Avrupa Birliği'nden özel hayat dersi

AB Komisyonu'nun Bilgi Toplumu ve Medya'dan Sorumlu Komisyon Üyesi Viviane Reding Komisyon'un hangi AB ülkesinde olursa olsun "davranış reklamcılığı", akıllı çipler ya da "çevrimiçi sosyal ağ" gibi yeni teknolojik uygulamaların yurttaşı izlemesini engelleyeceklerini bildirdi.

Yayınlanma: 16.04.2009 - 07:02
Abone Ol google-news

Türkiye'de soruşturma konularıyla ilgisi olmayan özel hayata ilişkin bilgiler iddianamelerle ortalığa dökülüp saçılırken, Avrupa Birliği teknolojik ortamda kullanılan kişisel bilgilerin bile reklamcılar dahil üçüncü kişiler tarafından, sahiplerinin rızası dışı kullanılmasına karşı çıkıyor.

AB, Facebook, MySpace gibi sosyal ağlardaki kişisel bilgilerin internetin diğer alanlarına sızmasına karşı önlemler almaya başladı.

Avrupa Birliği'nin bakanlar kurulu niteliğindeki Komisyonu'nda Bilgi Toplumu ve Medya'dan Sorumlu Komisyon Üyesi Vivien Reding, Komisyon'un hangi AB ülkesinde olursa olsun "davranış reklamcılığı", akıllı çipler ya da "çevrimiçi sosyal ağ" gibi yeni teknolojik uygulamaların yurttaşı izlemesini engelleyeceklerini belirtti. Reding, "Avrupalılar kullandıkları kişisel bilgilerini kontrol etme hakkına sahip olmalıdırlar" dedi.


Teknolojiyle ilgili mesajını internet sitesinden verdi

Reding, kişisel internet sitesinde yayınlanan video mesajında teknolojik ortamlarda, kişisel bilgilerin yerinde ya da kötü kullanımını kolaylaştırma eğilimi belirirken Komisyon Üyesi olarak kendisinin bu hakkı korumaya hazır olduğunu kaydetti. Viviane Reding, kişisel verilerin işlenmesinden önce kişinin rızasını gerektiren ve üye devletler nezdinde gerekli adımların atılacağı uyarısında bulundu. Reding şunları söyledi:
"Avrupa'da mahremiyetle ilgili kurallar son derece nettir. Bir kişinin profiline ilişkin bilgi sadece kendisinin ön rızasıyla kullanılabilir. Bu temel ilkeden vazgeçemeyiz ve sahip olduğumuz tüm kişisel bilgileri 'daha yararlı reklam' için değiş tokuş edemeyiz. Bu görevi yerine getirmede yetersiz kalan AB ülkeleri nezdinde gerekli adımları atmaktan çekinmeyeceğim."


Avrupalı akıllı çip bile taşımayacak

Mallara entegre edilip tüketicilerle birlikte hareket eden ve "Radio Frequency IDentification (RFID)" olarak adlandırılan, radyo sinyalleriyle tüketiciyi bir tür izleyen akıllı çiplere de değinen Reding, "Hiçbir Avrupa'lı ne için kullanıldığı, ne zaman kapalı bulunduğu konusunda kesin bilgi verilmeden ya da aldığı maldan çıkarılması tercihi yerine getirilmeden bu tür malları taşımamalı" dedi.


Mahremiyet yüksek öncelikli

Viviane Reding, Facebook, MySpace benzeri "sosyal ağ" şirketlerinin mahremiyet korumaya daha fazla öncelik vermeleri çağrısında bulunarak şunları söyledi:
"Bana göre mahremiyet sosyal ağ sağlayıcıları ve kullanıcıları için yüksek önceliklidir. En azından küçük Komisyonu, sosyal ağ sitelerine şimdiden küçüklerin profilleri konusuyla dikkatli bir şekilde ilgilenmeleri ve bu konuda kendi kendilerine bir düzenleme yapmaları çağrısında bulunmuştur. Gelişmeleri sonuna kadar izlemeye ve gerekirse yeni kurallar koymaya hazırım."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler