Sosyal taraflar Pazartesi toplanıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sendikal yasalardaki değişikliklerle ilgili sosyal tarafların teknik heyetlerinin 13 Nisan Pazartesi günü nihai olarak bir araya geleceğini, kendisinin de TBMM'de siyasi parti gruplarını ziyaret edeceğini bildirdi.

Yayınlanma: 11.04.2009 - 13:34
Abone Ol google-news

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sendikal mevzuatla ilgili düzenlemelerin geçen yıl sosyal taraflarla görüşülüp, varılan mutabakat çerçevesinde TBMM'de ilgili komisyonda ele alındığını ve genel kurul aşamasına getirildiğini söyledi.

Bu dönemde teklifin yasalaşmasıyla ilgili çalışmaları başlattıklarını ifade eden Çelik, 1 Mayıs'ın tatil ilan edilmesiyle ilgili tasarıyla birlikte sendikal mevzuattaki değişiklikleri de gelecek hafta TBMM'de görüşme arzusunda olduklarını dile getirdi.

Çelik, pazartesi günü konuyla ilgili olarak siyasi parti gruplarını ziyaret edeceğini belirterek, ''Çıkan neticeye göre hareket tarzımızı belirleyeceğiz. Büyük ihtimalle gelecek hafta içerisinde bir uzlaşıyla 12 Eylül sonrası yasalardan birini değiştirerek, çalışma hayatıyla ilgili yeni bir dönemin açılmasına vesile olacağız'' diye konuştu.

Geçen yıl komisyon safhasında 63 maddelik yasa teklifine bütün partilerin katkı verdiğini anımsatan Çelik, birlikte yürütülen çalışmalarla bir gün içerisinde teklifin alt ve üst komisyonlardan geçirilerek TBMM Genel Kurul gündemine getirildiğini söyledi.

 

Muhalefete sunulacak

Çelik, sendikal yasalarda değişiklik çalışmalarında siyasi partiler ve sosyal taraflardan beklentileriyle ilgili şunları söyledi: ''Böylesine önemli temel yasalarda yüzde 100 bir uzlaşı sağlamak mümkün değil. Bunlarla ilgili her kesimin farklı talepleri olabilir ama asıl önemli olan ana konularda uzlaşı sağlamaktır. O konularda ciddi bir sıkıntı yok. büyük ölçüde uzlaşı var ama herkesin bakış açısına göre farklılıklar bulunuyor. Bakanlık olarak bizim bakış açımıza göre de farklılıklar olabilir ama neticede uzlaşma çerçevesinde AB ve ILO normlarını dikkate aldığımızda bir yerlerde buluşma zorunluluğumuz var. Bunu da gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Pazartesi günü nihai olarak yine sosyal tarafların teknik heyetleri bir araya gelecekler. Onlar değerlendirmelerini yaptıktan sonra ben de hemen öğleden sonra siyasi parti gruplarını ziyaret edeceğim. TBMM gündemindeki teklifte yapacağımız değişiklikleri muhalefet partilerine sunacağım. Böylece uzlaşı içerisinde düzenlemelerin yasalaşmasını sağlayacağımızı umuyorum.''

Faruk Çelik, sendikal yasalarda yapılması planlanan değişikliklerle ilgili olarak 13 Nisan Pazartesi günü TBMM'de sırasıyla MHP, DTP ve CHP gruplarını ziyaret edecek.
 

Öngörülen değişiklikler

Sendikalar Kanunu ve Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu'nda, AB ve ILO normları çerçevesinde yapılması planlanan değişikliklerle ''iş kolu sayısının azaltılması, sendikaya üyelik ve istifada noter şartının kaldırılması, sendikalara üye olmada aranan yaş sınırının 16'dan 15'e çekilmesi, sendika kuruculuğu için Türk vatandaşı olma şartının kaldırılması, Ekonomik ve Sosyal Konseyde temsil edilen konfederasyonlardan birine üye olan veya en az 80 bin üyeye sahip konfederasyon üyesi sendikalara, iş yerlerinde yarıdan bir fazla çoğunluğu sağlamaları halinde toplu sözleşme yapma imkanı getirilmesi, grev gözcüleri için kulübe, çadır, baraka kurma yasağının kaldırılması, grev yasağının daraltılması'' öngörülüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler