"Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde tarihi dönemdeyiz"

Uluslararası Kriz Grubu Avrupa Programı Direktörü Sabine Freizer, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşme dönemine girdiğini belirterek "Türkiye ve Ermenistan ilişkileri açısından şu anda tarihi bir dönemdeyiz" dedi.

Yayınlanma: 22.04.2009 - 14:07
Abone Ol google-news

Uluslararası Kriz Grubu Avrupa Programı Direktörü Sabine Freizer, Amerika'nın Sesi Radyosu ile yaptığı söyleşide Uluslararası Kriz Grubu'nun Türkiye ile Ermenistan yakınlaşmasıyla ilgili olarak yazdığı rapora değinirken "Türkiye ve Ermenistan ilişkileri açısından şu anda tarihi bir dönemdeyiz. İlişkilerin nihayet normalleşebilmesi için önemli bir döneme girildi" dedi. ABHaber'e göre, Freizer, şöyle devam etti:
"Türkiye ile Ermenistan sınırının açılması konusunda uzlaşmaya ilk kez bu kadar yakın olunuyor. İki ülke arasında bir diplomatik bir ilişki başlayabilir ve tarihe dayalı, ortak birtakım sorunların çözülebilmesi ile ilgili olumlu adımlar atılabileceğini düşünüyorum."

Türkiye'nin Güney Kafkasya bölgesinde bir liderlik rolü oynayabileceği inancını dile getiren Freizer, bunun için Türkiye'nin Ermenistan ile ilişkileri düzeltmesi gerektiğini vurgularken "Böylece bölgede daha nötr ve daha etkili bir güç olarak görülebilir. Dolayısıyla Türkiye'nin bu ek adımı mutlaka atması, Ermenistan ile sınırı açması, diplomatik ilişkilere başlaması gerekiyor. Bu anın çok yakın olduğunu düşünüyoruz. Umut ediyoruz ki Türk hükümeti bu adımı atacak" diye konuştu.

Freizer, Ermenistan'ın da üç adımdan oluşan paket ve önerileri kabul etmesi gerektiğini belirterek "Aynı zamanda Ermenistan'ın Türkiye'nin sınırlarını ve toprak bütünlüğünü kabul etmesi gerekiyor. Bu sürecin bir parçası.Türkiye ve Ermenistan diplomatik ilişkiler başlatırlarsa bu Ermenistan açısından önemli olacak, bu sayede Türkiye'nin şu anda var olan sınırlarını tanıdığını da kabul etmiş olacak" şeklinde konuştu.

İlişkilerin normalleşmesinin, Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarından çekilmesini kolaylaştıracağı görüşünü de dile getiren Freizer, ABD Yönetiminin yaklaşımına değinirken de "Amerika ve aynı zamanda Avrupa Birliği'ndeki ülkeler, iki ülke arasındaki normalleşme süreci bozulmasın diye bir eylemde bulunmaktan kaçınıyorlar" dedi. Freizer sözlerini şöyle sürdürdü :
"Dolayısıyla yapılacak herhangi bir açıklama ya da Avrupa Birliği'nden yapılacak ya da mesela Washington'dan yapılacak herhangi bir açıklama oradaki gerginliği arttırabilir diye düşünüyorlar. Şu anda ülkelerin bunu yapması için doğru bir zaman değil çünkü Türkiye'de zaten çok aktif olarak 1915 olayları tartışılıyor. Başka ülkelerin burada, bu noktada dahil olması ve herhangi bir şeyi empoze etmeye çalışması,1915 olaylarını belli bir şey olarak tanıtmaya çalışması hoş olmayacaktır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler