Muhalefet ve AB temsilcileri masaya oturdu

Gürcistan'da, Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin istifası talebiyle bir haftadır kitlesel protesto gösterileri düzenleyen muhalefetin liderleri, AB temsilcileriyle ülkedeki siyasi kriz hakkında görüştü.

Yayınlanma: 16.04.2009 - 13:08
Abone Ol google-news

AB'nin Güney Kafkasya Özel Temsilcisi Peter Semneby'nin Tiflis'e geldiği ve muhalefet liderleriyle ayrı ayrı görüşmelerde bulunduğu bildirildi. Görüşmelere, AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti'nin Tiflis Büyükelçisi Ivan Jestrab'ın da katıldığı kaydedildi.

Gürcistan Birliği liderleri Irakli Alasania ve Davit Usupaşvili, görüşmelerden sonra yaptıkları açıklamada, hükümet ile muhalefet arasındaki muhtemel müzakereler hakkında konuştuklarını söyledi.

Alasania ve Usupaşvili, muhalefetin temel talebinin Saakaşvili'nin istifası olduğunu ancak "krizden çıkış için ne önerdiklerini öğrenmek üzere" hükümeti dinlemeye hazır olduklarını belirtti. Diğer muhalefet liderleri ise Saakaşvili ile ancak istifa talepleri konusunda ve kamuya açık bir görüşme yapabileceklerini yineledi.

Öte yandan, Gürcistan Yolu Partisi lideri Salome Zurabişvili, yetkilerle ayrı ayrı yaptıkları görüşmelerin "hükümetin yeni bir oyunu" olduğunu ifade ederek, "(AB diplomatlarına) Aynı şeyleri söylüyoruz, muhalefet liderlerinin benimsedikleri tavırda değişiklik yok" dedi.

Bu arada, Gürcistan'daki bazı medya kanalları Cumhurbaşkanı Saakaşvili'nin yakın bir tarihte ABD'ye gideceğini duyurdu. Saakaşvili'nin muhtemel Amerika ziyareti konusunda resmi açıklama yapılmadı.
 

"Gösterileri bütün ülkeye yayacağız"

Öte yandan Gürcistan'da 9 Nisan'da başlayan protesto gösterileri, kentin farklı bölgelerinde düzenlenen toplantılarla sürüyor. Göstericiler, sekiz gündür parlamento önünde toplanarak, liderlerin açıklamalarını dinledikten sonra yürüyüşe geçiyor. Ana caddelerin uzun süre trafiğe kapatıldığı gösterilere bugüne dek güvenlik güçleri herhangi bir müdahalede bulunmadı.

Gösterilerin düzenlendiği parlamento, cumhurbaşkanlığı sarayı, devlet televizyonu çevresi gibi merkezlerde de güvenlik güçlerinin göstericileri engellemediği gözlenirken, özellikle gece saatlerinde bu merkezlerde nöbet tutan bazı muhaliflere karşı kimliği bilinmeyen kişiler tarafından saldırı düzenlendiği ve bazılarının dövülerek yaralandığı bildiriliyor.
Muhalefet liderleri, Paskalya nedeniyle bu hafta sonu kitlesel gösterilere ara verileceğini ancak 21 Nisan'dan itibaren gösterilerin "artarak" devam edeceğini duyurdu.

Liderler, salı gününden itibaren Tiflis'in bütün semtlerindeki ana yolları kapatacaklarını ve Batum, Kutaisi, Gori gibi ülkenin diğer büyük kentlerinde de gösterilere başlayacaklarını, hükümetin taleplerini yerine getirmesi için protestolarının "dozunu artıracaklarını" açıkladı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler