Erdoğan'dan hemşehrisine özelleştirme kıyağı

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, dünyadaki ilk 3 entegre tesisten birisi olan Seydişehir Eti Alüminyum Fabrikasının; 7 ruhsatlı maden ocağı, bin 304 lojmanı, 210 yataklı misafirhanesi, Antalya Limanı ve 1 milyar dolarlık Oymapınar HES ile birlikte, 222 milyon dolara ''altın tepsi'' içinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hemşehrisi olan alıcı firmaya satıldığını açıkladı.

Yayınlanma: 16.04.2009 - 10:24
Abone Ol google-news

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Seydişehir Eti Alüminyum A.Ş'nin özelleştirilmesini değerlendirdi.

Bu şirketin, özelleştirme yoluyla sağlanan haksız kazanç ilişkilerinin en yoğun olarak yaşandığı kurumların başında geldiğini belirten Kart, iktidarın, özelleştirmenin iptaline ilişkin Danıştay 13. Dairesi'nin kararını uygulamayarak, alıcı firmanın işgalini sürdürmesine göz yumduğunu ve haksız kazançlar elde etmesine zemin hazırladığını söyledi.

Kart, değeri 3.5-4 milyar dolar seviyesinde olan şirkete ait tesislerin çok daha düşük bir değere satıldığını ifade ederek ''Devir tarihi itibariyle şirkette çalışan işçi sayısı 2 bin 622 iken, 2008 sonu itibariyle çalışan sayısı bin 357'dir. Bu sayının seçimlerinden sonra binin altına düşmesi söz konusudur'' dedi.
 

Oymapınar barajı

Özelleştirme kapsamındaki Oymapınar Barajı'nın, yıllık TL üretiminin 200 trilyon liraya yakın ve değerinin de yaklaşık 1 milyar dolar olduğunun Devlet Planlama Teşkilatı kayıtlarıyla sabitleştidiğini belirten Kart, şöyle konuştu:
''Dünyadaki ilk 3 entegre tesisten birisi olan alüminyum fabrikası; 7 ruhsatlı maden ocağı, 3 kırmızı çamur barajı, bin 304 lojmanı, 210 yataklı misafirhanesi, çocuk ve çay bahçeleri, yüzme havuzu, tenis, voleybol, futbol ve güreş kompleksleri olan modern bir alt yapıya sahip şehir kapasitesindeki sosyal tesisleri, Antalya limanı, silolar, yükleme tesisleri ve değeri 1 milyar dolar olan Oymapınar Hidroelekrik Santrali (HES) ile birlikte, 222 milyon dolara altın tepsi içinde Başbakanın hemşehrisi olan alıcı firmaya satılmıştır.

5 yıl içerisinde, 110 milyon dolar yatırım şartının gereği olarak mevcut binalar yıkılmış, Antalya Limanına mobilya fabrikası yapılmıştır.''


"Fiilen alıcı firmayla işbirliği içine girdi"

Atilla Kart, işçinin hak ve hukukunu korumak görevini üstlenen sendikaların da bu duruma sessiz kaldığını kaydederek, ''Görünürde Seydişehir'in özelleştirilmesine karşı koyan Hak-İş'e bağlı Çelik-İş Sendikasının, özelleştirme aşamasından itibaren tam bir sessizliğe büründüğünü ve fiilen alıcı firmayla işbirliği içine girdiğini görüyoruz. Bu durum, sendikanın alıcı firma ve Hükümetle işbirliği içinde olduğu anlamına gelmektedir'' diye konuştu.


Ergenekon soruşturması

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in Ergenekon soruşturmasındaki son gözaltılara ilişkin yaptığı açıklamalarını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Kart, Çelik'in bu açıklamalarını kayda değer görmediğini ifade etti.

Hükümetin, başından itibaren soruşturmanın içinde olduğunun altını çizen Kart, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in, soruşturmanın gizliliğini ihlalden dolayı 900 civarında suç duyurusunun yapıldığını ve bunların 500'e yakınının dava aşamasına geldiğini söylediğini kaydetti.

Atilla Kart, şu görüşleri dile getirdi:
''Bunun anlamı nedir? Burada bireysel bir ihlal yok, kurumsal bir ihlal var. Bu sadece ihmal kavramı ile açıklanamaz. Bu, oradaki ihlallerin kurumsal hale geldiğini, oradaki memurların, savcıların bilgisi dahilinde soruşturma bilgilerini kamuoyuna ve belli medya gruplarına sızdırdığını göstermesi bakımından, mutlak ve objektif bir delil niteliğindedir.

Yapılması gereken, soruşturmayı yürüten savcı hakkında görevi kötüye kullanmaktan dolayı soruşturma açmaktır. Savcı hakkında soruşturma açmadınız. Peki oradaki adliye ve polis memurları hakkında neden işlem yapmıyorsunuz? Polis ve adliye memurları hakkında görevden uzaklaştırma ya da benzeri bir idari işlem uygulansaydı, bu soruşturmanın ihlali ve servisin yapılması durumu olmazdı. Konuyu idari yargıya getireceğiz.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler