Aydınlardan aydınlara destek

Ressam İbrahim Balaban, oyuncu Levent Kırca, 68'liler Birliği Vakfı Başkanı Sönmez Targan, ressam Muzaffer Akyol, Cumhuriyet gazetesi çizerlerinden Mustafa Bilgin'in de aralarında bulunduğu çok sayıda aydın ve sanatçı dün Silivri Cezaevi'ne gelerek Ergenekon kapsamında tutuklanan yurtsever aydınlara destek verdi.

Yayınlanma: 21.04.2009 - 13:56
Abone Ol google-news

Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği’nden (UPSD) yapılan açıklamada son dönemlerde sivil toplum örgütlerinin, Atatürkçü düşüncenin ve çağdaş yaşamın akıl almaz baskılarla karşı karşıya kaldığına vurgu yapıldı.

Silivri Cezaevi kampusuna saat 14.00 sıralarında gelen aydın ve sanatçılardan oluşan grup adına açıklama yapan şair Hüseyin Haydar, “Ergenekon tertibine karşı sanatçıların ortak tavrı” bildirisini 400’e yakın sanatçının imzaladığını söyledi. Yazar Hayati Asılyazıcı ise “Sanatçılar baskılara karşı her zaman dayanışma içinde oldular. Aydınlarını, halkın desteği olmadan hiçbir gelişme olmuyor. Bu davanın bir balon olduğunu, bu balonu söndürmek gerektiğine inanıyoruz” dedi. Avrupa ve Amerika’nın 1940’lardan bu yana ülkedeki demokrasi ile ilgilenmesine karşın bu davada sessiz kaldığını anlatan Asılyazıcı “Türk ulusunun desteği ile aydınlar bu engelleri aşılacak” diye konuştu. Oyuncu Levent Kırca ise “Bugün Türkiye'de renginizi tarafınızı belli etmek mecburiyetinsiniz. Bu nedenle belediye başkanlığına adaylığımı koymuştum. Rengim, tarafım belli olsun diye. Bu davaya başladığından beir takip ediyordum, bundan sonra da bizzat takip edeceğim”  dedi. Ressam İbrahim Balaban “Buraya Ergenekon davasında yargılanan arkadaşlarımızı seyretmeye gelmedik. Biz seyirci değiliz” diyerek şöyle devam etti:
“Zaman zaman içeri atılmışımdır. Her atılışımda yüreğim öfke elim beceri kazanmıştır. Ne yazık ki Türkiye çapında seyre meraklı köyler gördüm. Fazla seyirlik olmamak için bu şehrin güzelliklerini görmek için bu davalar sona ersin.”


68’liler Vakfı Birliği Başkan Sönmez Targan ise “Bugün Türkiye’de basın görevini yapamıyorsa, sanatçılar konuşamıyorsa, elleri kolları bağlıysa bu faşizmdir. Namuslu, demokrat, devrimci insanları suçlayan bu davanın arkasında Amerikan ve Batı emperyalizminin olduğu mutlaktır” diye konuştu. Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi, başyazarı İlhan Selçuk gözaltına alındığında söylediklerini bir kez daha yineleyeceğini belirten Targan “Bu faşizmin ayak sesleridir. Bu iddianame siyasi bir paçavradır. Geldiği yere tarihin çöplüğüne atılacaktır. Gelecek aydınlıktır” dedi. Aydın ve sanatçılar daha sonra güvenlik aramalarından geçerek duruşmayı izlediler.

 

“İnancımızı kaybetmek istemiyoruz”

UPSD Başkanı Bedri Baykam, Yönetim Kurulu üyeleri Bahri Genç, Safiye Mine Erdurak, Ayşe Erel, Prof. Tülin Onat, Hülya Küpçüoğlu, Melik İskender tarafından Ergenekon soruşturması ve son operasyona ilişkin ortak yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada “Hukukun üstünlüğüne yönelik sonsuz inancımızı kaybetmek istemiyoruz. Aydınlarımıza ve Atatürkçü derneklere, laik çağdaş eğitime ve aydınlanma önderlerine yapılan her baskıyı kendimize yapılmış addediyoruz” denildi. Başta ÇYDD, ÇEV ve ADD olmak üzere İlhan Selçuk, Mustafa Balbay, Erol Manisalı gibi Cumhuriyet Gazetesi yazarlarına ve üniversitelerin rektörlerine yönelik ithamların eleştirildiği açıklamada “Baskılar, toplumun vicdanını paramparça eden noktalara ulaşmış, Türk kamuoyu, dünya kamuoyunun gözünde ‘muhaliflerini hapse atan ülke’ noktasına doğru gerilemiştir. Giderek artan şekilde süregelen medya linçi de artık kabul edilemez hale gelmiştir” denildi. Açıklamada, Türkiye’de iç barışı, toplumsal huzuru hedef alarak tehdit eder hale gelen ve ancak ara rejim dönemlerinde rastlanılan bu günlerin bir an önce sona ermesi istendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler