Vergi borçlarının taksitlendirilmesi uygulaması

Vergi borçlularına ödeme kolaylığı getiren düzenlemeden yararlanan İzmirli mükelleflerin 4 aylık dönemde ödemesi gereken toplam taksit tutarının 142 milyon lira olduğu, ancak bunun 63 milyon 399 bin liralık kısmının tahsilatının yapıldığı bildirildi.

Yayınlanma: 17.04.2009 - 08:01
Abone Ol google-news

İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürü Ali İhsan Örücü, vergi borçları ve para cezalarının yıllık yüzde 3 tecil faiziyle taksitlendirilmesi uygulamasından yararlanmak için İzmir'de tecil talep eden mükellef sayısının 110 bin 760, talebi kabul edilen mükellef sayısının ise 99 bin 172 olduğunu söyledi.

Taksitlendirilen toplam vergi borcunun 435 milyon 267 bin 508 lirayı bulduğunu belirten Örücü, gecikme zammıyla birlikte 18 taksitte ödenecek toplam tutarın 637 milyon 792 bin 695 lira olduğunu ifade etti.

Her ayın sonuna kadar ödenmesi gereken taksitlerin ilkinin 31 Aralık 2008 tarihine kadar alındığını ifade eden Örücü, Mart 2009 itibariyle 4 aylık dönem için ödenmesi gereken toplam taksit tutarının 142 milyon lira olduğunu, ancak bunun 63 milyon 399 bin 46 liralık kısmının tahsilatının yapıldığını dile getirdi.

Örücü, ödenmesi gereken ile tahsilatı yapılan tutar arasındaki yaklaşık 80 milyon liralık farkın yaşanan krizden kaynaklanabileceğini belirterek, uygulamanın prim borçlarına yönelik çıkarılan af ile üst üste gelmesinin de ödeme güçlüğü yaşanmasında etkili olabileceğini söyledi.

Düzenleme kapsamında bu ay sonunda beşinci taksitin verilmesi gerektiğini belirten Örücü, ilgili tebliğe göre, iki kez taksit ödenmezse tecilin ihlal edilmiş olduğu uyarısında bulundu.
Örücü, tekrar tecil istenmesi durumunda faiz oranlarının 8 kat arttığını hatırlatarak, mükelleflerin ödemelerini düzenli yapmasının önemine işaret etti.

Uygulama için başvuran, ancak bugüne kadar hiç ödeme yapmamış olanların telafi şansının kalmadığını anlatan Örücü, ''Ancak arada bir-iki taksit ödeme yapmamış olanlar, bu ay içinde geldikleri taktirde tekrar sisteme devam edebilirler'' dedi.

Örücü, hiç ödeme yapmayanlarla ilgili bu aydan itibaren tahkikata başlanacağını ifade ederek, ''Geçen ay sonu itibariyle taksitlerini aksatan mükelleflere 'Ödemelerinizi yaparsanız, uygulamadan faydalanabilirsiniz' şeklinde uyarılarımızı yaptık. Dairelerimize de bu yönde talimat veriyoruz, 'ihlal edenleri doğrudan tahkikata almak yerine önce en azından telefonla uyaralım' diyoruz'' diye konuştu.

 

Varlık barışı uygulaması

Kamuoyunda ''varlık barışı'' olarak bilinen Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkındaki Kanun'a da değinen Örücü, 2 Mart'ta sona eren başvuru döneminde İzmir'de yurtiçi ve yurtdışından toplam 907 milyon 684 bin 136 liralık bir başvuru olduğunu söyledi.

Yurtiçinden 292 mükellefin 87 milyon 580 bin 472 liralık, yurtdışından 10 mükellefin 812 milyon 348 bin 149 liralık tutar için başvuru yaptığını aktaran Örücü, banka veya aracı kurumlar vasıtasıyla yatırılan ve Vergi Dairesi Başkanlığı'na bildirilen tutarın ise 7 milyon 755 bin 515 lira olduğunu kaydetti.

Örücü, banka ve aracı kurumlardan tam sonuçların gelmediğini, postadan hâlâ başvuruların çıkabileceğini, bu nedenle toplam tutarda artış olabileceğini belirterek, rakamların İzmir'de beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler