karşı karşıya gelirken, 13 galibiyet, 10 yenilgi ve 7 beraberlik aldı, toplam 46 gol atıp, 41 gol yedi.

 

Derbi maça ezeli rakiplerin çıkması beklenen 11'leri şöyle:


Galatasaray: De Sanctis, Sabri, Emre Aşık, Hakan Balta, Volkan (Mehmet Topal), Arda, Barış, Ayhan, Kewell, Lincoln (Ümit), Baros.


Fenerbahçe: Volkan Demirel, Gökhan Gönül, Lugano, Önder, Roberto Carlos, Deivid, Emre, Selçuk, Uğur, Semih, Güiza.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon