Fiyat farkı kararnamesi çalışmaları hızlandı

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Bayraktar, müteahhitler için düzenlenlenen fiyat farkı kararnamesi çalışmalarına yönelik "Müteahhitlerin güçlenmesi lazım. Müteahhitler batarsa çok büyük sıkıntı olur. Meclis'ten yasa çıktı; Bakanlar Kurulu'na yetki verildi. Bakanlar Kurulu'nun yetkisi çerçevesinde Kamu İhale Kurumu (KİK) kararname taslağını hazırlıyor" dedi.

Yayınlanma: 14.08.2008 - 08:07
Abone Ol google-news

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, kamuya iş yapan müteahhitlere, inşaat girdi maliyetlerindeki artışa ilişkin fiyat farkı ödenebilmesine yönelik kararname çalışmalarının hız kazandığını belirtti.

Bayraktar, ''Düzenlemenin pazartesi gününe yetişebilmesi için Kamu İhale Kurumunun kararname taslağını, yarın akşama kadar Başbakanlığa sunmasını bekliyoruz'' dedi.
Erdoğan Bayraktar, yaptığı açıklamada, başta demir fiyatlarındaki yüzde 100'ün üzerindeki artış olmak üzere diğer inşaat girdi maliyetlerindeki artışın müteahhitleri büyük sıkıntıya soktuğunu anımsattı.

Girdi fiyatlarındaki artışın inşaat maliyetlerini öngörülemeyecek ölçüde yükselttiğini ifade eden Bayraktar, oluşan fiyat farkını müteahhitlerin mutlaka alması gerektiğini söyledi.
Bayraktar, şöyle devam etti: ''Bizim müteahhitleri korumamız lazım, müteahhitlerin güçlenmesi lazım. Müteahhitler batarsa çok büyük sıkıntı olur. Bu işe gayret gösterildi. Sağolsun siyasi irade bu konuda tavrını koydu. Meclisten yasa çıktı, Bakanlar Kuruluna yetki verildi. Bakanlar Kurulunun yetkisi çerçevesinde Kamu İhale Kurumu (KİK) kararname taslağını hazırlıyor. Bizden de görüş istendi, toplantılara biz de katıldık. Yarın akşama kadar Bakanlar Kuruluna verilecek bu kararname taslağının, Pazartesi günü çıkması için yoğun çaba harcıyoruz.''

Bayraktar, fiyat farkı ne kadar hesaplanırsa o kadar ödeme yapılacağını ifade ederek, ''Rakam konusunda ne çıkarsa milletin, herkesin hakkını vereceğiz. Kimsenin hakkını yemek gibi bir niyetimiz yok'' dedi.

Demir fiyatlarındaki yüksek artışa dikkat çekilerek, ''Fiyat farkı yalnız demir maliyetine yönelik mi ödenecek'' sorusuna karşılık Bayraktar, ''Genel çıkıyor. Sadece demir fiyatlarını değil, ne varsa'' yanıtını verdi.

Fiyat farkı kararnamesini, Bakanlar Kurulu'nun çıkaracağına işaret eden Bayraktar, kararname taslağı hazırlama konusundaki yetkinin de Kamu İhale Kurumunda bulunduğunu söyledi.

Fiyat farkı kararnamesinin 31 Mayıs 2008'den önce ihalesi gerçekleştirilen işleri kapsayacağını ve 1 Ocak 2008'den sonra yapılan ve yapılacak yapım işlerine yönelik olacağını anlatan Bayraktar, şunları söyledi: ''Ama bizi de ilgilendiriyor. Çünkü çok iş, ihale ve çok ödeme yapıyoruz. Müteahhitlerimiz çok fazla mağdur oluyor. Mağdur olmaması için biz de bu işe müdahil oluyoruz. KİK bize soruyor, bizden görüş alıyor. Biz müteahhitlerimizi korumak için debelendik, çaba harcadık. Yani bir an önce çıksın diye ona yalvardık, buna yalvardık, koşuşturduk'' dedi.

TOKİ'ye çalışan 450 müteahhit bulunduğunu bildiren Bayraktar, ''Zaten şu anda biz fark veriyoruz. Yani biz müteahhitlerimize fiyat farkı veriyoruz. Yüzde 12 ödediğimiz ay var ama eksi gelirse de düşürüyoruz fiyatı. Şimdi bizim verdiğimiz farkın üzerine gelen farkı, aradaki farkı vereceğiz. Bizim verdiğimiz farktan ziyade gelen aşırı fiyat farkını ödeyeceğiz'' şeklinde konuşmasına devam etti .

Bayraktar, Türkiye'de inşaat sektörünün canlandırılması gerektiğini belirterek, aksi durumda işsizliğin artacağını, ekonomi ve sanayinin sıkıntıya gireceğini savundu. Erdoğan Bayraktar, ''Bunu enflasyon yaratmayacak, üretim ile istihdamı artıracak ve ekonomiye fayda sağlayacak tarzda şekillendirmek gerekir'' diye konuştu.
TOKİ Başkanı, inşaat sektörünün canlı olması için demir ve çimento fiyatlarının düşük olması gerektiğine dikkati çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler