Rönesans şatoları

Blois Şatosu, Loire Vadisi’nin tek kraliyet sarayı olarak da bilinir. Louis d’Orleans, 11. Louis, Anne de Bretagne ve I.François’nın yaşadığı şato için Rönesans’ın Versailles Sarayı da denilir. Burası, Rönesans yıllarında Fransa krallarının en çok sevdiği şatoymuş. Fransa kralları, Katolik-Protestan Savaşı sırasında da sıkça Blois Şatosu’na sığınmışlar.

Yayınlanma: 14.08.2008 - 09:15
Abone Ol google-news

Blois Şatosu, Loire Vadisi’nin tek kraliyet sarayı olarak da bilinir. Louis d’Orleans, 11. Louis, Anne de Bretagne ve I.François’nın yaşadığı şato için Rönesans’ın Versailles Sarayı da denilir. 7. Charles’ın eşi Marie d’Anjou, Blois’da on üç çocuk dünyaya getirmiş. 1492 yılında kral olan 11. Louis de bu şatoda doğmuş. Burası, Rönesans yıllarında Fransa krallarının en çok sevdiği şatoymuş. Fransa kralları, Katolik-Protestan Savaşı sırasında da sıkça Blois Şatosu’na sığınmışlar. Fransa tarihinin önemli sayfalarından birinde, Katolik parti lideri Guise Dükü, 1588 yılında yine Katolik olan II.Henry’nin adamları tarafından burada öldürülmüş. Fransız Devrimi esnasında çok zarar gören Blois Şatosu’nda, I. François’nın, Catherine de Medicis’in, 3. Henry’nin ve Anne de Bretagne’nın özel salonları, Güzel Sanatlar Müzesi, halılar, 16. ve 19. yüzyıllar arasına tarihlenen tablolar ile zenginleşen salonlar görülmeye değerdir. Nisan-ekim ayları arasında 09.00 -18.30 arası açık olan şato, diğer aylarda öğle saatlerinde kapalı oluyor. (Tel:0254 90 33 33, www.ville-blois.fr)

Chamont Şatosu

Blois’dan Amboise’a gelirken sol tarafınızda Loire Şatoları’nın en güzellerinden biri olan Chaumont Şatosu görülür. Buradaki onuncu yüzyıl kalesi, on beşinci yüzyılda yeniden inşa edilmiş. Zamanın içinde kalenin Mont Chauve, Mont Chaud ve Chaud Mont ( Sıcak Tepe) olan ismi Chaumont’a dönüşmüş. Şatonun sahibi Pierre d’Amboise düşmanlarının safında yer aldığı için ikinci kale 1465 yılında, 16. Louis tarafından yıktırılmış. Ancak sonrasında Pierre tarafından yeniden inşa ettirilen kale, oğlu I. Charles ve onun oğlu II. Charles tarafından daha da güzelleştirilecektir. II. Henry’nin ölümünden sonra şato, Catherine de Medicis tarafından satın alınır.

Kraliçe, şatoya duvar halıları ile dekore edilmiş bir salon ekleterek yerleşir. Catherine de Medicis, yanından hiç ayırmadığı Floransalı kahin Ruggieri ile birlikte sarayın odalarından yıldızları seyrederek gelecek üzerine konuşurlarmış. Bir süre sonra Catherine de Medicis, Chaumont Şatosu’nu, Chenonceau Şatosu’na karşılık Diane de Poitiers ile değiştirmiş. Sonraki yüzyıllarda birkaç kere daha el değiştiren Chaumont Şatosu, on sekizinci yüzyılda seramik sanatçısı Nini tarafından iş merkezine dönüştürülmüş.

1938 yılında Fransız Devleti tarafından satın alınan şato restore edildikten sonra ziyarete açılmış. Diane de Poitiers ve Catherine de Medicis’in odaları, Cosimo Ruggieri’nin çalışma salonu, Gotik tarz merdivenleri ve on dokuzuncu yüzyıl şöminesi, Chaumont Sarayı’nın en önemli köşeleridir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler