"Siyasi yaklaşımlar teknik çalışmaların önünü tıkayabiliyor"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa Birliği'ne (AB) katılım sürecinin aslında son derece teknik bir süreç olduğunu ifade ederek, ''Maalesef siyasi yaklaşım ve tutumlar teknik çalışmaların önünü tıkayabiliyor. Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde de görülen budur'' dedi.

Yayınlanma: 17.04.2009 - 10:54
Abone Ol google-news

TOBB ve EUROCHAMBRES işbirliğiyle TOBB-ETÜ'de ''İş Dünyasının AB Katılım Sürecine Hazırlanması: TOBB ve EUROCHAMBRES İşbirliğinde Türk Oda ve Borsalarının AB bilgi ve Deneyimlerinin Artırılması'' konulu toplantı düzenlendi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yaptığı konuşmada, AB katılım sürecinin son derece teknik bir süreç olduğunu, teknik hazırlıkların da ciddi mali boyutları bulunduğunu ifade etti. Ancak sistemin işleyişi gereği en teknik konularda dahi siyasi kararların sistemi yönlendirdiğini, siyasi yaklaşım ve tutumların da teknik çalışmaların önünü tıkayabildiğini belirten Hisarcıklıoğlu, ''Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde de görülen budur'' dedi.

Türkiye'nin teknik hazırlıkları yapmaya istekli bir ülke olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, berrak bir hedef bir ışık beklediklerini söyledi. Hisarcıklıoğlu, ''Müzakerelerin tamamlanması ve üyeliğin gerçekleşmesi için bir hedef tarihin açıklanmasını bekliyoruz'' diye konuştu.

Katılım müzakerelerinin iş dünyası için ''yeni yatırım'' anlamına gelecek çok sayıda teknik düzenlemeyi kapsadığını ifade eden TOBB Başkanı, müzakere sürecinin örgütlenme yapısının katılımcı bir anlayışla gözden geçirilmesi ve ''elini taşın altına koyanların'' sürecin içinde olması gerektiğini belirtti.

Hisarcıklıoğlu, müzakere sürecine iş dünyasının katılımını sağlayacak, kurumsallaşmış işleyen bir mekanizmanın bir an önce kurulması gerektiğine işaret etti.

TOBB Başkanı, vize, taşıma kotaları ve serbest ticaret anlaşmaları konularının da Türkiye ile AB'yi birbirine yaklaştıracak bir yaklaşımla ele alınmasına ihtiyaç bulunduğunu kaydetti.

 

TOBB-Eurochambers işbirliği

Hisarcıklıoğlu, EUROCHAMBERS işbirliğiyle yürütülen AB-Türkiye Oda Forumu hakkında da bilgi verdi.

AB'nin 4,5 milyon Avro tutarında destek sağladığı Proje kapsamında Türkiye ile AB üyesi ülkelerin odaları arasında 22 eşleştirme projesi başlatıldığını anlatan Hisarcıklıoğlu, ülkenin her bölgesinde ticaret ve sanayi odasının proje lideri olarak AB üyesi ülkelerden ortaklar bulduğunu, kendi bölgelerinin öncelikleri doğrultusunda somut projeler geliştirerek uygulamaya başladığını bildirdi. Hisarcıklıoğlu, bu projelerin uzun vadeli işbirliği ve diyalog köprüleri kurduğunu dile getirdi.

Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye-AB Oda Forumu projesinin en önemli faaliyetlerinden birisinin de bugün başlatılan ''Türk Oda-Borsa Yöneticileri İçin AB Eğitim Programı'' olduğunu ifade etti. Rifat Hisarcıklıoğlu, programın TOBB, EUROCHAMBERS ve Ankara Üniversitesi Avrupa Topluluğu Araştırma ve Uygulama Merkezi işbirliğinde Ankara ve İstanbul'da gerçekleştirileceğini söyledi.

 

Case projesi

TOBB Başkanı yine TOBB ile EUROCHAMBERS işbirliğinde uygulanan ve kısa adı CASE olan projeye de değindi. Hisarcıklıoğlu, projenin temelde firmaların AB'ye katılım çalışmalarının gerektirdiği intibak sürecine katkı sağlamayı amaçladığını bildirdi.

Proje çerçevesinde öncelikle AB'nin kimya sanayi, gıda güvenliği, tüketicinin korunması, iş sağlığı ve güvenliği, makina ve inşaat sektöründe standardizasyon ve çevre fasıllarındaki müktesebatının derlenerek soru haline getirildiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, bu soruların doğrudan firmaların üretim faaliyetlerinin AB mevzuatına uygunluğunu ölçmeye dönük hazırlandığını bildirdi. TOBB Başkanı çalışmanın önümüzdeki dönem ülke geneline yaygınlaştırılması için hazırlıkların sürdüğünü kaydetti.


"Genel anlamda çıkarım için erken"

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Sivil Toplum ve Kurumsal Gelişim Bölüm Başkanı Michael Vögele, küresel ekonomik krize işaret ederek, Türkiye'de olduğu gibi Avrupa Birliğinde de zor bir süreçten geçildiğini söyledi.

''Hepimiz aynı gemideyiz'' diyen Vögele, Türkiye ekonomisinin Avrupa Birliği ekonomisine etkisi bulunduğunu vurguladı ve Avrupa Birliğinin yardım için hazır olduğunu söyledi.

Vögele, bugün Avrupa Birliği ile yürütülen CASE ve AB-Türkiye Oda Forumu projeleri için biraraya gelindiğine işaret ederek, proje içerikleri hakkında kısaca bilgi verdi ve bunların iş dünyanın AB'ye uyumu açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Konuşmasında Avrupa Toplulukları Adalet Divanının vize konusundaki kararına da değinen Vögele, kararın spesifik bir gruba vize uygulaması ile ilgili olduğunu, genel anlamda bir çıkarım için erken olduğunu söyledi.

Eurochambres Genel Sekreteri Arnaldo Abruzzini, ülkelerin, Avrupa Birliği ve Eurochambres üyeliğine birlikte başvurduğunu, ancak iki üyelik arasında ortalama 10 yıl süre bulunduğunu ifade ederek, ''İş dünyası her zaman politikanın önündedir, AB'ye katılım sürecinde öncü olmuştur'' dedi.

Türkiye'deki iş dünyasının, Avrupa iş dünyasına yaklaşık 40 yıl önce katıldığını belirten Abruzzini, ilişkilerin, ortaklıkların bu süreç içinde çok geliştiğini kaydetti.

Abruzzini, iş dünyasının büyük bir kısmının müzakerelerin kendi iş hayatlarına nasıl yansıyacağını yeterince bilmediğini ifade ederek, işadamlarının bilinçlenmesinde ticaret odalarının önemli bir yeri bulunduğunu anlattı ve projelerin buna katkı sağlayacağını dile getirdi.
Konuşmaların ardından CASE projesine katılan firmalara sertifika verildi.

Bu arada daha önce toplantıda yer alacağı açıklanan, Devlet Bakanı Egemen Bağış etkinliğe katılmadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler