Dugin: Bakû-Ceyhan öldü

Türkiye'yi suçlayan Rusya Parlamentosu Uluslararası İlişkiler Danışmanı Aleksandır Dugin'e göre dünya, enerji hatlarının güvenliğini NATO'nun değil Rusya'nın sağlayabileceğini gördü. Dugin konuya ilişkin görüşlerini Cumhuriyet gazetesine anlattı.

Yayınlanma: 14.08.2008 - 08:43
Abone Ol google-news

Rusya Federasyonu Parlamentosu Uluslararası İlişkiler Başdanışmanı ve Rusyanın önde gelen stratejistlerinden Aleksandır Dugin, Gürcistandaki savaşa ve bunun Türk-Rus ilişkilerine ve enerji hatlarına etkilerine ilişkin olarak Cumhuriyete değerlendirmede bulundu.

Savaşın çıkmasında Rusyanın yakın çevresine gücünü göstermek istemesinin etkisi var mı?

DUGİN: Hayır. Rusya, bu savaşı en başından beri istemedi. Fakat bizzat bölgedeki barış gücünde bulunan Gürcü askerler, çoğunluğu Rus vatandaşı olan Güney Osetyalıları ve Rus barış gücü askerlerini öldürmeye başladılar. Dolayısıyla, uluslararası hukuk, bu şartlarda bir ülkeye müdahale yetkisi verir. Size sadece şunu söyleyeyim. Türkiye, kısa bir süre içinde kendi askerleri ve sivil halkından 2 bin kişinin komşu bir ülkenin kuvvetleri tarafından öldürülmesi durumunda ne yapardı?

‘İlişkilere darbe indirdi’

Siz bu şartlarda Kıbrıs harekâtını yapmadınız mı? Fakat üzülerek görüyoruz ki bu savaşta Türkiye, silah da dahil olmak üzere pek çok konuda Gürcistandan yana tavır aldı. ABDye aşırı yakın böyle bir politika, Türkiye için yararlı değil. ABDnin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin feshinden yana olduğu ve Kuzey Irakta neler yapmak istediği ortadayken Türkiye hükümetinin bu tavrı, kendi çıkarları açısından da çok yanlış. Bu son olanlar, Rusya ile Türkiye arasında son dönemlerde yaşanan yakınlaşma sürecine darbe indirdi.

Peki, savaşın enerji hatlarına nasıl bir etkisi oldu?

- Artık gerek dünya, gerekse bölge ülkeleri, enerji hatlarının güvenliğini NATOnun değil, ancak ve ancak Rusyanın sağlayacağını gördü. Bu bağlamda, Türkiyenin enerji politikası konusunda da söylemek gerekiyor ki, Bakû-Tiflis-Ceyhan boru hattı şu anda çalışmıyor ve bir daha da çalışmayacak.

Fransa Devlet Başkanı Nicholas Sarkozynin barışı sağlamadaki rolüne gelecek olursak...

- Böyle bir şey yok. Sarkozy Moskovaya gelmeden çok önce Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, harekâta son verdiklerini açıkladı. Fakat Batı medyası, Sarkozynin barışı sağladığı gibi bir yalanı uyduruyor. Sarkozynin tavrının ne olduğu belli değil. Rusyaya geldiğinde, kendisini özgür Avrupa yanlısı bir politikacı olarak gösteriyor, Gürcülerle görüşmeye gittiğinde ise, Amerikan kovboylarından farkı kalmıyor. Onun misyonunun hiçbir ağırlığı yok.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler