Meclisin yüzde 36'sı değişti

KKTC'de dün yapılan erken genel seçimin sonuçları, Cumhuriyet Meclisi'nin yüzde 36'sını değiştirdi. Nüfusun yarısına sahip olmalarına rağmen adayların sadece yüzde 15'ini oluşturan kadınların, Cumhuriyet Meclisi'nde temsil oranı ise yüzde 8'de kaldı.

Yayınlanma: 20.04.2009 - 10:26
Abone Ol google-news

KKTC'de Meclis'e 18 yeni isim girdi. Bu 18 yeni ismin ikisi geçmiş dönemlerde de milletvekilliği; biri hem milletvekilliği, hem bakanlık yaptı.

Ulusal Birlik Partis'nden (UBP) Hamza Ersan Saner, Sunat Atun, Afet Özcafer, Ahmet Eti, Necdet Numan, Ersin Tatar, Zorlu Töre, Ali Çetin Amcaoğlu, Ahmet Çaluda, Mustafa Atasayan, Ahmet Zengin, Alirıza Usluer; Cumhuriyetçi Türk Partisi'nden (CTP) Sibel Siber; Toplumcu Demokrasi Partisi'nden (TDP) Mustafa Emiroğuluları, Demokrat Parti'den (DP) Ejder Aslanbaba ilk kez Meclis'e giren milletvekilleri oldu.

Önceki dönemlerde milletvekilliği yapan TDP'den Mehmet Çakıcı, UBP'den Ünal Üstel ile hem milletvekilliği, hem bakanlık yapan UBP'den İlkay Kamil de yeniden Meclise girdi.
Geçen dönem görev yapan ve yeniden milletvekili seçilen isimler şunlar:

UBP'den Genel Başkan Derviş Eroğlu, Ahmet Kaşif, Hasan Bozer, Ergün Serdaroğlu, Tahsin Ertuğruloğlu, Hüseyin Özgürgün, Hasan Taçoy, İrsen Küçük, Kemal Dürüst, Türkay Tokel, Nazım Çavuşoğlu ve Şerife Ünverdi.

CTP'den Genel Başkan Mehmet Ferdi Sabit Soyer, Teberruken Uluçay, Sonay Adem, Arif Albayrak, Abbas Sınay, Ömer Kalyoncu, Salih İzbul, Özdil Nami, Özkan Yorgancıoğlu, Mustafa Yektaoğlu, Kadri Fellahoğlu, Fatma Ekenoğlu, Mehmet Çağlar, Önder Sennaroğlu. DP'den Genel Başkan Serdar Denktaş, Mustafa Arabacıoğlu, Ertuğrul Hasipoğlu, Mehmet Tancer.

ÖRP'den Genel Başkan Turgay Avcı, Mustafa Gökmen. UBP'den Mehmet Bayram, TDP'den Mustafa Akıncı, CTP'den Bayram Karaman, Nazım Beratlı ile Ahmet Gülle seçime katılmazken; seçime katılıp sandıktan çıkamayan 13 milletveilinin ismi ise şöyle:

CTP'den Gülboy Beydağlı, Mehmet Ceylanlı, Ramadan Gilanlıoğlu, Ahmet Barçın, Ali Seylani, Alpay Afşaroğlu, Okan Dağlı, Ali Gulle, ÖRP'den Erden Özaşkın, Erdoğan Şanlıdağ, Hüseyin Avkıran Alanlı, DP'den Hatice Faydalı, Hüseyin Kayım.
 

UBP'nin sandalye sayısında yüzde yüz artış

20 Şubat 2005 erken genel seçimlerinde 19 milletvekili kazanan, ancak bir ölüm ve istifa ile Cumhuriyet Meclisindeki sandalye sayısı 13 olan UBP, milletvekili sayısını yüzde yüz artırarak 26 milletvekili çıkardı. TDP de 1 olan milletvekili sayısını 2 yaptı.

Geçen seçim 6 milletvekiliyle sandıktan çıkan DP ise milletvekili sayısını 1 eksiltti. Meclis'te son olarak 5 milletvekiliyle temsil edilen ÖRP, 2 milletvekili çıkardı.
 

En genç vekil Atun en yaşlı Eroğlu

Cumhuriyet Meclisine seçilen milletvekillerinin yaş ortalaması 52,82 olurken; en genç ve en yaşlı milletvekilleri UBP'den çıktı.

Meclisin ''en genç milletvekili'' unvanını, 36 olan yaşıyla UBP Gazimağusa Milletvekili Sunat Atun aldı. Onu 38 yaşındaki UBP Güzelyurt Milletvekili Kemal Dürüst izliyor.

''En yaşlı milletvekili'' unvanı ise yine UBP Genel Başkanı Derviş Eroğlu'na ait. Son iki dönemdir en yaşlı milletvekili olan Eroğlu'nun yaşı 71. Eroğlu'ndan sonraki en yaşlı milletvekili ise UBP Lefkoşa Milletvekili İrsen Küçük. Küçük, 69 yaşında.
 

Lefkoşa doğumlular ağırlıkta

Cumhuriyet Meclisinde Lefkoşa ve ona bağlı köylerde doğanlar ağırlıkta. Lefkoşa bölgesinde doğan toplam 14 milletvekili Mecliste görev yapacak. Lefkoşa bölgesinden sonra en fazla milletvekili Limasol doğumlu. Limasol ve köylerinde doğan milletvekili sayısı 10.

Geriye kalan milletvekillerinin doğum yerleri şöyle: Gazimağusa bölgesi 4, Baf bölgesi 9, İskele-Karpaz bölgesi 4, Larnaka bölgesi 5, Türkiye 3, İngiltere 1.

50 Vekilin 17'si doktor

Halen 18 olan Meclisteki doktor milletvekili sayısı dün yapılan seçim sonucunda bir eksilerek 17'ye indi. UBP'den 7, CTP'den 6, DP'den 3, TDP'den ise 1 doktor, milletvekili olma başarısı gösterdi.

Bu rakamlarla Mecliste temsil edilen doktorların genele göre oranı yüzde 34 oldu. Bir önceki seçimde olduğu gibi 9 milletvekili bulunan Girne'de milletvekilliklerinin 6'sını doktorlar alarak, aynı başarıyı yineledi.
 

Kadın millatvekilleri sayısı 4

Cumhuriyet Meclisinin 50 sandalyesine talip olan 7 partinin 345 adayından 55'ini kadınların oluşturmasına karşın, hedefe sadece 4 kadın aday ulaştı. Kadın milletvekilleri, UBP'den Şerife Ünverdi, Afet Özcafer; CTP'den Dr. Fatma Ekenoğlu, Dr. Sibel Siber.

Bundan önceki son iki dönemdeki kadın milletvekili sayısı 3'tü. Nüfusun yarısına sahip olmalarına rağmen adayların sadece yüzde 15'ini oluşturan kadınların, Cumhuriyet Meclisi'nde temsil oranı ise yüzde 8'de kaldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler