'Güneş arabası' sponsor bekliyor

Dünyada yenilenebilir ve alternatif enerjinin önemi giderek artarken, üniversite öğrencilerinin ürettiği güneş enerjisiyle çalışan araba, Türkiye'nin gururu olma yolunda. Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) İskenderun Mühendislik Fakültesi öğrencileri, tamamladıkları ''Güneş Arabası'' projesini hayata geçirmek ve proje yarışmasına katılmak için sponsor desteği bekliyor.

Yayınlanma: 22.04.2009 - 09:55
Abone Ol google-news

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) İskenderun Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Ümit İktu, yaptığı açıklamada, projelerinin, mekanik tasarım, elektronik tasarım ve elektrik kontrol olmak üzere üç grubun ortak çalışması olduğunu, ''AMON-RA'' adını verdikleri güneş enerjisiyle çalışacak bu arabayı 35 kilo çelik profil kullanarak imal etmeyi planladıklarını bildirdi.

İktu, AMON-RA'nın ağırlığının sürücüsü dahil 300 kiloyu geçmeyeceğini, aracın hafif ancak mukavemetinin yüksek olmasına özen göstereceklerini söyledi.

TÜBİTAK'ın yarışma şartlarına uymak için projeye son şeklini bu hafta vereceklerini anlatan iktu, ''Ancak, imalat aşamasında sponsor desteğine ihtiyacımız olacak. Ayrıca, yine destek sağlandığı takdirde, ağustos ayının ikinci haftasında yapılacak Formula-G'09 Proje Yarışması'na katılabileceğiz'' dedi.

 

Projenin tahmini maliyeti 40 bin TL

İktu, projenin, fakültenin makina, bilgisayar, elektrik ve elektronik mühendisliği bölümü öğrencilerinden oluşan Mekatronik Kulübü'nün 25 üyesi tarafından hazırlandığını belirterek, ''AMON-RA", yarışmaya katılırsa yenilenebilir ve alternatif enerjinin önemini kanıtlamış olacak.

İktu, "Yaklaşık 40 bin TL'ye mal olması planlanan bu aracın gerekli malzemelerinin üretimini de kendimiz yapmak istiyoruz'' dedi.

Bu proje sayesinde mühendislik fakültesinin farklı bölümlerinin işbirliğinin sağlandığını ifade eden İktu, sponsor desteği sağlandığı takdirde yarışmada iddialı olduklarını sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler