Dünyada Geçen Hafta

Dünyanın en büyük demokrasisi Hindistan geçen hafta sandık başına gitti. Asya kıtasında hal böyleyken, Amerika kıtasında sıcak rüzgarlar esti. Latin Amerika liderleri ile biraraya gelen ABD Başkanı Obama'dan ilişkilerin yumuşayacağı sinyalleri geldi. KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ise ABD'den Kıbrıs sorununa "özel ilgi" göstermelerini istedi.

Yayınlanma: 19.04.2009 - 06:57
Abone Ol google-news



Tayland'da gerilim devam ediyor

Taylan'da Abhisit Vejjajiva başkanlığındaki hükümetin olağanüstü hal ilan etmesi ve devrik Başbakan Thaksin Şinavatra'nın olayları devrim olarak nitelendirmesinin ardından tırmanan gerilim, şiddet olaylarına yol açtı. Tayland'da, hükümet karşıtı protesto eylemi yapan göstericiler ile güvenlik güçleri arasında meydana gelen arbedede 77 kişi yaralandı, çok sayıda gösterici de tutuklandı. Protesto gösterileri nedeniyle Asya Zirvesi de iptal edildi


KKTC, ABD'den ilgi bekliyor

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın Washington'da ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüştü. Talat, ABD'den Kıbrıs meselesi için "özel ilgi" beklediklerini söylemesinin ardından ziyaretinde de ABD’nin Kıbrıs için özel temsilci atamasını memnuniyetle karşılayacaklarını açıkladı. Talat, Clinton'la yaptığı görüşmenin son derece yararlı olduğunu vurgulayarak, Clinton'un kendisine "her türlü yardımı yapacağız" sözü verdiğini belirtti.


BM, Kuzey Kore'yi kınadı


Birleşmiş Milletler (BM) Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze fırlatmasına ilişkin verdiği kararı açıkladı. Konuyla ilgili Kuzey Kore'yi 'kınama' kararı alan BM Güvenlik Konseyi, 'altılı görüşmelerin' yeniden başlatılması talebinde bulundu.


"ABD sadaka vermesin ablukayı kaldırsın"

Küba'nın tarihi lideri Fidel Castro, Amerikan yönetiminden "sadaka vermesini değil, ablukayı kaldırmasını" istedi. Castro, Obama'nın samimiyetinden ve ABD'yi değiştirme isteğinden emin olduklarını da söyledi.


Morales, açlık grevine son verdi

Bolivya'da Kongre muhalefetin engellediği seçim yasasını onayladı. Bu kararın ardından, Devlet Başkanı Evo Morales baskı oluşturmak amacıyla geçen perşembe başlattığı açlık grevine son verdi.


Somali açıklarında intikam savaşı

Somali açıklarında faaliyet gösteren korsanlar ABD bandıralı bir ticaret gemisine saldırdı. Korsanlar güverteye çıkmayı ve gemiyi ele geçirmeyi başaramadı. Bu son kaçırma olayı, Amerikan ve Fransız güçlerinin bir grup korsanı öldürmesinin ardından Somalili korsanların misillemesi olarak algılandı. 18 Nisan'da ise Somalili korsanlar, Belçika bandıralı bir gemiyi kaçırdı.


"Gülünç ve saçma bir suçlama"

KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Derviş Eroğlu'nun, Başbakan Ferdi Sabit Soyer'in Ergenekon suçlamasını, ''Denktaş ile Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) anlaşarak kendisine karşı komplo yapıldığı'' şeklinde ''yaymasından'' üzüntü duyduğunu belirtti.


Moldova'da siyasi kriz

Moldova'da 5 Nisan'da yapılan ve muhalefetin sonuçlarına itiraz ettiği genel geçimlerde kullanılan oylar yeniden sayıldı. Oyların yeniden sayılması sonucu herhangi bir usulsüzlük tespit edilmedi. Böylece Komünist Parti, 101 sandalyeli mecliste 60 milletvekilliği kazandı.


Dünyanın en büyük demokrasisi sandık başında


Hindistan'da genel seçimler başladı. Haftalarca sürecek Hindistan seçimlerinde yaklaşık 700 milyon seçmen oy kullanacak. Seçimlerde resmi sonuçların 16 Mayıs'ta açıklanması ve yeni parlamentonun 2 Haziran'da göreve başlaması bekleniyor. Hindistan'da seçimler nedeniyle güvenlik de en üst seviyede tutuluyor. Seçimler öncesinde polis ile Maocu militanlar arasındaki çatışmalarda yaklaşık 20 kişi hayatını kaybetti.


Nalbantyan: Sınır anlaşması yakın

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, KEİ toplantısına katılmak üzere Ermenistan'ın başkenti Erivan'daydı. Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya liderleriyle bir araya gelen Babacan'ın çantasından Türkiye-Ermenistan ilişkileri ve Dağlık-Karabağ sorunu çıktı. Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan, müzakerelerin sürdüğünü ve yakında sınırın açılabileceğini belirtti.


Rusya, Çeçenistan operasyonunu durdurdu

Rusya, Çeçenistan'da 10 yıldır sürdürdüğü 'terörle mücadele' operasyonuna son verdi. Bu kararla bölgedeki durumun normale dönmesinin, bölgenin ekonomik ve sosyal altyapısının yeniden inşası ve geliştirilmesinin amaçlandığı bildirildi. Ancak bu açıklamadan birkaç saat sonra Çeçenistan'da, Rus güvenlik güçleri ve Çeçen militanlar arasında yeniden çatışma çıktı.


Amerika'da buzlar eriyor

ABD Başkanı Barack Obama, Trinidad ve Tobago'daki Amerika Zirvesi'nde Güney Amerika'daki 12 devlet başkanıyla ilk kez yüz yüze gelirken, ABD-Küba yakınlaşması zirvenin açılışına damgasını vurdu.  ABD Başkanı Obama,  Amerika Zirvesi'nde Latin Amerika ve Karayip liderlerine hitaben yaptığı konuşmada, ABD'nin Küba ile "yeni bir başlangıç" ve tüm Amerika uluslarıyla da "eşit ortaklık" arayışı içinde olduğunu söyledi.


Somali'de şeriat ilan edildi

Somali'de geçiş dönemi parlamentosu, 1991'den bu yana içsavaş bulunan ülkede şeriat yasalarının uygulanmasını öngören yasa tasarısını oybirliğiyle kabul etti. Somali hükümeti, 10 Mart'ta şu anki yetkililere muhalif köktendinci direnişçiler tarafından talep edilen şeriattan yana olduğunu açıklamıştı.

 

(Derleyen: Berza Şimşek)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler