'Gürcistan bölünecek'

Ayrılık kartını çıkaran Rusya'nın Dışişleri Bakanı Lavrov "Toprak bütünlüğünü unutun" dedi. Lavrov, Güney Osetya ve Abhazya'yı Gürcü devleti sınırları içinde yaşamaya zorlamanın mümkün olmadığını, tek çözümün tarafların karşılıklı olarak kabul edecekleri bir yol bulmak olduğunu kaydetti. Gürcistan parlamentosu ise ülkenin BDT'den çıkması yönünde karar aldı.

Yayınlanma: 15.08.2008 - 07:38
Abone Ol google-news

Çatışmalar sürüyor

Üst düzey bir Rus general, kentte düzeni sağlayıncaya kadar birkaç gün daha Gori’de kalacaklarını söyledi. Çekilme planının, Güney Osetya güçlerinin kentte kalmakta ısrar etmesi ve Gürcistan’ın bunu reddetmesi üzerine bozulduğu kaydedildi. Gori’de patlama seslerinin duyulduğu ve siyah dumanların yükseldiği bildiriliyor.

Rusya ayrılık kartını çıkardı

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Gürcistan’daki savaşın ABD’nin özel planları sonucunda gerçekleştiğini ifade etti. Rusya Genelkurmay Başkanlığı, ABD’nin Gürcistan’a gönderdiği uçakların içindekiler konusunda endişeleri bulunduğunu bildirdi.

Rusya yönetimi, bir taraftan Gürcistan savaşından doğrudan doğruya ABDyi sorumlu tutarken, diğer taraftan da Gürcistanın toprak bütünlüğü konusunda soru işareti oluşturmaya yönelik açıklamalar yapıyor. Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Abhazya ve Güney Osetyanın BM ilkeleri, 1966 anlaşmaları ve Helsinki Nihai Senedi temelinde alacakları her kararı hem destekleyeceklerini hem de bunun garantörü olacaklarını açıkladı. Abhazya ve Güney Osetya liderlerinin 6 meddelik ateşkes anlaşmasını imzaladıkları törende konuşan Medvedev, Gürcistana silah gönderen ülkelere eleştiride bulunarak bunun dünya barışına hizmet etmeyen bir tavır olduğunu söyledi.

Rusya’dan NATO’ya eleştiri

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, gelinen noktada Gürcistanın toprak bütünlüğü konusu üzerinde durmanın anlamının olmadığını belirtti. Lavrov, Gürcistanın soykırım yaptığını, bu şartlar altında Güney Osetya ve Abhazyayı Gürcü devleti sınırları içinde yaşamaya zorlamanın mümkün olmadığını, tek çözümün tarafların karşılıklı olarak kabul edecekleri bir yol bulmak olduğunu kaydetti. Lavrov, savaşın ABDnin özel planları sonucunda gerçekleştiğini ifade etti.

Rusyanın NATO-Rusya Konseyindeki temsilcisi Dimitriy Rogozin, NATO’nun Gürcistanın Güney Osetyada yaptığı katliamları eleştirmemesine tepki göstererek Bundan sonra ilişkilerde değişikliklerin yaşanması kaçınılmazdırdedi. Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı Sergey İvanov da Rusyanın tavrının ABD yönetiminin 11 Eylül sonrasında saldırganları hemen cezalandırmasından farklı olmadığını belirtti.

ABD yönetimi, Japon Denizinde 15-23 Ağustos tarihleri arasında düzenlenmesi öngörülen NATO-Rusya ortak tatbikatının iptal edildiğini açıkladı. Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatoliy Nogovitsin ise ABDnin Gürcistana gönderdiği kargo uçaklarının içindekiler konusunda endişeleri bulunduğunu söyledi.

Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvilinin Gürcistanın Bağımsız Devletler Topluluğundan (BDT) çıkacağını açıklamasının ardından, dün de Gürcistan parlamentosu ülkenin BDTden çıkması yönünde karar aldı.

Gori’de silah sesleri

Rus askerlerinin Gürcistandaki Gori kentinden çekileceğini ve kontrolü Gürcü askerlere bırakacağını açıklamasına karşın, kentte çatışmaların sürdüğü bildirildi. Üst düzey bir Rus general, kentte düzeni sağlayıncaya kadar birkaç gün daha Goride kalacaklarını söyledi. Gürcistandan Gori ile Karadenizdeki liman kenti Poti kentlerindeki Rus askeri varlığıyla ilgili çelişkili açıklamalar geliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler