'Pamuk ve tütün öldü; yaşasın üzüm'

Manisa'da tütüncülük ve pamukçuluk öldü. Türkiye'nin iç tüketim ve ihraç kuru üzümünün yetiştirildiği Manisa Ticaret Borsası yeni projelerini yaşama geçiriyor. Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Arif Koşar, Türkiye üzümünün dörtte üçünün yetiştiği Manisa'da, üreticilerin bilinçlendirilmesi amacıyla eğitim çalışması başlattıklarını da bildirdi.

Yayınlanma: 14.08.2008 - 12:55
Abone Ol google-news

Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Arif Koşar, kaliteli üzüm yetiştirilmesi için Celal Bayar Üniversitesi'nden üç profesörle üretici eğitimi başlattı.

Arif Koşar, Manisa Ticaret Borsası’nın Türkiye’de bir ilki başlattığını, halkın sağlıklı et yemesi içinde canlı hayvan borsası ve et tesislerini hizmete açtıklarını söyledi. Koşar, “Hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların Sağlık Bakanlığı ve kamuoyunda gündeme geldiği bu günlerde ticaret borsası olarak önlem almak, vatandaşlarımızı uyarmak amacıyla canlı hayvan borsası ile hijyenik ortamda et kesim tesislerini kurduk. Tesislerimiz 2006 yılında faaliyete başladı” diye konuştu.

50 bin metrekarelik alana kurulu Manisa Ticaret Borsası canlı hayvan pazarının kapasitesinin 3 bin büyükbaş, 5 bin küçükbaş olduğunu söyleyen Koşar, “Kurban bayramlarında vatandaşların kurbanları hijyenik ortamda sağlık kontrollü kesilerek hizmet veriliyor” dedi.

Koşar, Türkiye üzümünün dörtte üçünün yetiştiği Manisa'da, üreticilerin bilinçlendirilmesi amacıyla eğitim çalışması başlattıklarını da bildirdi. Bunun için Celal Bayar Üniversitesi'nden üç öğretim üyesiyle birlikte çalıştıklarını bildiren Koşar, “Kuraklık ve tarım girdileri nedeniyle çiftçimiz pamuk yerine mısır, tütün yerine de zeytin ve diğer ürünlere yöneldi. Ancak herşeye karşın şu Manisa’da en geçerli ürün üzüm. Üretici bu yıl da iyi ve kaliteli üzüm alacak. Geçen yıl üzüm çok iyi para etti. Eldeki 230 bin ton stok da satıldı. Borsamızda heryıl 85 bin ton kuru üzüm ihraç oluyor , bu yıl da 230 bin ton kuru üzüm bekliyoruz. Üzümcünün kaliteli üzüm yetiştirmesi için Manisa Merkez ile Saruhanlı ilçelerinde Celal Bayar Üniversitesi’nden üç profesörle anlaşarak üreticimize köy ve beldelere giderek eğitim veriyoruz” dedi.

Koşar, bu çalışmalara ek olarak tarım ilaçları, gübre gibi üretim girdilerinin maliyetinin azaltılması konusunda hükümete başvuruları olup olmadığına ilişkin sorumuzu, “Bu bizi ilgilendirmiyor. Böyle bir talebimiz olmadı. Manisa'da üzüm konusunda üreticimizi eğiterek hormonlu ilaçlardan kaçınmalarını üzümde ilaç kalıntılarının kalmamasına insan sağlığı için önem veriyoruz. Bu uygulamamızı Menemen -Manisa ovasından Alaşehir havzasına kadar yayacağız” diye yanıtladı.

Manisa Ticaret Borsası'nda sadece çekirdeksiz kuru üzüm alımı yapılıyor. Bunun dışındaki alımlar İzmir'de gerçekleştiriliyor.

Koşar'ın verdiği bilgiye göre, tütün alanları Manisa ve Akhisar'da zeytinciliğe yöneldi. Manisa merkezle beldelerinde de pamuk ekimi tamamen durdu. Bu alanlara birkaç yıldan beri mısır ekiliyor. Manisa’nın bir mevsimde dört ürün veren ovası kuraklık ve hükümetin tarım politikası nedeniyle kabuk değiştiriyor. Manisa üretici çekirdeksiz kuru üzüme kaldı.

Arif Koşar, pek suya sabuna dokunmak istemediğini ima ederek, bu ürünün de elden gitmemesi için “Çok çalışmalıyız” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler