Tarım yeniden keşfedilmeli

İşlenmemiş gıda fiyatlarında başlayan hareketliliğin iki yıl içinde işlenmiş gıda ve raf fiyatlarında hızlı bir yükselişe dönüştüğüne dikkat çeken gıda sanayicileri, Türkiye’nin elindeki potansiyeli hiç olmazsa bu dönemde fark etmesi, tarım ve hayvancılığın yeniden keşfedilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yayınlanma: 15.08.2008 - 09:08
Abone Ol google-news

Birkaç yıl önce başlayan ancak bu yıl doruk noktasına ulaşan gıda ve beslenme sorunu, gıda sanayicisini harekete geçirdi. Fiyatların küresel olarak sekiz yılda dört katına çıktığını belirterek Türkiyenin geç olmadan önlem almasına vurgu yapan gıda sanayicileri, bir gıda farkındalığı yaratmak için de duyarlı olan tüm kesimlerin katkı sunması konusunda yardım istedi. Krizin Türkiye için bir fırsata dönüşebileceği görüşünde olan sanayici, tarımın yeniden şekillenmesini istiyor.

Bu yılın en önemli gündem maddelerinden biri olan gıda sorunlarını görüşmek üzere bir grup gazeteciyle bir araya gelen Türkiye Gıda Sanayi İşverenler Sendikası yöneticileri, Türkiye’de özellikle tarım ve hayvancılığın en az imalat sektörü kadar, hatta daha yaşamsal olduğunun keşfedilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Dünyadaki gıda fiyatlarının talep yönlü ve arz yönlü etkileri olduğu kadar, başka faktörlerden de kaynaklandığını anlatan Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Başkanı Necdet Buzbaş, spekülatif sermayenin petrol, emtia ve tarım ürünleri ticaretinde rol almaya başlamasıyla hızlı bir yükseliş yaşadığını dile getirdi.Amerikan finansman merkezi Wall Streetteki yatırım fonlarının Amerikanın buğdaydaki Vadeli İşlemler Borsasının işlemlerinin yüzde 40ına, mısırda da en az yüzde 20sine sahip olmaları bunun en güçlü kanıtıdır diyen Buzbaş, temel gıda fiyatlarındaki artışın ortaya koyduğu tablonun kazananlar ve kaybedenlerinin analiz edilmesi durumunda, kaybedenlerin geri kalmış net gıda ithalatçısı ülkeler olduklarını söyleyebileceklerini belirtti.

Gıda fiyatları üzerinde nüfus artışı, protein gereksinimi ve biyoyakıt ile küresel ısınma ve petrol fiyatlarındaki artışının önemli birer etken olduğunu anlatan Buzbaş, Uluslararası Gıda Politikaları Araştırma Teşkilatının mevcut durumun çözümlenebilmesi için önerilerini de şöyle sıraladı: Fakir bölgelerdeki insanlar için gereksinimleri karşılayacak geniş kapsamlı önlemler alınmalı, tarım ve tarımsal teknolojiye yatırım yapılarak arttırılmalı ve gelişmiş ülkeler biyoyakıt politikalarını mutlaka gözden geçirmeli...

Dünya Gıda ve Tarım Örgütünün Romada 3 Haziranda yaptığı zirvede benzer kararlar aldığını hatırlatan Buzbaş, Türkiyede de mutlaka tarım ve hayvancılığın yeniden keşfedilmesi gerektiğini vurguladı. Soruları da yanıtlayan Buzbaş, Türkiyenin potansiyelinin güçlü olduğu alanları mutlaka iyi değerlendirmesi gerektiğinin altını çizerek Türkiyedeki gıda üretimi ile ilgili sorunların çok iyi yönetilmesi gerekir. Taban fiyatlar mutlaka çiftçinin geçimini sağlayacak şekilde ayarlanmalı. İstanbulda 15 milyon nüfus var, Türkiyenin tarımdaki insan sayısı yüzde 40tan yüzde 23e geriledi. Tarım üretimi olmazsa ne yiyeceğiz? Ülkenin ürün desenleri en etkili şekilde değerlendirilmeli dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler