Ruhsal ve bedensel detoks: Yoga

Mutluluk, sağlık ve yaşamsal konfor bu üç kavram bize ne kadar mesafede? Yoksa yanıbaşımızda biz mi görmüyoruz? Çabuk inciniyor ve çabuk geriliyoruz. Şikayette sürçü lisan etmiyoruz. Toplumsal olarak silkelenmeye, duygu ve düşüncelerimizi temize çekmeye, ruhumuzu dinlendirmeye ne de çok ihtiyacımız var. Üzülmeyin, bunlar için bir yol var: Yoga

Yayınlanma: 15.08.2008 - 08:13
Abone Ol google-news

Huzur, sağlık ve mutluluğu istiyorsan, 'içindeki yola doğru yürü' diyor yoga öğretisi. Yogayı yaşayan ve öğreten bir kişi olarak şunu belirtmeliyim ki; içimizde bizi nihai mutluluğa ve sağlığa götürecek uzunca bir dehliz var. Sadece keşfedilmeyi bekliyor. İnsan mikrokozmostur. Yani küçültülmüş evrendir. Makrokozmosun (evrenin) tüm özelliklerini içinde barındırır. Hepimiz evrenin birer minyatürüyüz. Yoga ile ruhsal, zihinsel ve bedensel yönden kişinin mükemmeliğe tam sağlık haline ulaşması hedeflenir.

Yoga nedir? Yoganın sağladığı yararlar nelerdir? En çok sorulan bu iki soruya açıklık getireyim.Yoga; kişinin bedeni, duyguları ve zihni üzerinde tam kontrol sağlayabilmesidir. Kişiye kendini tanımasını, dengeli ve sağlıklı kalabilmesini öğretir. Yogayı öğrettiğim bir çok kişinin hayatla daha iyi mücadele ettiğini, daha pozitif ve mesleki alanlarında daha verimli olduklarını memnuniyetle görmekteyim. Yoga ile uyuyan iç potansiyelimizi uyandırırız. Günümüzde hızla artan gerilimleri, stresi, erken yaşlanma ve hafıza problemleri gibi bir çok olumsuzluğun yok edilmesinde kesin bir yoldur.

Bir çok olimpiyat takımının ve astronot ekiplerinin yoga çalıştırıldıklarını biliyoruz. Başarı, sağlık ve iyileşmeye büyük katkı sağladığı için bir çok hastanelerde, okullarda, doğal tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde yoga uygulandığını görmekteyiz. Bu sevindirici bir gelişme böylece toplumsal olarak rahatlar, hastalıklarımızdan, kronik mutsuzluğumuzdan beraberce sıyrılırız. Yogada misyon, gruplaşma, dogmalar, politik eylemler asla olmamalıdır. İçine bunlardan birisi azıcık bile sızmış olsa uygulanan yoga olmaktan çıkar. Rahatlıkla diyebilirim ki kültür, inanç, yaşama şekli ne olursa olsun yoga tüm insanlık içindir.

Sözün kısası yaşamın tek geçer akçesi 'sağlık' olmadığında bizler için elit hayat köhne bir sürgit olur. Denge ve sağlık tam olmayınca ruhumuz ve zihnimiz iki yabancı gibi olur; bedende sırt sırta dönük ve derbeder...

Maddi hırs ve egosal savaşların arttığı günümüzde huzura, arınmaya, bedensel ve ruhsal detoksa her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Çevremizden üzerimize şıçrayan bu kaotik enerjiyi yetenekli bir simyacı gibi değiştirelim. Yoga içimizde acı, değersiz, zararlı ne varsa hepsini süpürür. Hayata dair tüm paradoksları ustalıkla çözer ve böylece endişe mühendisliğinden daimi olarak istifa edebiliriz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler