"Müzakere sürecini Talat sürdürmeli"

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın başlattığı Kıbrıs müzakere sürecini Talat'ın sürdürmesini çok önemsediklerini ifade ederek, "Seçimlerde netice ne olursa olsun Sayın Cumhurbaşkanı Talat'ın bu görüşmelere devam etmesi, Türk'ün barıştan yana olduğunu göstermesi açısından son derece önemlidir" dedi.

Yayınlanma: 16.04.2009 - 08:34
Abone Ol google-news

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı ile görüşmesi sırasında bir gazetecinin, "Adaya geldiğinizde, bütün konuşmalarınızda görüşmeciye vurgu yapıyorsunuz. Cumhurbaşkanı Talat'ın konumu konusunda bir sıkıntı mı var veya böyle bir sıkıntı olacağını mı düşünüyorsunuz" sorusuna şu karşılığı verdi:
"Yok, ben bunu şimdiden özellikle vurguluyorum. Şimdi seçim neticelerinden sonra bunu söylemiş olsaydık, belki yanlış bir intiba doğardı. Sanki seçim neticelerinden dolayı bunu söylüyoruz intibası doğabilirdi. Özellikle seçimden evvel ben bunu söylüyorum.
Sayın Cumhurbaşkanı'nın başlattığı süreci önemsiyoruz, onun devam ettirmesini de çok önemsiyoruz. Onun için (
seçimde) netice ne olursa olsun Sayın Cumhurbaşkanı Talat'ın bu görüşmelere devam etmesi, Türk'ün barıştan yana olduğunu göstermesi açısından son dererece önemlidir. Çünkü Avrupa'daki bazı kesimler maalesef Türkiye'yi ve KKTC'yi hala geçimsiz, barışa karşı, huzura karşı gibi gösterme çabası içerisindedirler. Ama Sayın Cumhurbaşkanı'nın, gerek KKTC'nin, gerekse Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin vereceği destekle bu süreci devam ettirmesi, bizim çözüme sıcak baktığımızın, barışa sıcak baktığımızın, huzura taraftar olduğumuzun en güzel ispatı olacaktır."

Devlet Bakanı Bağış, başka bir gazetecinin de "Muhalefetle neden görüşmüyorsunuz?" sorusu üzerine, "Ben buraya resmi ziyarette bulunmaya geldim, muhalefetten de benimle görüşme talebi olmadı" dedi.

 

"Bir adım önde olmaya devam ediyoruz"

Egemen Bağış, KKTC'deki temasları sırasında, KKTC Başbakanlık AB Koordinasyon Merkezini ziyaret etti. Ziyarette merkezin başkanı Erhan Elçin, Bağış'a, AB'ye uyum çalışmaları hakkında brifing verdi ve görüş alışverişinde bulunuldu. Bağış'a ziyaretinde, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Şakir Fakılı ile KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın AB ve BM ile ilişkilerden sorumlu temsilcisi Özdil Nami eşlik etti.

Bakan Bağış, burada yaptığı açıklamada, AB'ye uyum çerçevesindeki çalışmalar hakkında bilgilendirildiğini, Özdil Nami'nin de Kıbrıs müzakerelerinde gelinen son durum hakkında bilgi verdiğini söyledi.

"KKTC'nin AB'ye uyum sürecinde çok kararlı adımlar attığını görmenin kendisini umutlandırdığını" ifade eden Bağış, Türkiye'de tüm kesimlerin ortak heyecanı olan bu projenin Yavruvatanda da ortak heyecan yarattığını gördüğünü kaydetti.

Anadolu'da bir konuda ortak heyecan yakalanmışsa onun her zaman başarıldığını ifade eden Bağış, bunun Yavruvatan için de geçerli olduğunu belirtti. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, şunları söyledi:
"Burada gördüğüm bu kararlılık, bu azim, KKTC'nin de AB kurumlarıyla sürdürmekte olduğu çalışmalar, AB'nin burada bizzat temsilciliğinin bulunması, birtakım projeleri burada destekliyor olması, aslında gelinen noktayı göstermektedir. Kıbrıs Türk halkının AB fikrine ne kadar sıcak olduğunu göstermektedir."

Bağış, AB üyesi ülkelerin tarihine bakıldığında asırlarca birbirleriyle savaşan milletlerin bugün barış içinde yaşayabildiklerinin görüldüğünü, bunun da adada uzun vadeli bir barış için kendilerine umut verdiğini kaydetti.

Bağış, "AB yolunda atılan adımlar, Kıbrıs'a da barış için, huzur için, ortak refah için çok önemli yarınların, çok aydınlık yarınların bence en güzel belirtileri. Bu konuda emeği geçen bütün arkadaşları kutluyorum" diye konuştu.

 

Bir adım önde

Bakan Bağış, bir soru üzerine, Kıbrıs konusunda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2004 öncesi Davos'da dönemin BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile yaptığı görüşmede, "Türk tarafı olarak bir adım önde olma" sözü verdiğini anımsatarak, bir adım önde olma kararlılığının daha sonra İsviçre ve Annan planı referandumunda ve şimdi de Kıbrıs'ta devam eden liderler görüşmesinde gösterildiğini belirtti.

Türkiye ve KKTC'nin her zaman çözümden yana, barıştan yana bir adım önde olmaya devam ettiğini ifade eden Bağış, şunları kaydetti:
"Bunu bütün dünya artık kabul etmiştir, teslim etmiştir. Çok şükür biz bu noktaya bir tek askerimizi çekmeden, bir karış toprak vermeden, dik duruşumuzla, itibarımızı, milli onurumuzu koruyarak geldik. Barıştan yana olduğumuzu ispat ederek geldik. Artık bütün dünya Türkiye'nin ve KKTC'nin haklılığını görmeye başladı. Ama bu sürecin devamını da çok önemsiyoruz. Onun için görüşmelerde bulunmaya ve ortak akla ulaşmaya ve makul, kalıcı bir çözümü kurma yönündeki çabalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz."

Bakan Bağış, daha sonra Lokmacı Kapısı'nı ziyaret ederek, incelemelerde bulundu ve yetkililerden bölgeyle ilgili bilgi aldı. Bağış, tarihi ve turistik Büyük Han'ı da ziyaret etti.
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ziyaretlerinin ardından KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer'in verdiği yemeğe katıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler